Hlavní obsah

Ceny elektřiny na německé burze atakují hranici 500 eur

Foto: Shutterstock.com

Kvůli nedostatku plynu Němci oprašují dosluhující a odepisované uhelné elektrárny. Ilustrační foto.

Reklama

Za poslední dva měsíce se cena elektřiny na německé burze zdvojnásobila. Megawatthodina silové elektřiny stála 474 eur, v přepočtu více než 11 500 Kč.

Článek

Evropské ceny elektřiny vyskočily na nová maxima a opět za to mohla rostoucí cena plynu, na který Německo vsadilo při odchodu od fosilních paliv.

Sazby elektřiny na příští rok v Německu vzrostly podle agentury Bloomberg o tři procenta na 474 eur za megawatthodinu. To je téměř šestkrát více než loni touto dobou a cena se za poslední dva měsíce zdvojnásobila.

Ve vyúčtování by cena silové elektřiny bez dalších poplatků regulované složky byla v přepočtu 11 500 Kč. Pokud by takové ceny na burze vydržely delší dobu, začaly by se dříve či později propisovat i do ceníků dodavatelů energií.

Cenu šponují obavy o to, zda bude mít Evropa v zimě dostatek plynu, jehož cena je s elektřinou úzce provázaná. Platí totiž, že hodnotu určuje poslední zdroj, který je nutné spustit k vyrobení potřebného množství energie – což jsou v Německu často právě plynové elektrárny. Situaci ještě zhoršila Francie, jejíž jaderné zdroje se potýkají s nevídaným suchem a horkem a snižují kvůli tomu výrobu.

Podle analytiků dánské energetické společnosti Energi Danmark nic nenasvědčuje tomu, že by se měl rostoucí trend zlomit.

„Tento týden očekáváme další vzestup cen, pokud neobdržíme nějaké pozoruhodné medvědí signály týkající se především plynu,“ napsala firma v poznámce na svých internetových stránkách.

Futures kontrakty na nizozemský plyn na příští měsíc rozšířily růst z minulého týdne a na burze Ice Endex v Amsterdamu se obchodovaly o 3,5 procenta výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované