Hlavní obsah

Češi si zvykají na drahé hypotéky. Bydlení kvůli tomu může opět zdražit

Foto: Seznam Zprávy

Hypoindex 10/2023.

Reklama

Hypotéky zlevňují už pět měsíců v kuse. Průměrná měsíční splátka se díky tomu snížila zhruba o šest set korun. Češi si na drahé hypotéky začínají zvykat.

Článek

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu za poslední měsíc mírně klesla, konkrétně o pět bazických bodů na 6,05 procenta. Úrokové sazby se tak dostaly na úroveň loňského června. Hypotéky pomalým tempem zlevňují posledních pět měsíců.

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů i nadále velmi pozvolně klesají. Toto chování úrokových sazeb mají na svědomí stále trvající akční slevy jednotlivých bank a také nabídky nižších sazeb pro tzv. „zelené hypotéky“, kdy financovaná nemovitost musí splňovat energetickou náročnost A nebo B,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Měsíční splátka klesla o 120 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,05 procenta klesla o 120 korun na 22 650 korun. Za posledních pět měsíců konstantního poklesu sazeb se měsíční splátka hypotéky snížila o téměř 600 korun. Ve srovnání s rokem 2021 jde však stále o několikatisícový nárůst.

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zlevnily v průměru o 0,14 procentního bodu na 6,43 procenta a hypotéky pro mladé do 36 let o 0,08 procentního bodu na 6,01 procenta.

ČNB dál sedí na sazbách

Bankovní rada ČNB podle očekávání na posledním zasedání v září základní sazby nezměnila. Podle odborníků ze Swiss Life Select je v současné situaci navíc pravděpodobné, že sazby zůstanou beze změny i na příštím zasedání bankovní rady, které je naplánované na 2. listopadu. Hypoteční úvěry by přesto mohly dál zlevňovat.

„Stále je ve hře možnost, že ČNB udrží úrokovou sazbu na současné hodnotě - a to až do konce letošního roku,“ míní Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

„Nicméně tyto ‚tanečky‘ kolem základní sazby nejspíš nezabrání tomu, aby úrokové sazby hypoték i nadále velmi pozvolna klesaly. Na skokové snížení ale musíme v dohledné době nejspíše zapomenout,“ dodává.

Hypoteční trh ožívá, ceny bydlení mohou růst

Klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů a fakt, že si zájemci o nové bydlení začali pomalu zvykat na úrokové sazby přes pět procent, podle Sýkory zapříčinily zvýšený zájem o úvěry na bydlení i v období prázdnin, které jindy bývá spíše útlumové.

V srpnu byly podle posledních údajů ČNB poskytnuty nové hypotéky za 10,34 miliardy korun a refinancování dosáhlo 1,96 miliardy korun. Pro srovnání, o rok dříve dosáhl objem nově poskytnutých hypoték 7,41 miliardy korun a refinancování 1,21 miliardy korun.

Oživení hypotečního trhu se však může negativně podepsat na cenách nemovitostí.

„Snížení sazeb a rozproudění hypotečního trhu s sebou může přinést jeden negativní dopad. A tím je zastavení poklesu cen nemovitostí nebo dokonce jeho opětovný růst. Je tak možné, že dosavadní snížení cen, které se pohybovalo nejčastěji mezi 10 a 15 procenty, se opět začne vracet na původní hodnoty,“ dodává Sýkora.

Reklama

Doporučované