Hlavní obsah

Ceny benzinu se na Kubě pětinásobně zvednou. Vláda chce oživit ekonomiku

Foto: Shutterstock.com

Kuba čelí krizi v oblasti pohonných hmot. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kuba se potýká s nedostatkem pohonných hmot a prohlubující se hospodářskou krizí. Tamní vláda se proto rozhodla pětinásobně navýšit ceny pohonných hmot. Vedle toho se chystá zvýšit i cenu energií.

Článek

Únor se na Kubě ponese v duchu zdražování pohonných hmot. Tamní komunistická vláda oznámila, že cena litru benzinu se zvýší více než pětinásobně – z 25 kubánských pesos na 132, informovala BBC. V přepočtu si tak Kubánci za litr benzinu zaplatí necelých 124 korun.

Vláda doufá, že tento krok povede ke snížení nedostatku pohonných hmot. Ze strany běžných občanů jde ale o další opatření, které jim ztíží život. Kuba, která je do značné míry závislá na dovozu, se v posledních čtyřech letech potýká i rostoucím nedostatkem potravin, léků a spotřebního zboží.

Ministr financí Vladimir Regueiro dále uvedl, že podobně se bude zdražovat i nafta a další druhy pohonných hmot. Oznámil také, že ceny elektřiny se navýší o 25 procent pro velké spotřebitele v obytných oblastech, podobně poroste i cena nákladů na zemní plyn. Regueiro rovněž sdělil, že vláda otevře 29 nových čerpacích stanic, které budou přijímat platby výhradně v amerických dolarech, aby získala devizové prostředky na nákup pohonných hmot na mezinárodních trzích.

„Cílem těchto opatření je oživit naši ekonomiku,“ řekl Regueiro v pondělí státní televizi. S tím souhlasí i ministr hospodářství Alejandro Gil, který už minulý měsíc prohlásil, že kubánská komunistická vláda již nemůže prodávat pohonné hmoty za dotované ceny, a zdůraznil, že jsou „nejlevnější na světě“. Profesor ekonomie Omar Everleny Pérez však pro tiskovou agenturu AFP uvedl, že benzin na Kubě je sice podle světových měřítek levný, ale ve srovnání s platy v zemi je „velmi drahý“.

Krize v oblasti pohonných hmot vedla k tomu, že se u čerpacích stanic začaly tvořit dlouhé fronty, které se někdy táhnou i několik kilometrů. Natankovat benzin do vozidla se tak může stát i několikadenním utrpením. Těžce zasažena je také veřejná doprava. V loňském roce vláda dokonce kvůli nedostatku pohonných hmot zrušila tradiční prvomájový průvod.

Reklama

Doporučované