Hlavní obsah

Zimu přežijeme. Zásobníky máme plné, hlásí Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

„Dnes jsme dosáhli maximální úrovně zásob plynu,“ oznámila francouzská ministryně. Ilustrační foto.

Reklama

Francie zvládla naplnit zásobníky. Zásoby plynu dosahují 50 procent zimní spotřeby. To podle ministryně pro ekologické zdroje znamená, že země má nejlepší podmínku zvládnout letošní zimu, když Rusko zastavilo plyn do Evropy.

Článek

Francie už naplnila své strategické zásoby plynu na maximální úroveň, navzdory energetické krizi související s válkou na Ukrajině je tedy na letošní zimu dobře připravena. Ve vysílání stanice CNews to v úterý řekla francouzská ministryně pro přechod na ekologické zdroje energie Agnès Pannierová-Runacherová.

„Dnes jsme dosáhli maximální úrovně zásob plynu,“ oznámila ministryně. „Tyto zásoby odpovídají 50 procentům naší zimní spotřeby, takže máme ty nejlepší podmínky k tomu, abychom zimu zvládli,“ dodala.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Ministryně také reagovala na výtky o nočním osvětlení budovy svého rezortu. Alespoň částečné osvětlení výškové budovy na okraji Paříže nařizují kvůli bezpečnosti hasiči, vysvětlila Pannierová-Runacherová.

Foto: Seznam Zprávy

Plynovody v Evropě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden vyzval spoluobčany ke střídmosti při spotřebě energie. Ministryně dnes v rozhovoru uvedla, že jejím cílem je, aby byly všechny domácnosti vytápěny na 19 stupňů Celsia. Pro některé to bude znamenat ochlazení prostor a snížení komfortu, jiným ale bude muset stát pomoci, aby měli dostatek prostředků a netrpěli zimou, řekla ministryně.

Nejistota kolem dodávek z Ruska vyvolává obavy z nedostatku plynu v Evropě v zimních měsících. Tyto obavy se prohloubily minulý týden, kdy ruská plynárenská společnost Gazprom uvedla, že ponechá mimo provoz plynovod Nord Stream 1 až do odstranění závad zjištěných během údržby. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Reklama

Doporučované