Hlavní obsah

Česko má dostat z ropného embarga výjimku do poloviny roku 2024

Foto: Pixabay.com

Česko by se mohlo od ruské ropy odstřihnout o něco později, než jak EU původně plánovala.

Reklama

Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. S odkazem na diplomatický zdroj to dnes napsala agentura Reuters.

Článek

Dnes ráno začalo velvyslanci členských zemí Evropské unie projednávat upravený návrh nových sankcí proti Rusku, který obecně počítá s ukončením dovozu ruské ropy na konci letošního roku. Podle agentury Reuters Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku

Ve snaze přesvědčit státy váhající s jeho podporou přišla podle zmíněného zdroje Reuters unijní exekutiva s několika dalšími ústupky včetně podpory investic do nové ropné infrastruktury.

Komise ve středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku zcela ukončit dovoz ropy z Ruska. Návrh původně počítal s roční výjimkou pro Maďarsko a Slovensko, které jsou na klíčové energetické surovině z Ruska nejvíce závislé. Budapešť i Bratislava však návrh odmítly podpořit s požadavkem výrazně delšího přechodného období. Čas na zajištění dostatečných zásob proudících Transalpinským ropovodem TAL z jihu Evropy si vyžádala i česká vláda.

Dnešní návrh jí tak podle Reuters dává čas do června 2024. Pokud by se podařilo kapacitu plynovodu navýšit dříve, má pro Česko začít platit embargo již před zmíněným datem. Návrh nyní počítá také s evropskou podporou investic do nové infrastruktury či zmírněním hospodářského dopadu embarga.

Úpravy se týkají i plánovaného zákazu přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU, s nímž mělo problémy zejména Řecko. Místo původně navrhovaného měsíčního přechodného období nyní počítá s tříměsíční lhůtou.

Fiala: Jde to dobrým směrem

Návrh Evropské komise, aby Česko mělo výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, jde podle premiéra Petra Fialy (ODS) dobrým směrem. Fiala sdělil, že Česko o návrhu nadále konstruktivně jedná, proto nechce předjímat jeho konečnou podobu. Věří však v dobré řešení.

Česko by podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) mohlo mít zajištěné dostatečné dodávky ropy z jiných než ruských zdrojů do konce roku 2024. Podle ministra se aktuálně řeší především navýšení kapacity v Transalpinském ropovodu TAL, který dodává ropu do ropovodu IKL, kterému se říká Ingolstadt.

Reklama

Doporučované