Hlavní obsah

Dvě firmy rozhodují o investicích milionů lidí. Může to být problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Apple a Microsoft zvýšily svou váhu v nejsledovanějším světovém akciovém indexu na rekordních 14 procent.

Reklama

Apple a Microsoft mají historicky největší podíl v indexu S&P 500, což může být pro investory poměrně rizikové, protože hodnota indexu je momentálně velmi závislá na výkonu dvou technologických velikánů.

Článek

Dvě nejhodnotnější společnosti na světě zvýšily svou váhu v nejsledovanějším světovém akciovém indexu na rekordních 14 procent. Tržní hodnota Applu i Microsoftu se zvýšila poté, co pozitivní výsledky v rámci probíhající výsledkové sezony podpořily růst jejich akcií.

Tržní hodnota těchto dvou firem vyrostla jen letos o více než jeden bilion dolarů, tedy více než 21 bilionů Kč. Obstaraly tak téměř polovinu přírůstku celého indexu S&P 500. Ten přitom představuje přibližně 80 procent tržní hodnoty amerického akciového trhu, upozornila agentura Bloomberg.

Pokud k Applu a Microsoftu připočteme ještě tržní velikány Alphabet (mateřská společnost Google), Amazon, Meta Platforms (Facebook) a Nvidia, tak téměř čtvrtinový podíl indexu aktuálně tvoří právě šest zmíněných firem. Váha těch deseti největších se pak na indexu S&P 500 podílí téměř třiceti procenty.

Prestižní a široce sledovaný index S&P 500 je vážen dle tržní kapitalizace (hodnota všech vydaných akcií vynásobená aktuální cenou akcií), což znamená, že změny cen akcií společností s vyšší tržní kapitalizací mají větší vliv na jeho hodnotu než změny cen akcií malých společností. A to jak v dlouhodobém horizontu, tak na denní bázi.

V současné době má první desítka největších firem obrovský podíl na výkonu indexu S&P 500. Investoři si tak musí uvědomit, že se celý index stává závislý na tom, jak se bude dařit pouze několika vybraným firmám. To znamená, že pokud uvedené společnosti zaznamenají například horší hospodářské výsledky, tak to negativně ovlivní celý index.

Jak se mění váhy v indexu

  • Index S&P 500 je vážený průměr hodnoty tržní kapitalizace všech 500 společností zahrnutých v indexu. Váhy jednotlivých titulů v indexu se mohou měnit kvůli změnám cen akcií nebo v důsledku změn v počtu vydaných akcií dané společnosti.
  • S&P Dow Jones Indices, společnost, která index S&P 500 spravuje, nezveřejňuje přesný harmonogram úprav vah v indexu. Obecně však dochází k úpravám vah jednotlivých společností až při kvartálním přehodnocení indexu, což se obvykle koná v březnu, červnu, září a prosinci každého roku.
  • Pokud dojde k významné události, jako je například fúze, akvizice nebo vydání nových akcií, mohou se váhy jednotlivých společností v indexu změnit i mimo pravidelná kvartální přehodnocení.

Zdroj: Investopedia

ETF řešení s otazníkem

V tomto důsledku by měli zpozornit i drobní investoři, kteří nakupují americký index prostřednictvím indexových fondů známých pod zkratkou ETF. Tedy formou takzvaného pasivního investování, která index S&P 500 kopíruje.

Zvýšená váha velkých společností v indexu totiž může vést k nevyváženému portfoliu. Pokud investoři drží portfolia, která index čistě kopírují, budou mít větší podíl v těchto společnostech a mohou tak být příliš závislí na jejich vývoji.

Pokud by tedy došlo ke zhoršení výkonnosti největších firem, ETF by byly tímto vývojem zasaženy stejně jako index S&P 500. Toto riziko lze minimalizovat tím, že investoři rozloží svá investiční portfolia a diverzifikují je v rámci jiných aktiv nebo odvětví.

Navíc, pokud investoři chtějí minimalizovat dopad koncentrace velké váhy společností v indexu na své investice, mohou zvolit ETF s jiným typem indexu, který má menší váhu v jednotlivých titulech. Existuje mnoho různých ETF, které sledují nespočet indexů s odlišným rozložením investic.

Jedním takovým může být například S&P 500 Equal Weight Index (EWI). Ten zahrnuje stejných 500 firem jako index S&P 500 vážený podle kapitalizace, ale každé společnosti v indexu S&P 500 EWI je při každé čtvrtletní rebalanci přidělena pevná váha 0,2 procenta.

V minulosti se však ukázalo, že větší společnosti se v průměru výkonnostně daří lépe než menší společnosti, a proto index S&P 500 vážený dle tržní kapitalizace často dosahuje lepších výsledků než index s pevnými vahami. Nicméně, výsledky obou indexů se mohou v průběhu času lišit v závislosti na tom, jak se vyvíjí trh a jaké společnosti jsou v indexech zastoupeny.

Je kuriózní, že dnes se obří gigant IBM do tržní kapitalizace Microsoftu vejde více než 20×.
Jaroslav Šura, investor

Riziko pro investory

Podle analytika Tejase Dessaie ze společnosti Global X ETFs je rostoucí vliv velkých technologických firem v hlavních indexech pro pasivní investory rizikem.

„Pozitivní však je, že ty největší podniky patří k nejinovativnějším jménům v technologickém světě a žádný z nich v dohledné době nečeká výrazný problém,“ řekl pro Bloomberg.

Podle investora Jaroslava Šury je zřejmé, že tak obrovské firmy, jakými jsou Apple a Microsoft, výrazně ovlivňují cenové pohyby největších akciových indexů, což může být v období růstu výhodou, ale i opačně nevýhodou v případě poklesů.

„Jejich dominance však není náhodná, jsou to totiž mamutí stroje na generování peněz. Spolu s masivními zpětnými odkupy akcií se dá předpokládat, že si pozice na výsluní ještě nějakou dobu podrží,“ říká pro SZ Byznys. Zpětnými odkupy akcií firmy snižují počet akcií dostupných na trhu, což vede ke zvýšení poptávky po zbývajících akciích a často pak k růstu jejich ceny.

Investor Šura dále připomíná, že ještě před několika málo lety investoři vyhlíželi, která z firem dosáhne bilionové tržní kapitalizace v dolarech. Dnes tuto metu překračuje hned několik firem a Microsoft a Apple se již můžou pochlubit dokonce multibilionovou tržní kapitalizací.

„Jde o největší společnosti obchodované na americké burze. Takhle dominantní pozice v akciových indexech není ale ojedinělá, už dříve měly podobně výraznou váhu v indexech technologická IBM a telekomunikační AT&T,“ připomíná Šura a dodává: „Je kuriózní, že dnes se obří gigant IBM do tržní kapitalizace Microsoftu vejde více než 20× a jeden z největších telekomunikačních molochů AT&T je menší než Apple dokonce 22krát.“

Investor však předpokládá, že v další dekádě budou na trhu noví lídři a pozice v čele největších firem dle kapitalizace se přesype.

Reklama

Související témata:

Doporučované