Hlavní obsah

Velký automobilový čipomor. Škoda zastavuje směny, nevyrobí 300 tisíc aut

Škoda Auto změní systém zásobování čipů. U výrobců si zamluví kapacity pro své subdodavatele.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší automobilku v zemi brzdí další odstávky. Kvůli nedostatku čipů v tomto týdnu opět vypadávají celé směny. Automobilka kvůli omezením letos nevyrobí 300 tisíc vozů.

Článek

Automobilka Škoda Auto znovu nejede na sto procent. Aktuálně ji zpomalují nejenom protipandemická opatření ve výrobě, ale opět i nedostatek čipů.

„Tento týden budou jednotlivé směny na jednotlivých montážních linkách vynechány. Například na Octavii nebo i výroba Superbu v Kvasinách,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Marek Jancák, vedoucí výroby vozů Škoda Auto, s tím, že firma chce změnit systém dodávek čipů a potřebné kapacity u výrobců zasmluvnit.

Na kolik procent v tuto chvíli jede výroba Škoda Auto?

Teď vyrábíme zhruba na 85 procent naší špičkové kapacity – tedy té, které jsme si užívali ještě začátkem roku.

Proč to není sto procent?

Opět se na tom podílí mimořádná covidová opatření, hlavním problémem ale zůstává nedostatek čipů, respektive řídicích jednotek, které tyto čipy nezbytně potřebují pro svou funkci.

Jak je výroba omezena? Jsou pomalejší linky, nebo něco i stojí?

Omezování výroby probíhá kombinací obojího. V řádech jednotlivých procent jsme částečně zpomalili linky a v případě, že se dodávky čipů opozdí nebo nedorazí, vynecháváme celé směny v příslušných provozech. Liší se to v jednotlivých závodech a u jednotlivých modelů.

Tento týden budou směny vynechány

Je teď aktuálně něco, co stojí?

Tento týden (rozhovor byl natáčen v pondělí) budou jednotlivé směny na jednotlivých montážních linkách vynechány. Například na Octavii nebo i výroba Superbu v Kvasinách.

A důvodem vynechaných směn jsou tedy opět chybějící čipy?

Je to napříč celým portfoliem, pouze se to liší v čase. Situace se vyvíjí, my se snažíme protiopatřeními zajistit výrobu v řádném termínu, bohužel se ale vynořují nové nedostatky.

Co znamená, že se vynořují nové nedostatky? Hrozí zase větší odstávky výroby?

V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že nehrozí, nicméně je potřeba si uvědomit, že těch faktorů pro omezování výroby – nedodávky čipů – je víc. Některé mají operativní charakter – to jsou hlavně jednorázové výpadky zaviněné požáry nebo počasím, na druhé straně pak i covidem samotným a lockdownem v Malajsii.

To pochopitelně postihlo několik konkrétních čipů, znemožnilo výrobu a způsobilo větší odstávky. Pod tím se ale skrývá paušální nedostatek také u dalších čipů – proto říkám, že teprve teď se některé problémy vynořují a my se je snažíme operativně řešit.

Nejlépe je zajištěna výroba menších modelů

Jaký je výhled do konce roku – velké odstávky nehrozí, ale menší tu budou neustále?

Pravděpodobně ano. Bude se to ale lišit model od modelu. V tuto chvíli můžeme říct, že asi nejlépe máme zajištěnou výrobu menších modelů jako Fabia, Scala a Kamiq. Výroba těch větších by ale neměla být výrazně postižena.

Neměla být výrazně postižena? Jaká tedy bude?

Budeme se snažit pohybovat nad devadesáti procenty.

Kolik vozů letos nevyrobíte? Bude to více než 250 tisíc jak už dříve avizoval pan Povšík?

To číslo bude větší. Přesáhne to 300 tisíc. Třetí kvartál byl v redukci výrazný a z důvodů, které jsem uvedl, nebudeme schopni dorovnat tu ztrátu v objemu vozů.

Na jak dlouho teď máte čipy? Jaký máte výhled?

Vidíme na dva týdny dopředu. Není to tak, že by chyběly všechny čipy, vždy ale bohužel řešíme situaci kolem desítky chybějících řídicích jednotek, kterým se ty čipy nedostávají.

Z hlediska celého širokého portfolia tisíců dílů to není tak velký problém, ale i jeden jediný chybějící čip vám může znemožnit výrobu.

Které čipy teď chybí? Kde se používají? Jdou napříč funkčností i výbavou vozu. Jsou v jednotkách pro ovládání zadních a pátých dveří, mohou to být čipy pro infotainment, rádia nebo také základní ovládání zvuku.

Škoda Auto

  • Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství.
  • Působí na více než 100 trzích.
  • V Česku zaměstnává více než 35 tisíc lidí.

Nekompletní vozy? Do konce roku pod 20 tisíc

Zároveň jste avizovali, že dorazily čipy, díky kterým můžete dokončit nedodělané vozy na odstavných plochách. Kolik jich do konce roku dokončíte?

Dosáhli jsme čísla 48,5 tisíce nekompletních vozů. Nyní se pohybujeme na čísle 25 tisíc vozů. Do konce roku to chceme snížit pod 20 tisíc vozů.

Čipy, které v těchto vozech chyběly, už dnes nejsou tak nedostatkové a my jsme tak dokázali problém překlenout. Byť to trvalo nějakou dobu a naši zákazníci museli projevit velkou dávku trpělivosti.

Pokud se trefíte do výbavy, která je závislá na nedostatkových čipech, lhůta dodávky vozu bude nad půl roku. Jsou ovšem modely, které jsme schopni dodat v řádu týdnů.
Marek Jancák, vedoucí výroby Škoda Auto

Jak dlouho čekali?

V některých případech to bylo v řádu měsíců. Záleží na výbavě vozu. Nejdelší čekání se mohlo u daného vozu prodloužit až o tři měsíce.

Jak dlouhé jsou teď obecně dodací lhůty?

Záleží na modelu a výbavě. Pokud se trefíte do výbavy, která je závislá na nedostatkových čipech, lhůta dodávky vozu bude nad půl roku. Jsou ovšem modely, které jsme schopni dodat v řádu týdnů.

Kdy se ta situace změní natolik, že dostat vůz bude otázka pár týdnů?

Byli bychom rádi, kdyby se situace stabilizovala během příštího roku. Můžeme diskutovat o tom, jestli se to podaří ještě v prvním pololetí, nebo to bude otázka druhého pololetí. Bohužel ale dál nevidíme.

Čipy přeprogramovat nemůžeme

Elon Musk řekl, že čipy stačí přeprogramovat – je to opravdu tak jednoduché? Proč jste nešli touto cestou?

My máme v automobilech specifické čipy – jsou jednoúčelové, to znamená, že slouží právě pro řídicí jednotku a funkce, na které byly konstruovány. My nepotřebujeme ty nejsofistikovanější čipy s vysokým výkonem, které se používají třeba pro renderování videa nebo ve velkých studiích. My potřebujeme zajistit funkčnost a bezpečnost a toho docílíme co nejjednodušší součástkou.

Jestli je tato strategie do budoucna udržitelná, to je další diskuse. Je také jasné, že s nárůstem autonomních systémů ve voze budou muset být i tyto čipy výkonnější. Více se přiblíží těm počítačovým a stanou se komoditou, jako jiné komponenty – například ocel.

Vaše čipy tedy tak jednoduše přeprogramovat nejdou?

Bohužel ne. Dalším aspektem je bezpečnost. V okamžiku, kdy zasáhneme do hardwaru nebo softwaru vozu, znamená to znovu zkoušet vůz ve všech podmínkách, které mohou v reálném provozu nastat. To trvá několik měsíců, výjimečně i přes rok.

Znamená to podle vás, že Tesla sáhla do bezpečnosti a její vozy s přeprogramovanými čipy nemusí být natolik bezpečné?

Já nevím, jestli Tesla přeprogramovává vozy a jak to řeší. K tomu se bohužel vyjádřit nemohu.

Ale říkal jste, že by to neodpovídalo bezpečnosti, proto to neděláte… Pro naše podmínky.

Začneme zdrojovat čipy

Podcenili jste situaci s čipy? Měli jste větší problémy, než jiné značky…

Některé značky, spíše některé koncerny, měly tu výhodu, že mají svou bázi v Asii a jsou v užším kontaktu s výrobci. Tady už ale záleží i na národní strategii a jistém preferování dané oblasti.

My si to uvědomujeme, uvědomují si to i politici Evropské unie a Spojených států, a proto se také nahlas mluví o tom, že musíme zajistit nezávislost na asijských výrobcích. Asijské firmy v určitém segmentu ovládají i 80 procent trhu. To není do budoucna udržitelné. Investice do takových kapacit je ale ohromná a vyžaduje politická rozhodnutí a podporu ze strany státu.

Nestálo by za to, změnit systém dodávek tak, ať máte zásoby čipů třeba na půl roku?

My nejsme přímými odběrateli čipů. Mezi námi a výrobci čipů jsou až tři vrstvy subdodavatelů. My čipy nekupujeme a to je právě ten rozdíl proti komoditám, jako je třeba ocel. Přestože máme dodavatele ocelových konstrukcí, máme pod kontrolou dodávky a rezervování kapacit oceli. V případě čipů to tak není a to je právě jedna ze změn, kterou teď musíme udělat. Začít zdrojovat přímo čipy.

Co přesně tedy uděláte?

Začneme řízeně jednat o kapacitách přímo u výrobců. My dokážeme přesně říct, kolik kterých čipů budeme potřebovat pro pokrytí celého portfolia – v tomto případě například koncernu VW.

Budeme se s nimi chtít smluvně dohodnout na zajištění těchto dodávek, ať už bude jejich odběratelem jakýkoliv jiný subdodavatel.

Pokud k takové inflaci skutečně dojde, nemůžeme zůstat stranou a výrobu dotovat.
Marek Jancák, vedoucí výroby Škoda Auto

Na jak dlouho budou zasmluvněné tyto kapacity? Bavíme se o řádech dnů, měsíců, nebo let?

Kapacity se obvykle rezervují na léta, tedy na životní cyklus výrobku. U vozu je to zhruba 5 let, kdy je konkrétní model ve výrobě. Jsou tam samozřejmě i krátkodobé plány na rezervaci kapacit, vždy na rok dopředu. Principiální objem ale dohadujeme už na začátku vzniku toho daného modelu.

Vyřešilo by to ale situaci, kdy čipy zkrátka nejsou?

Po bitvě je každý generál. Určitě teď najdeme spoustu způsobů, jak jsme mohli v dané situaci minimálně zmírnit některé dopady. Z perspektivy začátku roku 2020, kdy se svět nacházel na prahu koronavirové pandemie, jsme ale měli jiné starosti. Čelili jsme kompletnímu lockdownu. To bylo tak silné ohrožení byznysu, že v tu chvíli musíte redukovat svoje požadavky. Toho využili dodavatelé čipů, kteří byli zase pod ohromným tlakem dodávek do jiného segmentu – třeba právě elektronické komunikace.

Chybí ještě něco kromě čipů? Může se jiný komponent za měsíc ukázat stejně problematický?

Jsme velmi ostražití. Již několikrát bylo vidět, že se ta volatilita trhu propsala do jiných komponentů. V tuto chvíli situaci monitorujeme a nevidíme žádný konkrétní problém. V minulosti byly avizované problémy s dodávkami oceli, ale nakonec k tomu nedošlo. Mluví se o hořčíku, problém je nedostatek plastů. Žádný z těchto materiálů ale nepřevyšuje problém s čipy.

Jak moc vám zdražila výroba vozů?

Reagujeme na to, jak se hýbe trh. Cenové kroky, které jsme udělali, jsou známé a o těch budoucích nehovoříme. Budeme se snažit zůstat konkurenceschopní. Konkrétnější být nemohu.

Znamená to, že zdražování vozů není u konce?

Ekonomové celého světa předpovídají rekordní inflační čísla. Pokud k takové inflaci skutečně dojde, nemůžeme zůstat stranou a výrobu dotovat. Ale to je s otazníkem. Nevíme, jestli k ní dojde.

O kolik procent je teď kvůli vyšším nákladům draží vyrábět?

Nemám konkrétní číslo. Liší se to model od modelu. Profitabilitu měříme neustále a ovlivňuje ji například i podíl elektromobilů. To je vazba na poplatky z emisí oxidu uhličitého. Vliv těchto faktorů je mnohem větší než pohyb cen některých materiálů.

Zaměstnanost je naší prioritou

Zmínil jste profitabilitu. Je možné vyrábět s desetiprocentní marží, jak po vás chce koncern?

Určitě. Některým značkám se to daří a my od tohoto cíle nebyli daleko.

Máte devět procent?

Čekáme na vyhodnocení tohoto roku – třetí kvartál byl velmi obtížný. Díky první polovině roku se držíme v ziskové části možného výsledku. Nedokážeme ale odhadnout, jak se bude pohybovat třetí a čtvrtý kvartál. Doufáme, že pro Škodu nedopadne špatně. I z hlediska zaměstnanosti – ta je naší prioritou.

V tuto chvíli hraje roli víc faktorů a my předpokládáme, že problém, který má teď celý svět, je dočasný. A že trh postupně ten nedostatek vyrovná. Bylo by proto nerozumné zbavovat se velkého množství zaměstnanců. Pak bychom nemohli pružně reagovat a výrobu zase navýšit na původní kapacitu.

To ale samozřejmě zatěžuje vaši pokladnu a váš výsledek. Neustále tak balancujeme mezi dlouhodobou a krátkodobou strategií. Zatím nám z toho vychází smysluplné udržení zaměstnanosti.

Zpět k mé otázce. Můžete vyrábět s desetiprocentní obratovou renditou?

Za stabilizovaného stavu určitě.

A teď to uděláte jak?

Teď je to velmi obtížné – pokud mluvíme o výsledku tohoto roku. Jaký nakonec bude, to nevím.

Za stabilizovaného stavu toho docílíte jak? Sáhnete na mzdy? Zvýší se výkon?

Redukci mezd si asi neumíme představit. Musí to být jednoznačně efektivitou výroby a efektivitou vlastní konstrukce vozů. To je jedna z cest. Hledáme stále jednodušší a účinnější konstrukční řešení.

Jak vás zasáhnou ceny energií?

Určitě nás zasáhnou. Škoda Auto má ale silný program na redukci spotřebované energie. Pokud přepočítáme spotřebu na výrobu vozu, tak od roku 2015 se v roce 2025 dostaneme na 50 procent. Snažíme se ty nárůsty v cenách energie kompenzovat úsporou.

Věříme, že nebude kompletní lockdown

Vzhledem k současné pandemické situaci – bojíte se lockdownu?

To je těžké predikovat. Věříme, že to nebude ten kompletní a úplný lockdown. Myslím, že český stát si to dovolit nemůže. Navíc mi to přijde scestné v momentě, kdy máme očkování – metodu, jak s covidem bojovat.

Jakou máte ve firmě proočkovanost?

Pohybujeme se shodně na úrovni České republiky. Máme 62 procent a snažíme se dostat na vyšší procenta. Naším cílem je překročit 80 %. Používáme k tomu řadu motivačních prostředků – ať už jsou to dny volna, nebo body, které se dají proměnit v peníze.

Je tam i řada dalších motivací – třeba služební cesty jsou možné jen u očkovaných zaměstnanců. Úzce spolupracujeme s naším sociálním partnerem. Máme společný cíl a tím je udržení zaměstnanosti. Pokud se nepodaří proočkovat Českou republiku, tak to odskáče ekonomika a budeme mít nevýhodu oproti jiným státům a jiným výrobcům. To by bylo nepříjemné i pro zaměstnanost a ekonomiku této země.

Reklama

Doporučované