Hlavní obsah

Do jakých akcií investují Češi: Věří ČEZ, ale slyší i na dividendy z Ameriky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

O jaké tituly je mezi českými investory největší zájem? Z údajů obchodníků s cennými papíry a brokerů, které oslovil SZ Byznys, vyplývá, že domácím tahounem jsou akcie ČEZ. V zahraničí přitom dávají přednost technologiím.

Článek

Přestože stále drtivá většina Čechů spravuje své prostředky pasivní formou, tedy například skrze podílové fondy, roste i počet individuálních investorů, kteří si své peníze investují sami. Hodně tomu napomohl především covid, kdy byli lidé zavření doma, a někteří z nich se tak učili investovat aktivně.

V roce 2020 přišly centrální banky a vlády v důsledku koronavirové pandemie s řadou bezprecedentních stimulů s cílem oživit globální ekonomiku. Stalo se však, že tyto peníze se dostaly hlavně na akciové trhy, které generovaly následující roky velmi solidní zisky. Na výsluní se dostaly především velké technologické firmy, jejichž akcie se v některých případech od covidu i přes loňský pokles i více než zdvojnásobily. Úplně „jinou ligu“ hraje automobilka Tesla, jejíž akcie se za tu dobu zhodnotily osminásobně. Výrobce elektromobilů je zároveň vyhledávaným titulem typického českého individuálního investora.

Foto: Trading View

Akcie Tesly mají čeští investoři v oblibě. Kdo do nich investoval na začátku covidu, těší se z více než osminásobného zhodnocení.

Jeden z největších tuzemských obchodníků s cennými papíry Patria Finance uvádí, že s podílem kolem 60 procent investicím u jejich klientů vládnou tituly ze Spojených států, přičemž na čele žebříčku se nachází silná technologická jména. Do tuzemských titulů pak investuje přibližně čtvrtina jejich klientů, nejvíce do ČEZ. Hned v závěsu jsou banky obchodované na pražské burze.

Akcie energetického podniku se nacházejí na první příčce také u brokera Fio banky (e-Broker), ale také u brokera XTB původem z Polska, který v Česku dlouhodobě působí. SZ Byznys oslovil například i populární obchodní platformu eToro se sídlem v Izraeli, která ovšem ČEZ ani jiné české akcie v nabídce momentálně nemá.

Foto: Trading View

Hodnota některých oblíbených akcií českých investorů se od počátku covidu více než zdvojnásobila.

Z českých akcií dominuje ČEZ

Akcie nejhodnotnější tuzemské veřejně obchodované firmy se v dosavadním průběhu roku podívaly až nad metu 1200 korun za akcii, než se zisky zkorigovaly na současnou zhruba tisícovku. I tak od začátku roku akcie ČEZ posílily o více než 30 procent.

„I přes výrazné zhodnocení od začátku roku se domníváme, že cena akcií ČEZ stále plně neodráží střednědobý ziskový potenciál společnosti. Na krátkodobém horizontu budou ale akcie ČEZ ovlivněny potenciálními kroky vlády ať už v případě rozhodnutí o zrušení, či ponechání daně z mimořádných zisků po roce 2023, nebo představení potenciální restrukturalizace společnosti,“ uvádí akciový analytik Patria Finance Michal Le.

Nejoblíbenější akcie podle Patria Finance

PořadíAkcie z pražské burzyAkcie z USA
1.ČEZApple
2.Komerční bankaTesla
3.Erste GroupMicrosoft
4.MonetaAT&T
5.Colt CZNvidia
6.KofolaMeta (Facebook)
7.Philip Morris ČRAmazon
8.mmcitéBank of America

Zdroj: Patria Finance

„Přestože je ČEZ negativně ovlivňován z různých stran, důvěru investorů akcie neztrácí a je nadále nejvyhledávanějším titulem. Z trhu Start pražské burzy je nejvíce preferovanou akcií Pilulka Lékárny. Vyšší aktivita investorů souvisí s citelným poklesem kurzu v posledních měsících, kdy se společnosti nepodařilo naplnit expanzivní plány a vylepšit ziskovost,“ doplňuje portfolio manažer Fio banky David Brzek.

Nejoblíbenější akcie podle Fio banky

PořadíAkcie z pražské burzyAkcie z USA
1.ČEZAT&T
2.Komerční bankaTesla
3.MonetaApple
4.Erste GroupMicrosoft
5.Colt CZVerizon Communications
6.KofolaMeta (Facebook)
7.Philip Morris ČRNvidia
8.Photon EnergyPfizer
9.PilulkaRealty Income
10.mmcitéPalantir

Zdroj: Fio banka

Horečka kolem AI

Na trzích ve Spojených státech jsou dlouhodobě v hledáčku českých investorů velké technologické firmy. První tři pozice mezi českými investory u obchodní platformy eToro drží Apple, Tesla a Meta (dříve Facebook). Zájem českých investorů zaznamenal také lídr na poli umělé inteligence (AI) Nvidia, ale i akcie Walt Disney.

Nejoblíbenější akcie podle eToro

PořadíAkcie
1.Apple
2.Tesla
3.Meta (Facebook)
4.Amazon
5.Microsoft
6.Alphabet (Google)
7.Nvidia
8.Alibaba
9.Nio
10.Walt Disney

Zdroj: eToro

„Z pohledu v Patrii nejvíce obchodovaných amerických titulů je stále znát vliv horečky kolem AI, která je de facto jedinou letošní oporou trhů, zato ovšem pořádnou. Zároveň se povětšinou jedná o největší a nejlikvidnější emise na amerických, a tedy i světových burzách, zájem investorů je tudíž nasnadě,“ hodnotí analytik Patria Finance Branislav Soták.

V žebříčku XTB pak můžeme najít kromě technologických titulů i realitní investiční fondy, které kumulují kapitál za účelem investice do nemovitostí (takzvané REIT – Real Estate Investment Trust). Jde konkrétně o společnosti Realty Income a WP Carey.

Nejoblíbenější akcie podle XTB

PořadíAkcie (ČR + USA)
1.ČEZ
2.Realty Income
3.Komerční banka
4.Tesla
5.Apple
6.Alphabet (Google)
7.CVS Health
8.WP Carey
9.Moneta
10.Bank of America

Zdroj: XTB

„Investoři využívali propadu cen v tomto roce, který souvisel s nárůstem úrokových sazeb a zhoršujícím se finančním zdravím těchto firem. V případě REITů je opravdu důležité zkoumat konkrétní tituly, protože jejich portfolia nemovitostí mohou být velmi rozdílná, a z toho nakonec vyplývá aktuální cena na burze i budoucí potenciál akcií těchto fondů,“ vysvětluje analytik XTB Jiří Tyleček.

Brzek z Fio banky připomíná dlouhodobou oblíbenost technologických titulů, přesto se v žebříčku Fio na prvním místě nachází firma z jiného odvětví. „Zajímavostí je absolutní vítězství telekomunikační společnosti AT&T a vysoké postavení Verizonu, což částečně odráží preference českých investorů v podobě zájmu o tituly s vysokým dividendovým výnosem,“ říká portfolio manažer.

Roční dividenda u AT&T činí 1,11 dolaru na akcii, což aktuálně představuje dividendový výnos ve výši 7,8 procenta. „Vývoj na akciích AT&T ovšem na druhou stranu ukazuje, že pouze dividendové lákadlo někdy nestačí,“ dodává Soták z Patria Finance. Akcie telekomunikační společnosti letos padají zhruba o čtvrtinu na 14,32 USD za kus.

Zájem o „étéefka“

Kromě samotných akcií mají čeští investoři v oblibě rovněž burzovně obchodované fondy známé pod zkratkou ETF, které kopírují cenu určitého aktiva. Tím je v nejčastěji akciový index. U Patria Finance vedou investice skrze ETF do klíčových amerických akciových indexů S&P 500 a Nasdaq. Ty jsou následovány investicí do ETF globálního akciového indexu MSCI World a investicí do indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets.

Na čelní příčky se rovněž pozvolna posouvá i zájem o investování do ESG burzovně obchodovaných fondů. Ty umožňují investorům podporovat společnosti, které se řídí „udržitelným“ podnikáním.

„Seznam nejvíce obchodovaných ETF fondů nevybočuje ze standardů posledních let. Investoři je využívají jako hlavní nástroj pasivního investování. Nejobchodovanější ETF u XTB jsou založeny na celosvětových a amerických indexech. Není bez zajímavosti, že evropské akciové trhy chybí a naši investoři ve velkém nesázejí ani na Asii, což se může stát poněkud větší chybou než nedostatek důvěry ve zkostnatělou Evropu,“ tvrdí analytik Tyleček.

Investice do amerických indexů je také v oblibě mezi klienty Fio banky, primárně pak do S&P 500. „Že investorům není úplně cizí i dění na dluhopisovém trhu, dokládá vysoce postavené iShares 20+ Year Treasury Bond ETF,“ doplňuje portfolio manažer Brzek.

V poslední době výnosy amerických státních dluhopisů rostou. V současné době dosahují výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů téměř pěti procent, což jsou nejvyšší úrovně od roku 2007. Obdobným vývojem prochází také dvacetileté cenné papíry, jejichž výnos se už přehoupl nad pětiprocentní hranici.

Současné atraktivní výnosy amerických vládních dluhopisů tak pro investory představují zajímavou investiční příležitost, které využívají i drobní čeští investoři.

Reklama

Doporučované