Hlavní obsah

Naděje pro starý kontinent? Kuvajt pětinásobně zvýší export nafty do Evropy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jeden z největších producentů ropy na světě, Kuvajt, plánuje navýšit dodávku nafty a petroleje do Evropy, což by jí mělo pomoct s energetickou krizí způsobenou sníženým exportem paliva z Ruska.

Článek

Podle agentury Bloomberg plánuje malá monarchie při Perském zálivu, která má jen 4,5 milionu obyvatel, zvýšit pětinásobně dodávky nafty až na 2,5 milionů tun, což činí přibližně 50 tisíc barelů denně. Kuvajt plánuje navýšit i export petroleje.

Takové zvýšení dodávek těchto dvou ropných produktů by mělo pomoct Evropě překonat pokles dodávek paliva z Ruska. Odhaduje se, že Evropa loňský rok nakupovala přes milion barelů ruské nafty a dalších ropných produktů denně. Od prosince roku 2022 ale sankce omezují export ruské ropy přes moře a od února začne stejné omezení platit i na veškeré ropné produkty. Zároveň  je stanovený cenový strop na ruské palivo na 60 dolarů za barel. Výjimku mezi omezeními má ropovod Družba, který mimo jiné zásobuje i Česko.

Kuvajt nyní patří mezi osmého největšího dodavatele a desátého největšího producenta ropy na světě. V posledních letech země investovala desítky miliard dolarů na modernizaci svých ropných rafinérií.

Největší investice směřovaly do komplexu Al-Zour, která se řadí mezi jednu z největších rafinérií na světě. Zatím je spuštěna pouze jedna ze tří výrobních linek rafinérie Al-Zour, druhá by měla být uvedena do provozu v polovině února a třetí v dubnu. Poté, co bude rafinérie Al-Zour fungovat na plnou kapacitu, dosáhne Kuvajt kapacity na výrobu 1,5 milionu barelů denně.

Očekává se, že v roce 2023 zvýší svůj vývoz paliv do evropských zemí i další významní producenti ropy na Blízkém východě, například Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Doporučované