Hlavní obsah

První dáma vynesla při korunovaci její šaty. Ze světa přišla vlna zakázek

Beata Rajská patří mezi nejúspěšnější české návrhářky – s jejím modelem bodovala na korunovaci Karla III. i první dáma Eva Pavlová.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Značka Beata Rajská v módním byznysu spolehlivě funguje dvě dekády a stále má co nabídnout. Poslední přehlídka sklidila ovace, stejně jako její šaty pro první dámu Evu Pavlovou. Teď návrhářka chystá vlastní „Dům krásy a módy“.

Článek

Kolik modelů už ve svém životě navrhla, Beata Rajská spočítat nedokáže. S módou totiž začínala ještě při studiích na univerzitě, kdy si přivydělávala tím, že spolužačkám šila šaty.

Dnes má zavedenou značku, šest švadlen a její modely nosí i ty nejvýznamnější ženy. A na nezájem zákazníků si nemůže stěžovat ani v době, kdy Češi šetří a ekonomika stagnuje.

„Samozřejmě konfekční móda bude něco jiného. Já se ale pohybuji v jiné skupině a naopak bych řekla, že tato doba vysoké krejčovině na objednávku přeje. Mám pocit, že si lidé víc začali krejčovského řemesla vážit, a tím pádem mají i návrhářky víc práce, “ vysvětluje s tím, že aktuálně připravuje více šatů, než tomu bylo před covidem.

Kvůli velkému zájmu o šaty na míru dokonce musela uzavřít svůj butik. Všechny krejčové má totiž vytížené a na výrobu „pro obchod“, tak nezbývaly kapacity.

Foto: Facebook Petra Pavla, Seznam Zprávy

Petr Pavel a Eva Pavlová před cestou do Westminsterského opatství na korunovaci.

Světová reklama od první dámy

Šaty od Beaty Rajské začínají na 30 tisících korun. Toho, že by poptávka spadla, se návrhářka nebojí. Naopak. Poté, co její šaty vynesla na korunovaci anglického krále Karla III. první dáma České Republiky Eva Pavlová, se zájem ještě zvýšil. A nejenom z Česka.

„Dostala jsem slova chvály i ze světa. Spousta lidí mi psala. Já jsem v té době měla sice objednávky naplněné do léta, ale začaly se nám hrnout další, které jsem už posunula na konec srpna,“ dodává. Jde podle ní zejména o lidi ze zahraničních byznysových kruhů.

Foto: Facebook Petra Pavla, Seznam Zprávy

Petr Pavel a Eva Pavlová před návštěvou recepce v předvečer korunovace Karla III.

Vlastní „Beauty and Fashion House“

Do dalšího byznysu se teď pustí i sama návrhářka. Ve spolupráci se svou rodinou totiž chystá nový projekt.

„Měli bychom v něm propojit módu a krásu – moje snacha je totiž lékařka. Zapadá to tak do konceptu, že budeme mít dům, ve kterém se propojí móda a krása,“ vysvětluje, „na jednom místě tak budou ordinace dermatologie, korekce, krásy, ale i salony s módou,“ popisuje s tím, že prostory pro nové zařízení už našla v pražských Holešovicích. O jak velkou investici půjde, zatím nechce říkat.

Nových výzev se však nebojí. To prokázala už v době covidu, kdy poté, co opadl zájem o luxusní róby, začala navrhovat teplákové soupravy.

„Byl to jeden z nejlepších tahů. Ta řada, kterou stále máme, je úžasná a rozšiřujeme ji,“ dodává s tím, že do souprav se pustila v době, kdy věděla, že je nutné udržet sebe, firmu i všechny krejčové.

„Poté, co jsme vyprodukovali všechny roušky, jsme přišli s touto řadou. Finančně by mi na to ekonomové řekli, že to nebyl žádný zázrak, ale pro mě bylo důležité, že jsem udržela firmu v psychické pohodě.“

Nové materiály? Šaty musí hlavně vydržet

Její modely mají jedno společné – musí vydržet. „Od začátku dělám udržitelnou módu a kupuji vždy certifikované látky. Přečetla jsem všechny knížky o fabrikách, respektuji, kde jsou látky vyrobené, dávám si pozor, jak jsou certifikované. Udržitelná móda je pro mě několik sezon. Vím, že se mění móda, ale základní věci, které my děláme, by měly přetrvávat,“ vysvětluje. A to samé očekává od alternativních materiálů, které se dnes v módě prosazují.

A jak vnímá další trendy? Třeba muže předvádějící dámské plavky? Její přehlídku už v dámských šatech muž šel, přesto říká: „Mám s tím trochu problém. Já ctím ženskost. Mně vůbec nevadí jiné skupiny, ale myslím si, že celkově jsme se tou korektností dostali někam, kam jsme se dostat nechtěli. Já s ničím nemám problém, ať si každý dělá, co chce, ale nechci, aby mi něco bylo vnucováno, abych byla někam tlačena.“

Reklama

Související témata:

Doporučované