Hlavní obsah

Poradci bez provizí. „Komerčka“ bojuje proti přetahování klientů

Konec přetahování klientů mezi bankami? Michael Pupala (Modrá pyramida) o hypotékách a stavebním spoření v pořadu Agenda.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Banky se obávají, že se s poklesem sazeb utrhne lavina refixací hypoték. Komerční banka tomu chce předejít. Za „přetažení“ klienta od konkurence, kterému ještě běží fixace, tak přestane finančním poradcům vyplácet provize.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Na letošek čeká řada majitelů nových, vysoko úročených hypoték s nadějí. S poklesem úrokových sazeb ČNB půjdou dolů i ceny hypotečních úvěrů. Až zlevní, zkusí se část domácností z vysokých úroků osvobodit únikem do jiné banky, a to třeba ještě před koncem fixačního období.

Toho se banky obávají. „Hypoteční turistiku“ považují za porušení smlouvy, říká v Agendě SZ Byznys Michael Pupala, ředitel stavební spořitelny Modrá pyramida, která je součástí skupiny Komerční banky. „Ta pravidla jsou bohužel nastavená tak, že pro banky to znamená významnou ztrátu v případě, kdy dojde k nedodržení smluvní dohody mezi bankou a klientem.“

Pravidla, za kterých je možné splatit hypotéku před koncem „fixu“, se od září letošního roku změní. Zatímco dosud stačilo za odchod před koncem fixačního období uhradit symbolický poplatek, nově půjde o „pokutu“ ve výši až jednoho procenta ze zbývající jistiny úvěru, maximálně až 50 tisíc korun. Podle bank jim ale ani taková „pokuta“ náklady dostatečně nepokryje.

Podle Modré pyramidy hrozí, že se s poklesem sazeb utrhne lavina refinancování. Škodný na ní bude i klient, říká Pupala: „Obávám se, že by mohlo dojít k tomu, že by se při významném poklesu úrokových sazeb mohla roztočit spirála. Výsledek by byl takový, že by delší fixace z českého trhu zmizely.“ Banky argumentují, že je předčasně ukončená smlouva stojí peníze, protože už mají pro klienta nakoupené zdroje. Aby eliminovaly rizika, budou tak radši poskytovat jen krátké fixace.

Statisíce domácností čeká konec fixace hypotéky

Jen letos končí fixace u 80 tisíc hypoték, odhadl na základě výpočtů České národní banky Jakub Seidler, hlavní analytik České bankovní asociace. Půjde zejména o úvěry poskytnuté v roce 2019. V příštím roce uplyne fixační období stovce tisíc úvěrů, především z roku 2020. A v roce 2026 končí fixace u 130 tisíc hypoték, které byly poskytnuty v letech 2020–21.

Aby se kolotoč přechodů mezi bankami neroztočil, ohlašuje Komerční banka novou politiku. Nebude aktivně „přetahovat“ klienty konkurence, kterým fixace dobíhá. „Kudy chodíme, tak říkáme, že při poklesu sazeb nechceme aktivně útočit na portfolia jiných bank. Na českém trhu by se měla postupně začít vžívat praxe, aby se klient, který chce hypoteční úvěr refixovat i mimo fixační období, primárně obracel na svoji domovskou banku,“ vyzývá Michael Pupala.

Politika nepřetahování klientů před koncem fixace má v „Komerčce“ už i konkrétní dopad. Poradcům, kterým byly dosud za přivedení klienta od konkurence vypláceny provize, skupina nově žádné provize vyplácet nebude.

„Nově nebudeme vyplácet provizní odměnu našim externím obchodním partnerům a našim exkluzivním poradcům právě za hypotéky ukončené před řádným termínem fixace sjednaným mezi klientem a bankou. Zároveň nebudeme zvýhodňovat a ani aktivně podporovat zpracování tohoto typu refinancování v rámci poboček Komerční banky,“ upřesňuje Pavel Zúbek, komunikační expert Komerční banky.

Klient, který přijde do „Komerčky“ spekulovat, tak podle Pupaly nepochodí. „Nechceme, aby za námi klienti jiných bank chodili spekulativně. Samozřejmě pro klienty i neklienty budeme mít řešení, ale rozhodně je nechceme agresivně motivovat, aby vlastně porušovali smluvní vztah, který mají se svojí stávající bankou.“

Po útlumu na hypotečním trhu se prodej hypoték od konce roku zase pomalu rozjíždí. A s ním i nabídkové ceny hypoték. Do konce roku budou podle Pupaly z Modré pyramidy ke koupi hypotéky s úrokovou sazbou mezi čtyři až pěti procenty. „Pokud všechno půjde tím směrem, jak očekáváme, někdy ve třetím čtvrtém kvartálu tohoto roku bychom mohli vidět sazby, které začnou čtyřkou.“

Jak se loni dařilo stavebním spořitelnám? Jak se mění podmínky spoření? Podívejte se na celý rozhovor nahoře ve videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované