Hlavní obsah

Guvernér ČNB Michl: U sazeb jsou všechny možnosti otevřené

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Guvernér České národní banky Aleš Michl.

Reklama

Česká národní banka je připravena na další vývoj cen v domácí ekonomice, přičemž možnosti postupu měnové politiky jsou otevřené, řekl v úterý guvernér banky Aleš Michl na besedě s vysokoškolskými studenty ve Zlíně.

Článek

Česká národní banka (ČNB) drží svou hlavní úrokovou sazbu na úrovni sedm procent od loňského června, kdy uzavřela proces razantního utahování měnových podmínek a tedy zvyšování sazeb, jímž se snažila zkrotit rychlý růst spotřebitelských cen.

V září inflace zvolnila už osmý měsíc v řadě, když spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 6,9 % pod odhady centrální banky i analytiků na trhu. Tempo růstu cen tak zvolnilo téměř na třetinu oproti vrcholu 18 % z loňského září.

I když Michl tento vývoj vítá, boj s inflací však podle něj ještě neskončil. Centrální banka je nicméně podle něj připravena, a má plán, jak dále postupovat, a to včetně zbývajících měnových zasedání v tomto roce, ta se budou konat 2. listopadu a 21. prosince.

„(Na těchto zasedáních) vyhodnotíme nově dostupná data, novou prognózu a nejistoty kolem ní a rozhodneme. Nedávám tímto žádné prohlášení, závazek, jak přesně rozhodneme, necháváme si dveře otevřené pro každou možnost,“ řekl Michl.

Člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček, jenž v debatě na Diskuzním fóru ČNB rovněž vystoupil, uvedl, že debata o nastavení úrokových sazeb se nyní soustředí na načasování a razanci příštího kroku. Kubíček sám by dával přednost pozvolnému snižování úrokových sazeb.

Guvernér Michl studenty a pedagogy Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ujistil, že centrální banka si vůči inflaci zachová obezřetný postoj, když podle něj dosavadní nastavení měnové politiky zabralo.

„Je čas pomalu a rozvážně vykročit dál. Ať už do konce roku mírně, pomalu, rozvážně snížíme sazby, nebo ne, zůstaneme jestřáby, kteří ochrání naši republiku, aby se neopakovala velká inflace, kterou jsme zažili,“ řekl.

Prognóza centrální banky počítá i s tím, že inflace v závěru roku dočasně zrychlí, což jde ovšem na vrub loňského zásahu vlády Petra Fialy do trhu s energiemi.

„Loni touto dobou totiž vláda poskytla příspěvek na výdaje na elektřinu, takzvaný úsporný tarif. Inflace koncem loňského roku byla nižší, než by byla bez tohoto zásahu, ale letos do konce roku by vlivem srovnávací základny měla být zase vyšší, než by byla bez tohoto zásahu vlády. Tento jev, který ovlivnil výpočet inflace, vymizí v lednu, na procesu dezinflace (zpomalování růstu cen) nic nemění,“ řekl Michl.

Analytici České spořitelny v úterní zprávě upozornili, že delší období vyšších úrokových sazeb může na domácí ekonomiku negativně dopadnout.

Prognóza ČNB ukazuje na potřebu snižovat úrokové sazby už nyní. Ale někteří členové bankovní rady tvrdí, že z preventivních důvodů preferují ponechat sazby na současných úrovních, než budou mít ‚jistotu‘. Takové ‚preventivní‘ rozhodnutí ale může mít negativní dopady na potenciál české ekonomiky.

Reklama

Doporučované