Hlavní obsah

Peking otáčí kormidlo, už prý nebude šikanovat velké firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Čína slibuje zmírnění represí. Ilustrační obrázek.

Reklama

Rostoucí riziko regulací i obavy z úzkého vztahu mezi Ruskem a Čínou. To jsou důvody, proč čínské akcie začátkem týdne za jeden den oslabily nejvíce od roku 2008. Peking se rozhodl situaci řešit a slibuje investorům stabilitu.

Článek

Čínská vláda se v tomto týdnu výrazně zasadila o stabilizaci tamního finančního trhu, který se otřásal v základech. Tamní vládní orgány slíbily zmírnit regulační opatření, která se dotýkala největších společností a investorů a která budila obavy u investorů. Peking chce nyní podpořit realitní a technologické společnosti a stimulovat ekonomiku.

Podle vicepremiéra Liua He, nejvyššího ekonomického představitele země, bude vláda aktivně provádět politiku, která je pro trhy prospěšná. Slib zohlednit zájmy investorů přichází po panickém úterním výprodeji tamních akcií. Čínské akcie kotované v Hongkongu zaznamenaly nejhorší den od globální finanční krize v roce 2008.

Není to ovšem poprvé, co se vicepremiér Liu He snaží uklidnit investory v nervózním tržním prostředí. Když v roce 2018 poskytl rozhovor státním médiím, uvedl, že Peking si akciového trhu velmi váží, což tehdy pomohlo výprodej akcií zmírnit. Jeho tehdejší vyjádření však nevedlo k žádným rozsáhlým reálným stimulům.

Hlavním důvodem propadu v minulých dnech byly obavy z úzkého vztahu mezi Pekingem a Moskvou a rostoucí riziko státních regulací. Například index Hang Seng China Enterprises se propadl o 7,2 procenta, což byl jeho největší pokles od listopadu 2008. Technologický index Hang Sang Tech se propadl dokonce o 11 procent.

Zmírnění represí

K prudkým poklesům přispěly zároveň rostoucí ceny energií na světových trzích způsobené ruskou invazí na Ukrajinu a rovněž prudký nárůst nově nakažených koronavirem. Tyto okolnosti tak zpochybnily schopnost Pekingu splnit cíl hospodářského růstu a čínské akcie zaplavila nervozita.

Tamní vláda se proto rozhodla situaci zvrátit. Středeční zasedání čínského výboru pro finanční politiku investory ujistilo, že se blíží konec rozsáhlých státních zásahů proti internetovým společnostem a že vláda zabrání chaotickému zhroucení trhu s nemovitostmi. Čínský bankovní regulátor po tomto zasedání uvedl, že bude podporovat pojišťovny, aby zvýšily investice do akciových trhů. Ty následně tyto zprávy přijaly pozitivně a hned od středy o několik procent posílily.

Pokud se v příštích týdnech nic nestane, trhy si začnou myslet, že vládní prohlášení je falešné
Chen Long, ekonom Plenum

„Zasedání výboru se zabývalo mnoha otázkami na různých frontách, což je opravdu vzácné,“ řekl agentuře Bloomberg Ding Shuang, hlavní ekonom pro Čínu a severní Asii ve společnosti Standard Chartered. Jedním z cílů vlády je podle něj pravděpodobně prolomit setrvačnost a stabilizovat očekávání trhu.

„Panovaly obavy, že Peking se o finanční trhy příliš nezajímá, ale toto zasedání ukazuje, že tomu tak není,“ řekl pro Bloomberg Chen Long, ekonom pekingské poradenské společnosti Plenum. „Peking ale musí jednat rychle. Pokud se v příštích týdnech nic nestane, trhy si začnou myslet, že vládní prohlášení je falešné,“ dodal ekonom.

Prohlášení výboru signalizuje určitou nápravu po období, kdy byly čínské kapitálové trhy zasaženy vládní politikou, od omezení financování developerů až po rozsáhlou regulační kampaň zaměřenou na internetové giganty, jako jsou Alibaba či Tencent.

Výbor pro finanční politiku tentokrát dospěl k závěru, že v letošním prvním čtvrtletí je třeba „oživit ekonomiku“, a investorům byly přislíbeny úlevy v několika oblastech regulace. Výbor také uvedl, že měnová politika centrální banky bude v tomto čtvrtletí aktivní.

Odliv kapitálu

Vládní prohlášení přišlo krátce před očekávaným zvýšením úrokových sazeb ze strany americké centrální banky (Fed), které podle čínských představitelů může podpořit odliv kapitálu ze země. Další uvolnění měnové politiky ze strany Číny ve stejnou dobu, kdy Fed naopak zvyšuje úrokové sazby, by mohlo odtoky kapitálu ještě podnítit. Podle ekonomů je to riziko, které budou muset tvůrci politiky podstoupit, aby podpořili domácí ekonomiku.

Ve středečním prohlášení čínských úřadů se také objevilo, že Peking co nejdříve zvolní kontrolu nad internetovými platformami. Po období, kdy byly trhy opakovaně překvapovány náhlými změnami regulací, nyní vládní orgány investorům slibují větší stabilitu.

Řada politických kroků v uplynulém roce byla namířena proti některým z největších společností v zemi. Peking totiž tvrdil, že jejich majitelé mohou zneužívat svou moc a podkopávat hospodářskou soutěž a že realitní giganti destabilizují ekonomiku.

Každý krok bude předem koordinován s útvary finančního řízení.
Peking

Regulační orgány se zabývaly zejména vysoce zadluženými realitními společnostmi, jako je China Evergrande. Dále pak přední společností internetového obchodu Alibaba, která nakonec zaplatila rekordní pokutu, ale i gigantem v oblasti doručování jídla Meituan, který byl nucen snížit poplatky, jež účtuje restauracím za doručování.

„Každý krok, který má významný dopad na kapitálové trhy, bude předem koordinován s útvary finančního řízení, aby byla zachována stabilita a konzistentnost politických očekávání,“ uvádí se v závěru zasedání finančního výboru podle zprávy státních médií.

Hospodářský růst

Na výročním parlamentním zasedání na začátku tohoto měsíce Peking naznačil, že odkládá některé dlouhodobé reformy, aby se mohl plně soustředit na hospodářský růst. Stabilizace ekonomiky je pro Peking politickým imperativem před podzimním zasedáním vládnoucí komunistické strany.

Politici uvedli, že letošního ambiciózního cíle hospodářského růstu ve výši přibližně 5,5 procenta bude dosaženo především prostřednictvím volnější fiskální politiky, přičemž zůstávají ostražití, pokud jde o trh s nemovitostmi a růst zadlužení.

Reklama

Doporučované