Hlavní obsah

Kouření klasických cigaret už není „in“, Philip Morris přesto vydělal

Foto: Shutterstock.com

Výrobce a prodejce tabákových výrobků Philip Morris ČR loni v čistém vydělal více než 3,5 miliardy korun. Ilustrační obrázek.

Reklama

Výrobce a prodejce tabákových výrobků Philip Morris ČR loni vydělal více než 3,5 miliardy korun „čistého“, ale jeho tržní podíl na trhu se zároveň snížil. Kuřáci totiž přecházejí na bezdýmné alternativy.

Článek

Čistý zisk společnosti Philip Morris ČR loni činil 3,517 miliardy korun, což představuje mírný meziroční pokles, jak společnost uvedla na svých webových stránkách. Tržby bez spotřební daně a DPH pak stouply o 5,5 procenta na 18,867 miliardy korun.

Tržby firmě loni vzrostly hlavně díky vyšším prodejům moderních forem kouření společně s vývojem cen bezdýmných tabákových výrobků, kam patří například elektronická zařízení IQOS a náplně do nich s názvem HEETS. Příznivě se vyvíjely i ceny klasických tabákových výrobků určených ke kouření, to bylo ale částečně kompenzováno poklesem jejich prodeje. Zisk firmy klesl mimo jiné kvůli nižším prodejům v pohraničí a poklesu turistického ruchu.

Kuřáci přecházejí na alternativy

Odhadovaný kombinovaný tržní podíl firmy se loni v Česku snížil o 1,1 procentního bodu na 41,8 procenta. Důvodem byl pokles podílu klasických cigaret o tři procentní body na 30,7 procenta, který byl způsoben tím, že kuřáci přecházejí na již zmíněné bezdýmné alternativy. Projevil se také zákaz prodeje mentolových a kapslových cigaret v roce 2020.

Podle vedení společnosti dále pokračuje růst prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech výrazně nižší.

Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v ČR i na Slovensku loni vzrostl v porovnání s předchozím rokem o 140 tisíc na 770 tisíc. Z toho přibližně 560 tisíc přestalo s kouřením klasických cigaret a přešlo na IQOS.

Také loňský rok byl stále ještě ovlivněn pandemií koronaviru. „Důležitá preventivní opatření jsme přijali už předloni a neustále je důsledně dodržujeme. A to bez ohledu na proměnlivé podmínky epidemické situace a vládních opatření. I díky nim se nám daří udržet kontinuitu výroby i obchodních operací,“ uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.

Valná hromada bude na dálku

Kvůli koronaviru firma letos opět nesvolá valnou hromadu za osobní účasti akcionářů. Účetní závěrka a návrh na rozdělení zisku se budou stejně jako loni a předloni schvalovat takzvaně per rollam, tedy na dálku. Hlasování začne 13. dubna. Předběžné výsledky pak budou zveřejněny 25. května a konečné 30. května.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1 000 lidí a s akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze. Tabáková firma navrhuje za rok 2021 výplatu dividendy ve výši 1 310 korun na akcii.

S výplatou dividendy se pro investory pojí několik důležitých termínů. Tím nejdůležitějším je takzvaný exdividend date, což je datum, ke kterému musí investor držet akcie společnosti, aby získal nárok na její dividendu. Tento den připadá letos u akcií Philip Morris ČR na 31. květen.

Z pohledu prodávajícího exdividend date značí první den, kdy může příslušnou akcii prodat, aniž by ztratil nárok na výplatu nejbližší dividendy. Z pohledu nakupujícího představuje exdividend date první den koupě, kdy již nemá nárok na nejbližší dividendu.

Exdividend date má zároveň tendenci ovlivňovat cenu akcií. V tento den cena akcií zpravidla klesne o výši vyplacené dividendy. Pro získání dividendy musí tedy investor akcie koupit před exdividend date.

Důležitým termínem je také rozhodný den pro výplatu dividend, což je den, kdy investor musí držet akcie, aby mu vznikl nárok na vyplacení dividendy. Toto datum je letos stanoveno na 1. červen, jak uvádějí webové stránky společnosti.

Den výplaty je pak dnem, kdy společnost spustí výplatu dividend. Den výplaty bývá od exdividend date vzdálen přibližně jeden měsíc, ale není to vždy pravidlem. Společnost Philip Morris ČR toto datum stanovila na 30. červen.

Reklama

Doporučované