Hlavní obsah

Po smrti Alžběty II. lidé vykupují mince s motivem královny. A cena stoupá

Foto: Shutterstock.com

Poptávka po vzácných mincích s motivy Alžběty II. rapidně vzrostla. Ilustrační foto.

Reklama

Královna Alžběta II. zemřela na začátku tohoto měsíce po 70 letech vlády. Společnosti na tuzemském trhu, které prodávají vzácné mince a sběratelské předměty, ale už hlásí obrovskou poptávku po předmětech s jejími motivy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi se v týdnech uplynulých po smrti královny Alžběty II. vrhli na nákup zlatých a stříbrných mincí s jejím vyobrazením. Redakci SZ Byznys potvrdilo několik společností prodávajících cenné mince, že zájem o produkty s motivem královny vyrazil strmě vzhůru. Ceny některých mincí tak zdražily až o stovky procent.

Například společnost Zlaťáky.cz má v nabídce desítky mincí s motivem královny a zájem roste o všechny. Vysoký zájem o tyto mince redakci SZ Byznys potvrdila také společnost GoldSafe, která je prodejcem zlatých a stříbrných mincí včetně investičního zlata a stříbra.

Češi intenzivně sledují vývoj cen investičního zlata

Investice do drahých kovů se týkají primárně zlata. Ostatní kovy si lidé v Seznam.cz Vyhledávání hledají spíše okrajově.

„U zlata vidíme zajímavý meziroční nárůst, a to o 17 procent. Uživatelské dotazy nejčastěji směřují na zlaté mince,“ říká Tereza Fukátková, datová analytička ve společnosti Seznam.cz, a dodává, že konkrétně v této kategorii vidí za poslední týdny nárůst až o 60 procent.

O tom, že si lidé zlato spíše drží, svědčí i fakt, že dotazy na jeho výkup mají meziroční nárůst výrazně nižší, jde totiž pouze o 5 procent. Data cenového srovnávače Zboží.cz uvádí, že se lidé zajímají o produkty v cenové hladině od 3 945 do 45 300 Kč.

Zdroj: Seznam.cz

„Lidé se ptají na speciální edice k 95. výročí narození královny nebo k výročí 70 let její vlády. Tyto mince jsou ale vyprodané a je možné je pořídit pouze na sekundárním trhu,“ říká Martin Štich, ředitel společnosti Zlaťáky.cz.

Mince k oslavám 95. narozenin královny Alžběty II. stály 70 900 Kč a na e-shopu byly k dispozici v roce 2021. Mince k výročí 70 let vlády stály 78 990 Kč a prodávaly se letos. Cena těchto speciálních mincí vzrostla po smrti královny o desítky procent, v některých případech může jít o stovky procent.

Zhodnocení by mělo podle odhadů prodejce v budoucnu ještě stoupat, předpokládaná doba je ještě dalších 3–5 let.

Důvodem je podle společnosti kromě jejich omezeného nákladu také fakt, že tento typ mincí lidé nekupují primárně kvůli zhodnocení, ale jako sběratelský kousek. Proto existuje pouze málo lidí, kteří jsou ochotni je prodat. Naopak poptávka po těchto mincích je nyní výrazně vyšší, což žene cenu nahoru.

Jak moc cena poroste, záleží podle Martina Šticha na řadě faktorů: „Když se najde někdo, kdo je obdivovatelem královny a královské rodiny, cena může vystoupat do závratných výšin. Vše určuje motiv, poptávka, aktuální situace, a hlavně osobnost zájemce. Někteří lidé jsou ochotní zaplatit téměř jakoukoli cenu za to, aby získali konkrétní produkt hned nebo v co nejkratším horizontu.“

Nejde jen o mince

Zvýšený zájem panuje podle největšího českého online tržiště Aukro.cz ve všech sběratelských oborech.

„Portrét královny Alžběty II. se vyskytuje na obrovském množství sběratelských předmětů. Letos jsme se dočkali také několika zajímavých počinů souvisejících s platinovým 70. výročím jejího panování, což zájem o artefakty s její podobiznou krátkodobě zvedlo již před nějakou dobou,“ vysvětluje redakci SZ Byznys Pavel Krejčíř, expert na sběratelství a starožitnictví v Aukro.cz.

„Srovnáme-li počet prodaných položek, které měly v názvu výraz Alžběta II., tak je to od 8. září 2022 do dnešního dne (k 21. září – pozn. red.) 354 kusů mincí, známek a dalších předmětů v celkové hodnotě přes 200 tisíc Kč. Za stejné období před skonem hlavy Commonwealthu to bylo pouhých 16 položek v řádu několika tisíců korun,“ upozorňuje Krejčíř na zvýšený zájem.

Ceny investičních či sběratelských předmětů, které byly vydány v omezených nákladech a nesou vyobrazení této oblíbené panovnice, budou mít podle něj v nejbližším období podle všeho rostoucí tendenci.

Po celém světě existují mince se stovkami až tisíci motivů, na kterých se objevuje podobizna královny Alžběty II. Řada světových mincoven je totiž součástí britského Společenství národů.

Mince s motivem královny navíc můžou razit i jiní eminenti, pokud si zařídí licenci k jejich ražbě. Na všech motivech ale vždy nalezneme jeden z pouhých pěti oficiálních portrétů královny Alžběty II. První z nich je z roku 1953, následují podobizny z roku 1968, 1985, 1998 a 2015.

Reklama

Doporučované