Hlavní obsah

Optimistický scénář se nenaplní. Ekonomika zpomalí, připustil Stanjura

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Česko se zařadí do skupiny čtyř evropských zemí, jejichž HDP se letos sníží. Očekává to ve své letní predikci Ministerstvo financí, podle kterého se ekonomický výkon proti loňsku sníží o 0,2 procenta.

Článek

Předpovědi mezinárodních organizací OECD a MMF už dříve zařadily Německo, Švédsko a Estonsko do kategorie států s klesající ekonomikou. A nyní přibyl další. Česko se totiž zařadí do skupiny čtyř evropských států, jejichž HDP se letos sníží. Očekává to ve své letní predikci Ministerstvo financí, podle kterého se ekonomický výkon proti loňsku sníží o 0,2 procenta.

„Došlo k většímu poklesu spotřeby domácností, než jsme předpokládali,“ vysvětluje snížení odhadu ministr Zbyněk Stanjura, který ještě v dubnu předpovídal, že ekonomika poroste. Zároveň se podle ministra český průmysl ještě zcela nedostal z potíží s dodavatelskými řetězci. „Zřejmě půjde o střednědobý problém, který se okamžitě nevyřeší,“ uvedl Stanjura.

Jeho náměstek Marek Mora doplnil, že předpověď byla posunuta dolů poté, co došlo ke zhoršení výhledu německé ekonomiky, která je hlavním českým partnerem.

Právě blízkost Německa a vzájemná provázanost obou ekonomik se stávají hlavním rizikem příštích měsíců. Ještě ministerská predikce z dubna počítala s tím, že zdejší ekonomika oživí stejně jako ve většině ostatních evropských zemí už ve druhém čtvrtletí a že konkrétně proti prvnímu čtvrtletí HDP posílí o 0,5 procenta. Ale právě pod vlivem překvapivého výpadku v zemi sousedů však ekonomika stagnovala. Proto ministerští experti přesunuli očekávaný nárůst o 0,5 procenta až na třetí čtvrtletí.

Předpověď Ministerstva financí – srpen 2023

údaje v procentech

20232024
HDP-0,22,3
Inflace10,92,8
Spotřeba domácností-3,43,9
Spotřeba vlády2,41,8
Investice0,80,7
Objem mezd (nominálně)8,46,1

Zdroj: Ministerstvo financí

K oživení dojde především zásluhou exportu průmyslového zboží. „Výkonnost exportu nás příjemně překvapila už v prvním pololetí,“ vysvětlil tento odhad ředitel sekce hospodářské politiky David Prušvic. Po Novém roce by už také domácnosti zřejmě mohly přestat šetřit a zvýšit spotřebu.

Počátkem srpna zveřejnila svou prognózu také Česká národní banka, která je tradičně optimističtější. Podle ní si Česko letos zachová aspoň minimální růst 0,1 procenta.

Reklama

Doporučované