Hlavní obsah

Čínské akcie se snaží odrazit ze dna. Pomoci mají bilionové stimuly

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Čínské akciové trhy za sebou mají poměrně špatný začátek roku. Nevýrazný hospodářský růst a opětovný propad prodeje nemovitostí minulý týden utvrdily zahraniční investory v jejich odhodlání se tamnímu akciovému trhu vyhýbat.

Článek

Vývoj na čínských akciových trzích od začátku roku představy investorů nejspíš nenaplňuje. Od roku 2021, kdy akciové indexy dosáhly svého doposud posledního vrcholu, se slova chopili medvědi a s tamními tituly to jde doslova z kopce.

Suma sumárum, za poslední tři roky bylo z hodnoty čínských a hongkongských akcií odmazáno přibližně šest bilionů dolarů, což odpovídá zhruba dvojnásobku ročního ekonomického výkonu Británie.

Z hlavních indexů si vedou nejhůře hongkongský Hang Seng, který zahrnuje také akcie mnoha čínských firem, a čínský Shenzhen. Oba indexy od prvních měsíců roku 2021 odepisují přes 40 procent. Shanghai Composite pak ztrácí zhruba pětinu.

Značné propady, které v posledních letech vidíme, nápadně připomínají poslední krach čínského akciového trhu z let 2015 až 2016 a investoři se právem obávají o budoucnost a ekonomiku země, v níž hrozí krize důvěry.

„Poslední tři roky jsou pro obchodníky s čínskými akciemi bezesporu náročným a frustrujícím obdobím,“ poznamenali analytici banky Goldman Sachs. Upozorňují také, že množství peněz investovaných do čínských akcií prostřednictvím investičních fondů je v současné době na nejnižších úrovních za posledních deset let.

Za problémy druhé největší ekonomiky světa hledejme více problémů. Vedle propadů nemovitostního trhu jde také o deflaci, vysokou zadluženost, snižující se porodnost a úbytek pracovní síly. Podle analytického týmu Goldman Sachs postrádá Peking více odhodlání k reformám, které by ekonomiku znovu „nakoply“.

„Místo toho jde Čína tvrdě proti největším technologickým firmám, zvyšuje důraz na národní bezpečnost a dominance státu v klíčových průmyslových odvětvích neustále roste. K tomu se přidává i napětí s USA, které přimělo americké investory, aby investice do čínských titulů výrazně omezili,“ vysvětlují.

Pomůže stimul?

Letošní propad čínských akcií se přitom odehrává na pozadí růstu trhů jinde ve světě. Na Wall Street pokračuje spanilá jízda ze závěru loňského roku a podobný příběh můžeme sledovat také v Japonsku, kde akcie vystoupaly nejvýše za tři desetiletí.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Čínské akcie od roku 2021 čelí hlubokým propadům. Z hlavních indexů si vedou nejhůře hongkongský Hang Seng (modrá křivka) a čínský Shenzhen (oranžová křivka). Oba indexy od prvních měsíců roku 2021 odepisují přes 40 procent. Shanghai Composite pak ztrácí zhruba pětinu. Akciím má pomoci vládní balíček ve výši dvou biliónů jüanů.

Alespoň částečně může napětí zmírnit čínská vláda, která soudě podle posledních kroků nehodlá situaci ponechat jen tak. Agentura Reuters tento týden uvedla, že čínské banky přistoupily k podpoře jüanu a začaly prodávat dolary. „Je to jasný politický signál stabilizovat měnu a odrazit negativní sentiment směrem k akciím,“ uvedl Gary Ng, hlavní ekonom pro Asii a Tichomoří ve společnosti Natixis.

Bloomberg zase přinesl zprávu, že Peking zvažuje podporu pro akciový trh v objemu dvou bilionů jüanů, tedy přes šest bilionů korun. Vzhledem k tomu, že předchozí pokusy o obnovení důvěry investorů ztroskotaly, vyzval premiér Li Čiang k ráznějším krokům.

Ekonomika zpomalí

Čínská ekonomika v loňském roce vzrostla o 5,2 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo růstu od roku 1990 s výjimkou tří let ovlivněných koronavirovou pandemií do roku 2022. Ekonomové obecně očekávají, že růst země letos dále zpomalí na přibližně 4,5 procenta a ve střednědobém horizontu klesne pod čtyřprocentní úroveň.

I když pro ekonomiku této velikosti se to může zdát jako slušný výsledek, je to o poznání méně než dvojciferný růst, kterého Čína dosahovala v minulých desetiletích. Zemi tak podle analytiků hrozí, že se ocitne v dlouhodobé stagnaci, protože zpomalení je způsobeno hlubokými problémy, které se nedají snadno napravit.

„Dochází k rostoucímu zmatku ohledně postoje Pekingu k ekonomice,“ poznamenali v pondělí analytici Nomury ve své zprávě.

Částečnou podporu trhům dodala ve středu čínská centrální banka, která snížila požadavek na povinné minimální rezervy o půl procentního bodu s platností od 5. února. To by mělo do tamní ekonomiky nalít likviditu ve výši jednoho bilionu jüanů, uvedla centrální banka.

Znamená to, že komerční banky budou moci půjčovat více peněz, což by mělo stimulovat ekonomiku. Čínské akcie tyto kroky během středečního obchodování přivítaly a odmazaly kousek letošních ztrát.

Pomohou opatření akciím?

Uvažované injekce Pekingu jsou podle části analytiků pro tamní akciový trh vítanou zprávou, protože vláda dává najevo, že je ochotna na nepříznivý vývoj reagovat.

„Čínské akcie jsou momentálně levně oceněné, nedivil bych se tak krátkodobému vzestupu a zlepšení nálady. Obávám se ale, že to nebude mít dlouhého trvání, pokud Peking nepřijde s dalekosáhlejšími ekonomickými reformami,“ uvedl pro Reuters Aninda Mitra, stratég jednoho největších světových správců aktiv BNY Mellon Investment Management.

Portfolio manažer Daniel Tan z Grasshopper Asset Management se domnívá, že plánovaný balík na podporu akcií je v porovnání s rozsahem problému zanedbatelný. Ale pokud má naznačit změnu přístupu směrem k podnikatelům ze strany vlády, mohlo by dojít k obratu.

„Potřebujeme ale vidět více podpory fiskální a měnové politiky, zatím tedy vyčkáváme. Pokud začnou akcie stoupat, může se naskytnout mnoho příležitostí k nákupům, ale momentálně nechceme sázet na to, že akcie už našly dno,“ tvrdí.

I když se investoři obvykle obávají „chytat padající nůž“, což je investorský žargon pro odhad akciového dna, logicky vyvstávají otázky, zda jsou čínské tituly momentálně atraktivní investicí vzhledem k jejich nízkému ocenění.

„Celkově vzato, čínské akcie trpí kvůli politickým zásahům řadou problémů. Dokud nebude předložen jasný důkaz, že úřady jsou odhodlány stimulovat růst nebo omezit regulační zásahy, měli bychom očekávat další tlak na čínské akcie,“ uvedl pro finanční server MarketWatch obchodník Tom Essaye ze společnosti Sevens Report Research.

Essaye sice připouští, že výprodej čínských akcií začíná být dramatický, ale zatím si není jistý, zda je při současných cenách momentálně opravdu výhodné akcie nakupovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované