Hlavní obsah

Přechodné palivo? Kdepak, plyn tu s námi bude dlouho, tvrdí fosilní giganti

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

AI vizualizace.

Reklama

USA míří k pozici největšího vývozce zkapalněného zemního plynu na světě. Čína nakupuje plyn ve velkém. Shell a Exxon Mobil investují do zpracování a těžby plynu rekordní sumy. Prostě plynu ještě zdaleka neodzvonilo.

Článek

Největší hráči na poli fosilních paliv se vyjádřili jasně – hlavní roli při přechodu na zelenou energii bude hrát plyn, informoval web Bloomberg a společnosti jako Shell a Chevron plánují v příštích letech zvýšit investice do těžby a zpracování plynu.

Důležitost plynu vnímá také Čína. Její vláda uzavírá smlouvy na koupi zkapalněného plynu (LNG) na mnoho let dopředu, v mnoha případech až za rok 2050. Podobně přemýšlejí evropští dovozci LNG a aktivní jsou také USA. V zemi vzniká mnoho projektů spjatých s tímto alternativním palivem a odborníci předpokládají, že se z USA v blízké budoucnosti stane největší vývozce LNG na světě.

Tento vývoj představuje zlomový okamžik pro plyn. „Nejčistší“ fosilní palivo bylo přitom vnímáno jen jako přechodný zdroj energie než svět najede na čistě zelenou alternativu. Ochránci přírody přitom bojují za to, aby se od něj lidstvo odklonilo, protože se obávají, že je škodlivější, než se původně předpokládalo.

„Prodejci zkapalněného plynu analyzovali trh a jsou si jistí, že poptávka po komoditě bude v následujících desetiletích růst,“ říká ale Ben Cahill, člen washingtonského think tanku – Centrum pro strategická a mezinárodní studia.

Podle agentury Reuters se stálý náskok ropy, plynu a uhlí v pokrytí většiny poptávky po energii v roce 2022 upevnil. Stalo se tak navzdory dosud největšímu nárůstu kapacity obnovitelných zdrojů na celkových 266 gigawattů.

Populární jsou dlouhodobé kontrakty a rekordní investice

Pohled na plyn změnila v posledních měsících hlavně ruská invaze na Ukrajině, která vyvolala energetickou krizi a vyhnala ceny fosilních paliv do rekordních výšek.

Evropské státy se po invazi rozhodly, že je zapotřebí snížit svou závislost na dovozu z Ruska. Alternativní zdroje fosilních paliv hledala i Čína, která například uzavřela s Katarem smlouvu o dovozu plynu na 27 let. Stejně tak německý dovozce uzavřel smlouvu o koupi LNG s americkým vývozcem do roku 2046 a to i přes to, že země je hlavním zeleným tahounem Evropy a cílí na uhlíkovou neutralitu v roce 2045.

Německo řeší otázku přechodu na zelenou energii

Od začátku invaze byly kapacity pro zpracování plynu zvýšeny o celých 60 miliard kubických metrů. Podle mezinárodní energetická agentury tato hodnota dvojnásobně překonává hodnoty z předešlých 10 let.

Popularitu plynu mnoho odborníků připisuje jistému a velkému výdělku. Naproti tomu investice do zelené transformace jsou stále poněkud nejisté.

„LNG bude hrát v příštích letech v energetickém mixu států významnější roli,“ řekl CEO společnosti Shell Wael Sawan investorům nizozemské společnosti. „Přeprava zkapalněného plynu je bezproblémová… Uhlíkové emise jsou při výrobě elektřiny u plynu o 50 procent menší než u uhlí,“ dodal.

Ropný gigant Shell plánuje tento rok zvýšit investice do těžby plynu o 25 procent na rekordních 5 miliard dolarů a plánuje se tohoto kurzu držet až do roku 2025. Společnosti Exxon Mobil a ConocoPhillips zase minulý rok investovaly do rozšíření katarského sektoru s LNG rekordních 30 miliard dolarů.

Plyn je klíčový i pro ostatní fosilní společnosti napříč světem. Například dva největší producenti plynu z Rumunska se rozhodli, že investují 4,4 miliard dolarů na projekt v Černém moři. Zároveň Chevron a Exxon zvyšují počet svých zaměstnanců v Londýně a Singapuru.

Ideje kontra realita

S rostoucí poptávkou po plynu ale vznikla i debata o tom, jestli se popularita „nejčistšího“ fosilního paliva nezmění s ohledem na to, jak budou země úspěšné při snižování uhlíkových emisí.

Plyn hraje velkou roli také v Africe

„Navzdory dalšímu silnému růstu větrné a solární energie v energetickém sektoru se celkové globální emise skleníkových plynů související s energií opět zvýšily,“ řekla prezidentka Energetického institutu Juliet Davenportová agentuře Reuters. „Stále směřujeme opačným směrem než vyžaduje Pařížská dohoda,“ dodala.

Mezinárodní agentura pro energii upozorňuje, že poptávka po plynu se musí dramaticky snížit ke konci desetiletí, aby státy dosáhly uhlíkové neutrality do roku 2050. Agentura v roce 2021 spočítala, že veškerý rozvoj na poli plynu, ropy a uhlí musí být ukončen, aby se cíl splnil.

„Producenti a finanční instituce musí ukončit financování a investice do fosilních paliv,“ řekl generální tajemník OSN Antonio Guterres novinářům v New Yorku.

Aktivisté se snaží proti fosilním firmám bojovat

Hlavním argumentem proti plynu jsou emise metanu, vedlejšího produktu při zpracování plynu, který zachytí v atmosféře mnohem více tepla než oxid uhličitý. Za účelem snížit emise metanu a vytvořit z plynu „čistou“ alternativu k uhlí přední společnosti jako Shell a Exxon Mobil vytvořily iniciativu k dosažení „téměř“ nulových metanových emisí do roku 2030.

„Snížením emisí metanu společnosti doufají, že dokážou pozitivně přispět ke klimatické změně, a zároveň si udržet zisky,“ řekl Ira Joseph z americké kolumbijské univerzity.

Reklama

Doporučované