Hlavní obsah

Ekonomika je venku z recese, ČNB by zítra mohla překvapit

Foto: Shutterstock.com

Překvapí ve středu ČNB trhy?

Reklama

Tuzemská ekonomika v prvním kvartálu letošního roku mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 procenta, což s sebou přináší úvahu, zda by Česká národní banka (ČNB) na středečním zasedání přece jen nemohla zvýšit úrokové sazby.

Článek

Česká ekonomika se vyhnula ekonomickému propadu a opět byl její vývoj příznivější, než naznačovaly odhady. Analytický konsenzus dle agentury Reuters čekal mírný mezičtvrtletní pokles o 0,1 procenta, poslední prognóza Ministerstva financí pak pokles o 0,2 procenta.

Tuzemská ekonomika ale naopak rostla, což může vést k dalšímu růstu inflace. To je jeden z případů, který centrální bankéři nechtějí vidět.

I když se tempo zdražování zpomaluje, je stále velmi rychlé a v březnu ceny rostly meziročně o 15 procent. Strach o budoucí příjmy a vysoké ceny měly největší vliv na snižující se výdaje na konečnou spotřebu. Naopak pozitivní vliv na HDP měla silnější zahraniční poptávka.

ČNB může překvapit

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera středeční měnové jednání ČNB změnu v úrokových sazbách nejspíše nepřinese. Poslední data přicházející z ekonomiky týkající se trhu práce a relativně odolné inflace však podle něj naznačují, že výsledek jednání tak jednoznačný být nemusí.

„Řada představitelů ČNB v minulých čtvrtletích indikovala, že další zvýšení sazeb bude podmíněno mzdovou dynamikou, a ta podle posledních odhadů zrychluje a roste kolem deseti procent. Také fiskální politika zůstává zatím extrémně uvolněná a nebude působit protiinflačně,“ vysvětluje.

Seidler zároveň upozorňuje, že dubnové indikátory důvěry rovněž vyslaly poměrně silný signál, že ekonomická aktivita se vyvíjí příznivějším směrem a očekávání vývoje cen v podnicích zůstává zvýšené.

„Středeční jednání ČNB tak nakonec může přinést překvapení v podobě nepatrného zvýšení sazeb, které by mělo zejména signalizační charakter a působilo by preventivně proti možnému oslabení koruny a také by ovlivnilo očekávání trhu ohledně nacenění budoucího snižování sazeb,“ dodává ekonom.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil připouští, že úterní údaje HDP mohou být pro bankovní radu podnětem, aby se nad dalším zvýšením sazeb ve středu zamyslela. „Její rozhodnutí to ale patrně neovlivní. Vidím to pouze jako další střípek do mozaiky a klíčové bude zasedání po červnovém zveřejnění mezd. Pokud by mzdy silně rostly, mohl by to být pro ČNB jeden z důležitých argumentů pro zvýšení,“ říká ekonom.

„Při tak silném růstu cen nelze čekat, že by ČNB šla se sazbou dolů dříve než na přelomu roku, takže podpora ekonomiky nižšími sazbami letos nejspíš nepřijde. Zároveň však platí, že bankovní rada není nakloněna dalšímu zvedání sazeb. K tomuto kroku by zdražování muselo podstatně nabrat na rychlosti. V dalších měsících bude tedy hlavní úroková sazba na sedmi procentech,“ myslí si analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Reklama

Doporučované