Hlavní obsah

Uživatele datových schránek zaskočila zpráva o placené službě, o kterou nežádali

Foto: Josef Mačí

Ilustrační foto.

Reklama

Novým uživatelům datových schránek, kterým končí platnost první doručené zprávy, chodí nyní informace o automatickém spuštění Datového trezoru. Zpočátku je zdarma, ale pak je služba placená. Aktivaci přitom nelze předem zrušit.

Článek

Za 10 dní vám končí doba bezplatného uložení dokumentu v datové schránce po dobu 90 dnů. Automaticky vám na tři měsíce aktivujeme zdarma Datový trezor - službu, která je jinak placená. Takové zprávy nyní dostává řada živnostníků a dalších lidí, jimž letos stát automaticky zřídil datovou schránku.

Řada z nich má proto obavu, že pokud službu včas nezruší, provozovatel schránek jim bude po třech měsících účtovat poplatky, aniž by si přitom službu vyžádali. Automatická aktivace Datového trezoru na zkoušku přitom nejde zrušit předem a ke zprávě není přiložený ceník. Problém se týká statisíců lidí, stát letos zřídil datové schránky asi dvěma milionům lidí.

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Zpráva, která chodí uživatelům datových schránek – pro zobrazení celého znění rozklikněte.

Archivace na vlastní nebezpečí

Datová schránka standardně uchovává každou zprávu jen 90 dní. Pak se zpráva smaže a ve schránce po ní zůstane jen doručenka.

Důvodem, proč nezůstane uložené vše na stálo, je velký objem dat. „Vezměte si objem datových zpráv, i s poštovními datovými zprávami se to blíží miliardovým počtům. Ukládání by se hrozně prodražilo. Chápeme, že by to (stálé uchovávání zpráv – poznámka autora) bylo pro občana nebo koncovou osobu pohodlné, ale musíme také dbát na péči řádného hospodáře,“ vysvětluje Karolína Sieglová, mluvčí Digitální a informační agentury, která je správcem datových schránek.

Aby se případně zprávy bezplatně uchovávaly delší dobu, musel by se podle ní změnit zákon. Lhůtu 90 dní určila vyhláška z roku 2009, kterou podepsal Martin Pecina, ministr vnitra ve Fischerově vládě. A ani po několika novelizacích se tato položka nezměnila.

Uživatelé si proto musejí zprávy z datové schránky průběžně archivovat jinak – stáhnout si je do počítače, nechat za 30 korun za stránku konvertovat do papírové podoby na CzechPointu nebo je případně zdarma archivovat v Portálu občana.

Archivaci umožňuje Portál občana fyzickým osobám včetně těch podnikajících, když si portál propojí s datovou schránkou. Jak však již dříve napsal SZ Byznys, u některých způsobů archivace včetně této není zaručená stálá právní platnost zpráv, případně je nutné ji hlídat a prodlužovat. Prosté vytištění doručených souborů se bere jen jako neověřená kopie.

Datové zprávy v trezoru

Jiná možnost je takzvaný Datový trezor, placená služba České pošty. Zprávy zůstanou uchované v datové schránce i po uplynutí 90 dní a je zaručená jejich stálá platnost. Archivaci je však nutné si zaplatit, nejnižší částka je 120 korun za rok za uchování 20 zpráv. A právě to je nyní předmětem obav řady lidí, zvláště když je stát k používání datových schránek vlastně donutil.

Ceník datového trezoru

KapacitaCena bez DPHCena s DPH
20 zpráv*99,17 Kč120 Kč
50 zpráv*297,52 Kč 360 Kč
100 zpráv595,04 Kč 720 Kč
150 zpráv*818,18 Kč 990 Kč
200 zpráv1 090,91 Kč 1 320 Kč
250 zpráv*1 363,64 Kč 1 650 Kč
500 zpráv2 727,27 Kč 3 300 Kč
1000 zpráv4 876,03 Kč 5 900 Kč
2000 zpráv9 752,07 Kč 11 800 Kč
5000 zpráv24 380,17 Kč29 500 Kč

Cena je uvedena za období jednoho roku. Pokud využijete kreditní systém, získáte možnost objednat si Datový trezor i na šest měsíců (polovina uvedené ceny) nebo na dva roky (dvojnásobek uvedené ceny).

*Takto označenou kapacitu lze objednat pouze u kreditního Datového trezoru.

Zdroj: Česká pošta

Na serveru datových schránek se lze dočíst, že každý uživatel dostane automaticky možnost využít Datový trezor zdarma na zkoušku. V datové schránce lze tuto možnost kdykoliv aktivovat. Z toho je možné nabýt dojmu, že bez aktivního zásahu uživatele se služba nespustí a že si majitel schránky může vybrat, kdy nabídku využije.

U nových uživatelů se však Datový trezor na zkoušku aktivuje automaticky po uplynutí 90 dní od doručení první zprávy. Jak uvádí Karolína Sieglová, tuto funkci mají aktivovanou jen noví uživatelé od 1. ledna letošního roku. Pro řadu lidí je to překvapení, protože o tom nikde v datové schránce ani na serveru datových schránek nebo na stránkách datového trezoru není zcela jasná informace.

Prodloužení na zkoušku bez závazku

Česká pošta, která datové schránky provozuje, podává automatické spuštění služby jako výhodu pro lidi, kteří se učí s datovou schránkou pracovat, aby „předešla nepříjemnostem“. „Nový uživatel má tak dodatečný časový prostor se nejen seznámit s funkcionalitou datové schránky, ale také s tím, jak služba Datový trezor funguje,“ vysvětluje mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Využití datových trezorů

Podle statistik na webu datových schránek je o datový trezor jen malý zájem. Zatímco datových schránek bylo v dubnu 2023 v provozu tři a půl milionu, aktivních datových trezorů fungovalo jen 23 tisíc, tedy asi u šesti promile datových schránek.

Zároveň uklidňuje, že po uplynutí tříměsíční zkušební doby není nutné nic platit. „Uživatel může kdykoliv tuto službu ukončit, nebo nechat doběhnout tříměsíční období bez závazků. Rozhodnutí o pokračování služby a volba typu Datového trezoru je zcela na uživateli,“ říká Ivo Vysoudil.

Totéž potvrzuje i Karolína Sieglová z Digitální a informační agentury. „Pokud uživatel datové schránky nevyvine žádnou aktivitu, dojde k expiraci bezplatné zkušební verze služby Datového trezoru, aniž by byla placená služba jakkoli aktivována. Uživatel datové schránky nic neplatí ani k ničemu není zavázán,“ ubezpečuje Sieglová.

Datový trezor na zkoušku platí pro uložení 20 zpráv. Novým uživatelům datové schránky se tedy neuchovají jen 90 dní, ale půl roku. Do té doby je nutné si zprávy archivovat, nebo si objednat placený Datový trezor. Jinak se zprávy starší než 90 dní ze schránky smažou.

Placená služba se automaticky nespustí, každý ji musí v případě zájmu sám v datové schránce aktivovat. Má přitom na výběr smluvní paušál, který se vyplatí při velkém objemu zpráv, nebo službu placenou odečítáním z nahraného kreditu.

Aktivovaný Datový trezor na zkoušku je možné kdykoliv vypnout. Když to však někdo udělá, už se k této bezplatné službě nemůže vrátit.

Reklama

Doporučované