Hlavní obsah

Cena plynu v EU klesla nejníže od začátku ruské invaze na Ukrajinu

Foto: Trinity Bank

Naposledy byl plyn v EU levnější letos 22. února.

Reklama

Cena plynu pro evropský trh pokračovala v poklesu a v úterý odpoledne sestoupila až na 77 eur za megawatthodinu (MWh). Dolů ji tlačí příchod teplejšího počasí a s ním slabší spotřeba i větší přísun energií z větrných elektráren.

Článek

Referenční cena plynu v EU přechodně klesla pod 77 eur (cca 1870 Kč) za megawatthodinu. Je tak vůbec nejnižší za celou dobu od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Naposledy byl plyn v EU levnější letos 22. února.

„Bezprostředním důvodem poklesu ceny – v referenčním kontraktu nizozemské burzy na příští měsíc – je příznivé počasí i jeho předpověď pro přelom roku,“ napsal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Na tuto část roku poměrně teplé počasí dokonce přes víkend umožnilo navýšit naplněnost evropských zásobníků na plyn. Ta totiž stoupla z 82,9 na 83,1 procenta, což je pro tuto část roku nadprůměrná hodnota.“

Cenu dále tlačí dolů i větší přísun energií z větrných elektráren, uvedla s odkazem na Spolkovou síťovou agenturu (BNetzA) agentura DPA.

Klesající tendenci má cena plynu od poloviny prosince. V tomto období klesla cena na trhu TTF zhruba o 50 eur. Na rekordní maximum 345 eur se vyšplhala v létě. Prudký nárůst tehdy vyvolalo zastavení dodávek plynu z Ruska.

„Pro vlády zemí EU i daňové poplatníky členských zemích jde pochopitelně o příznivou zprávou. V zásadě totiž platí, že čím níže je burzovní cena plynu, tím nižší budou mimořádné náklady spojené ze zastropováním cen energií, plynu i elektřiny, domácnostem i podnikům,“ doplnil Kovanda.

Aktuálně

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva už dříve avizovala, že Putin příslušný dekret podepíše tento týden.

V Česku zastropování vstupuje v platnost v lednu 2023. „Celkové náklady na něj vláda vyčísluje na 170 miliard korun ročně, pokud však se budou ceny na burze vyvíjet i nadále příznivě, mohlo by se jednat o něco nižší částku,“ dodal analytik.

I přes nedávný pokles je cena evropského plynu ale stále na poměrně vysoké úrovni. V roce 2020 byly ceny na trhu TTF pod hranicí 20 eur za MWh.

Země Evropské unie minulý čtvrtek formálně schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky shodli pod vedením českého předsednictví.

Omezení bude Unie na všech svých plynových burzách uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na trhu TTF překročí 180 eur za MWh. Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen LNG.

Reklama

Doporučované