Hlavní obsah

Irácká ropa nahradí ruskou, se zemí máme dobré vztahy, říká Síkela

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Reklama

Česko se přibližuje tomu, kdy bude zcela nezávislé na ruské ropě, kterou nahradí dovoz z Iráku, říká ministr průmyslu Jozef Síkela.

Článek

Česká republika má nakročeno k tomu, aby se letos konečně vyprostila z energetické závislosti na Rusku. Do konce letošního roku by totiž měla získat alternativní zdroj ropy, který z ropovodu Družba udělá historickou památku.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl pro SZ Byznys, že by již brzy měl mít v ruce konečný výsledek zkoušek v litvínovské rafinerii, kde se od loňského října testuje možnost přechodu na iráckou ropu. Právě její dodávky byly jedním z hlavních témat česko-iráckého obchodního fóra, kde vedle Síkely vystoupil také jeho protějšek Khaled Battal Al-Najm.

„Hledáme co nejefektivnější řešení z hlediska přeměny té rafinérie a z hlediska vhodné směsi. Chystám se na návštěvu Litvínova, za doprovodu našich partnerů z PKN Orlen, kde budu přímo seznámen s konkrétními výsledky, a teprve pak má smysl stanovovat další konkrétní kroky,“ řekl Jozef Síkela.

„Vzhledem k tomu, že jsme začali tu návštěvu připravovat, si myslím, že se chýlíme do nějaké finální fáze… Jeví se to jako velmi perspektivní,“ řekl ministr průmyslu s tím, že bližší časový údaj teď není možné poskytnout, protože ve hře je více faktorů, jako jsou příprava smluv nebo vyhledání nejlepších tras.

Dosud se v Litvínově zpracovává ropa z Ruska, od které se však chce Česko odstřihnout, a to nejen kvůli válce, kterou Moskva rozpoutala proti Ukrajině. I před 24.únorem 2022 se Rusko vícekrát ukázalo jako nespolehlivý obchodní partner, když Moskva sahala po ropě jako po zbrani v roztržkách se sousedy či jako prostředku politického nátlaku.

Česká republika také potřebuje přizpůsobit svoje skladovací kapacity, ve kterých se dosud přechovává ruská ropa, jež má ovšem jiné chemické a fyzikální vlastnosti než ropa irácká.

„Pro nás je to kombinace několika věcí, jde třeba o státní hmotné rezervy a strategické zásoby ropy, protože zatím jsme uměli skladovat jenom ruskou ropu, na to jsme byli technologicky připraveni. Musíme tedy vyřešit více věcí, nejenom najít správnou směs pro Litvínov,“ řekl Síkela.

Irácká ropa by měla podle plánu do Česka putovat přes ropovod TAL/IKL z italského Terstu, kam dorazí po moři. V případě tohoto ropovodu bylo nutné navýšit jeho kapacitu, což už se Praze podařilo domluvit.

„Máme souhlas všech akcionářů, práce pokračují a já pevně věřím, že nenastane nějaký technický problém. Jde o posílení vhodnosti toho ropovodu, posílení pohonných jednotek, které tu ropu tlačí,“ řekl Síkela.

Dobré jméno v Iráku

Síkela poskytl rozhovor před zahájením zmíněného obchodního fóra, kde se představitelé iráckého průmyslového sektoru sešli se zástupci českých firem, které v Iráku působí nebo chtějí na tamní trh proniknout.

Český průmysl se v Iráku těší dobré pověsti, na což by chtěl Síkela navazovat.

„Máme v Iráku velmi dobré jméno, myslím, že pro iráckou stranu jsme velmi vítaným partnerem,“ řekl Síkela s tím, že působení v regionu, nejen v samotném Iráku, může komplikovat bezpečnostní situace.

Tu navíc v poslední době zatěžuje vedle obvyklých potíží také eskalace válečného konfliktu v Jemenu, kde jedna strana, Húthíové, ohrožuje důležitou lodní trasu v Rudém moři. Česká vláda nicméně nehodlá české firmy mířící do Iráku ponechat svému osudu.

„Je to perspektivní trh, tak je budeme (české firmy) v tomto podporovat… oblastí je celá řada, je potřeba najít cesty tak, aby tyto projekty byly pro české firmy bezpečné, návratné,“ řekl Síkela.

Reklama

Doporučované