Hlavní obsah

Covidové vlny slábnou. Ta omikronová už prý světovou ekonomiku nerozhodí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ekonomové a analytici předpovídají, že světová ekonomika přečká jakoukoliv novou vlnou koronavirové pandemie, i tu způsobenou variantou omikron.

Článek

Nová koronavirová mutace omikron, která byla poprvé zaznamenána nedávno v Jihoafrické republice, by podle ekonomů a analytiků neměla mít zásadní dopad na světovou ekonomiku, i když nejnovější verze viru poněkud zatemnila ekonomický výhled nejistotou.

Hlavním důvodem jejich relativně optimistického počátečního hodnocení je rostoucí schopnost ekonomik přizpůsobit se restrikcím v souvislosti s covid-19 spolu se zaváděním očkovacích programů. Podle analytiků je ale zároveň nepravděpodobné, že by jakákoliv nová vlna viru přibrzdila růst inflace, což může vyvolat další otázky mezi centrálními bankami ohledně zpřísňování monetární politiky.

Ekonomický tým investiční banky Citi však také poznamenal, že nejistota kolem nové mutace viru bude pro centrální banky velkým varováním a že cesta k oživení ekonomiky nemusí být tak přímočará, jak se původně očekávalo.

Z velkého množství analytiků, ať už z investičních bank či poradenských společností, kteří se v tomto týdnu vyjádřili pro deník Financial Times, se většina z nich shodla na tom, že další vývoj bude s největší pravděpodobností záviset na tom, jak bude nová mutace odolná vůči stávajícím vakcínám a jak rychle se bude šířit ve srovnání s již známou deltou.

Od jedné pandemické vlny ke druhé se ekonomické škody postupně zmenšují.
Holger Schmieding, hlavní ekonom Berenberg Bank.

Ekonomické škody se zmenšují

Paul Donovan, který je hlavním ekonomem v UBS Global Wealth Management, sice uvedl, že cestování a cestovní ruch mohou být na některých místech tvrdě zasaženy, ale obecně jde podle něj o poměrně malou část celkové ekonomické aktivity. „Varianta omikron v této fázi pravděpodobně nezmění širší ekonomický výhled“, dodal Donovan.

„Od jedné pandemické vlny ke druhé se ekonomické škody postupně zmenšují,“ uvedl Holger Schmieding, hlavní ekonom Berenberg Bank. Tím zároveň poukázal na kontrast mezi první a druhou vlnou pandemie v Evropě. „Zatímco první vlna srazila hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí roku 2020 o více než deset procent, obecná adaptace na život s virem vedla k poklesu pouze o 0,7 procenta ve druhé, závažnější vlně na počátku letošního roku,“ dodal Schmieding.

I když má mutace omikron údajně větší odolnost vůči současným vakcínám, převládá mezi ekonomy názor, že očkování pomůže snížit negativní ekonomický dopad.

Daniele Antonucci, hlavní ekonom Quintet Private Bank, k tomu řekl: „Vyspělé země se nyní mohou spolehnout na vysokou míru proočkovanosti, státy zvyšují kapacity pro vývoj a výrobu vakcín, zároveň můžeme vidět, že vyspělé země dokážou poměrně flexibilně upravit pracovní podmínky a obecně se přizpůsobit.“

Ekonomové z banky Goldman Sachs zase uznali, že existuje velká míra nejistoty, a vytvořili různé scénáře, jak by mohla mutace omikron dopadnout na světovou ekonomiku. Jedním ze scénářů je takzvaný falešný poplach, který předpokládá, že nová varianta viru se bude šířit pomaleji než delta a nebude mít výraznější dopad na celosvětové hospodářství.

Banka vytvořila nejčernější scénář, který počítá s variantou, že průběh nemoci po nákaze omikronem bude mnohem horší než u delty. Dopad na hospodářský růst by tak byl daleko tvrdší.

Ekonomové Goldman Sachs v čele s Janem Hatziusem zveřejnili ale také opačný – pozitivní scénář, ve kterém se omikron sice přenáší rychleji, ale průběh nemoci je lehčí. Díky tomu by se globální ekonomika v rámci pozitivního scénáře mohla postupně „normalizovat.“

Reklama

Doporučované