Hlavní obsah

Měl ukázat rozmach Hamburku. Teď se stavba mrakodrapu zastavila, došly peníze

Foto: Shutterstock.com

Rozestavěná budova Elbtower.

Reklama

Elbtower se má stát novou dominantou Hamburku, nyní se ale stavební práce zastavily kvůli výpadku ve financování, který tak ilustruje obecné problémy německého stavebnictví.

Článek

Má to být nová dominanta přístavního města Hamburk. S plánovanými 233 metry výšky bude prý Elbtower ukazovat jeho rozmach a prosperitu. Pokud se ji ovšem podaří dokončit. Že to není jisté, se ukázalo v uplynulých dnech, když se práce zastavily poté, co stavitelská firma Signa přestala platit dodavatelům.

Rakouská Signa, které patří mimo jiné jeden ze symbolů newyorského Manhattanu, mrakodrap Chrysler Building, až dosud postupovala s konstrukcí plánovaných 64 podlaží Elbtower ve stabilním tempu. Z budovy, která má být dokončena v roce 2025, je však zatím hotový hlavně zdaleka viditelný skelet.

Hamburská radnice nyní řeší, jak se k věci postavit. Radní Karen Peinová, která má ve městě na starosti právě stavby a rozvoj, uvedla, že existuje několik možností.

„Pro případ, že nebudou splněny dohodnuté etapy výstavby, stanoví kupní smlouva nejprve smluvní pokuty a následně dává městu Hamburk právo na odkup nemovitosti, a také další rozsáhlá práva. To mimo jiné městu Hamburk umožňuje rozebrat dosud provedenou stavbu, prodat ji třetí straně k dokončení, nebo výstavbu dokončit samo,“ uvedla Peinová v prohlášení dostupném na webu hamburské samosprávy.

Staveniště Elbtower se nachází v hamburské čtvrti HafenCity, kde stojí například i budova Labské filharmonie. Pokud se mrakodrap podaří dokončit, měla by se sem nastěhovat například restaurace Nobu, poradenská firma Aon nebo místní banka.

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Labská filharmonie už v Hamburku stojí. Jestli ji doplní Elbtower, není jisté.

Nejen problém jednoho mrakodrapu

Přerušení stavebních prací vznáší otazníky nejen nad budoucností samotného projektu, jehož cena po dokončení se odhaduje na 1,3 miliardy eur (32 miliard korun), ale ilustruje i potíže, s nimiž se potýká stavební sektor v nejsilnější evropské ekonomice. Německé ekonomice je stavebnictví po léta oporou, která dodává zhruba pětinu celkového výkonu, a pracuje zde každý desátý zaměstnanec.

Německá ekonomika je životně důležitá pro české hospodářství, které z většiny stojí na exportu, pro který je Německo zdaleka největším trhem. Český vývoz je navíc specifický tím, že v něm převažují meziprodukty, jako jsou kovové výrobky či součástky do strojů, nad spotřebním zbožím. Tato charakteristika činí český export citlivější na vývoj globální poptávky, jak upozornila Česká národní banka.

Německé stavebnictví, jak ilustruje příklad Elbtower, se v poslední době potýká s razantním nárůstem úrokových sazeb a stavebních nákladů, což uvrhlo řadu developerů do insolvence s tím, jak vysychají zdroje financování, zastavují se projekty a ceny se propadají.

Podle dat konzultantské firmy Bulwiengesa citovaných agenturou Reuters se počet nově zahájených staveb v Německu v prvním pololetí letošního roku ve srovnání s průměrem předchozích dvou let propadl o 47 %.

Reklama

Doporučované