Hlavní obsah

Špatná zpráva ze zdravotnictví: Peníze jsou pryč a jsme tři roky pozadu

„Nedostatek léků se zklidní, daleko větší problém vidím v tom, co zatím v medicíně nebylo uděláno.“ Rozhovor s manažerem Oldřichem Šubrtem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychika lidí i zdravotníků je teď neuvěřitelně postižená. Potrvá další tři roky, než medicína dožene, co během covidu musela přerušit, zejména operace. Hostem SZ Byznys byl zkušený zdravotnický manažer Oldřich Šubrt.

Článek

Rozvinuté země utratily během pandemických let navíc ještě jeden roční rozpočet, aby zvládly covid. Zdravotnictví se však na tu dobu téměř zastavilo a teď složitě dohání zákroky, které měly být dávno hotové. „Další dva, tři roky to ještě bude trvat. To je jako s čipy, to je jako se vším, než si to sedne.“

„Nemáme udělané operace ještě z roku 2020, a nejen v Česku, ale v celém rozvinutém světě. Ale my už jsme utratili všechny peníze za roky 2020, 2021 a 2022,“ říká Oldřich Šubrt.

„Před námi je teď velký úkol, aby se zdravotnictví nezhoršilo. A to neznamená, že nebude nějaký lék v lékárně nebo budeme čekat déle u lékaře, ale aby celkové výsledky nebyly horší. Teď například vidíme, že vzrostl počet infarktů mozku, než tomu bylo před čtyřmi lety, a na některé plicní nádory vidíme trochu vyšší úmrtnost, než byla dřív, protože se nedělaly prevence,“ uvedl.

Oldřich Šubrt

  • Původní profesí neurochirurg, nyní zdravotnický manažer a podnikatel.
  • V letech 1991 až 2006 ředitel Nemocnice na Homolce, 2006 až 2008 předseda představenstva a později poradce společnosti Agel a.s. miliardáře Tomáše Chrenka, 2008–2010 předseda představenstva Euroclinicum a.s.
  • Nyní je majitelem kliniky Program Health Plus.
  • Dlouhodobě propaguje digitalizaci zdravotnictví, e-health a telemedicínu.
  • Zajímá se mimo jiné o buddhismus, umění 20. století a české umělecké sklo.

Podobné statistiky zveřejňují všechny západní státy. „Nejde jen o problém Česka,“ zdůrazňuje Oldřich Šubrt. Podobná čísla podle něj hlásí i třeba Německo nebo Kanada.

Podle zkušeností jeho lékařů se teď změnila nemocnost, choroby mají jinou strukturu jak u dětí, tak u dospělých. „Dva až tři roky jsme byli zavřeni v nejrůznějších lockdownech, nosili roušky a některá onemocnění se neprojevovala, protože jsme byli izolovaní, teď se vracejí,“ vysvětlil.

Dopady pandemie na zdravotní stav právě zpracovávají do studie na vzorku deseti tisíc pacientů, které mají ve své péči. Analyzovat chtějí také to, jak během covidu zrychlila digitalizace medicíny.

Psychika lidí je postižená. Sami ještě nevíme, jak moc

Na zdravotním stavu lidí se podepisuje nejen pandemie, která ještě neskočila, ale i válečný konflikt na Ukrajině a energetická krize.

„Psychika lidí je neuvěřitelně postižená. Sami ještě nevíme, jak moc a co z toho bude. Musíme se naučit k sobě být slušnější a zase se pozvolna vyléčit. A být odolnější uvnitř i mezi sebou,“ zdůraznil Šubrt.

Proč teď léky chybí víc než dřív? Je Česko pro farmaceutické firmy s deseti miliony obyvateli lukrativním trhem? Celý rozhovor s Oldřichem Šubrtem si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované