Hlavní obsah

Lidé se starými Windows se ve Spořitelně nedostanou do internetové „banky“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Thapana_Studio

Ilustrační foto.

Reklama

Klienti České spořitelny, kteří používají starší operační systémy Windows, se od konce letošního února nedostanou do svého internetového bankovnictví. Změnu systému tak budou muset řešit tisíce lidí.

Článek

„Omlouváme se, od konce února 2023 už se nepřihlásíte do George na svém počítači. Používá totiž zastaralou verzi operačního systému,“ upozorňuje jednoho z klientů České spořitelny hlášení v jeho internetovém bankovnictví.

Podle počtu klientů největší česká banka na trhu tak od letošního března zamezí přístup do digitálního bankovnictví všem klientům, kteří používají na svém počítači starší verzi systému Windows, než je Windows 10.

Foto: Seznam Zprávy

Oznámení změny přístupu k internetovému bankovnictví České spořitelny.

„Klienti, kteří využívají některou z těchto nepodporovaných verzí operačního systému Windows, ji mohou modernizovat na poslední dvě verze Windows (Windows 10 nebo 11), nebo, pokud není aktualizace možná, je nutné si zařízení s podporovanou verzí operačního systému pořídit,“ uvádí za Českou spořitelnu její tiskový mluvčí Filip Hrubý.

Omezení se týká těchto verzí:

  • Windows XP (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 8. dubna 2014)
  • Windows Vista (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 11. dubna 2017)
  • Windows 7 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 14. ledna 2020)
  • Windows 8 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 12. ledna 2016)
  • Windows 8.1 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 10. ledna 2023)

Zdroj: Česká spořitelna

Důvodem, proč už nebude možné přistupovat do bankovnictví George z počítačů se starými verzemi Windows, je fakt, že tyto verze nejsou Microsoftem podporovány a počítačům, které je stále využívají, už společnost nedodává bezpečnostní aktualizace, a tak není naplněn předpoklad bezpečného používání bankovních aplikací.

„Pokud bychom i nadále umožnili klientům využívat internetové bankovnictví George na počítačích s bezpečnostně zastaralými verzemi operačního systému Windows, vystavíme naše klienty riziku kybernetických a phishingových útoků,“ říká Hrubý.

Podle České bankovní asociace (ČBA) navzdory tomu, že banky věnují ochraně systémů a otázkám kyberbezpečnosti včetně zabezpečení poskytovaných služeb mimořádnou pozornost, stále platí, že nejslabším článkem je v otázce bezpečnosti klient.

„O jeho přístupu k otázkám vlastního zabezpečení před kybernetickými hrozbami (např. do míry jeho investic do technického vybavení) banky nerozhodují. Snaží se ho ale maximálně formovat svými opakujícími se doporučeními a informacemi na téma kybernetické bezpečnosti a s ní spojenými riziky,“ říká tiskový mluvčí ČBA Radek Šalša.

Co mám dělat?

  • Zjistit, jakou mám aktuálně verzi operačního systému Windows na svém počítači.
  • Pokud využívá verzi Windows 7 nebo 8.1, lze je vylepšit na potřebnou verzi Windows 10. Pro tyto verze je v současnosti tato možnost zdarma.
  • V případě, že uživatel využívá zastaralou verzi Windows XP nebo Vista, bude problém složitější. Nyní si uživatel může vybrat ze dvou možností: koupit nový počítač, který je dodáván se systémem Windows 10, nebo nainstalovat Windows 10 od nuly na svém současném počítači. Program stojí několik tisíc korun.

Druhá volba bude pravděpodobně levnější, ale je třeba zjistit, zda původní počítač splňuje požadavky na systém Windows 10.

Procesor: 1 gigahertz (GHz) nebo rychlejší procesor nebo SoC

Operační paměť: 1 GB pro 32bitový OS nebo 2 GB pro 64bitový OS

Úložiště: 16 GB pro 32bitový OS 20 GB pro 64bitový OS

Grafická karta: DirectX 9 nebo novější s ovladačem WDDM 1.0

Displej: 800 × 600

  • Pokud počítač má tyto nebo lepší funkce, stačí uživateli přejít do obchodu Microsoft a zakoupit si takzvaný licenční klíč Windows 10 Home (3 999 Kč) nebo Pro (7 199 Kč), který je třeba následně nainstalovat.
  • Pokud naopak počítač podmínkám nevyhovuje. Zbývá poslední možnost – koupit novější zařízení.

„Při letmém pohledu do internetových obchodů stojí nové počítače, stolní i přenosné, přibližně od 5000 korun,“ odhaduje bezpečnostní expert Michal Špaček minimální cenu za vhodné zařízení, které bude banka po svých klientech pro přihlášení do digitálního bankovnictví požadovat.

Tisíce klientů využívají starou verzi

Internetové bankovnictví George přes počítač preferuje podle dat České spořitelny asi 500 tisíc klientů, přičemž starou verzi Windows dnes využívá zhruba 90 tisíc jejích klientů.

„Většina z těchto klientů (80 %) má však zároveň chytrý mobilní telefon a buď již využívá, nebo může bez problémů začít využívat pro přístup do George naši mobilní aplikaci,“ doplnil Filip Hrubý.

Co se týká používání bankovních mobilních aplikací České spořitelny, i zde je ale nutné mít v zařízení podporovaný operační systém (Android verze 7.0 a vyšší nebo iOS verze 14.0 a vyšší).

„Pokud klient využívá zastaralou a výrobcem nepodporovanou verzi operačního systému, vzniká i u mobilních zařízení bezpečnostní riziko, na které reagujeme tím, že na zastaralých verzích OS zamezujeme přístup do našich bankovních aplikací,“ upozorňuje mluvčí banky.

V konečném důsledku tedy opět platí, že klient banky si musí starou verzi operačního systému povýšit na novější, nebo si pořídit zařízení s podporovanou verzí.

I přesto by podle vyjádření Filipa Hrubého z České spořitelny neměl tento přechod pro většinu klientů představovat významnou bariéru. Pro uživatele, kteří však nevyhoví požadavkům u svého počítače i telefonu, zbývá jediná varianta. Řešit své finance osobně na pobočce banky.

„Všichni klienti nad sedmdesát let mají veškeré pobočkové služby zcela zdarma,“ upozornil mluvčí spořitelny.

Důležité pro bezpečnost financí

Podle bezpečnostního experta Michala Špačka je dnes běžnou realitou, že výrobcem už nepodporované systémy, které nedostávají bezpečnostní záplaty ani jiné opravy, nejsou podporovány ani ze strany provozovatelů různých služeb.

„Pak už záleží na tom, jak se taková služba k tomu postaví, jestli jen omezí nějakou funkčnost, nebo ji nepůjde používat vůbec. Aktualizace na podporované verze, i ty pravidelné, jsou z pohledu bezpečnosti jednou z nejdůležitějších věcí, které mohou uživatelé dělat, ne-li vůbec tou nejdůležitější,“ vysvětluje Michal Špaček.

Omezení funkcí místo úplného vyřazení volí například banka ČSOB.

„Doporučujeme uživatelům kanálů elektronického bankovnictví používání aktuální verze internetového prohlížeče, u operačního systému jsou to pak poslední dvě verze u Windows a poslední tři verze v případě macOS. Použití jiných nebo starších verzí operačních systémů a prohlížečů, než které doporučujeme, je možné, ale není garantována plná funkčnost služeb nebo správné zobrazení obsahu,“ uvedl tiskový mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle.

Pro přihlášení do internetového bankovnictví mohou využívat operační systémy Windows 10 a Windows 11, které jsou od dodavatele plně technicky podporovány, také klienti Komerční banky.

„Klientům doporučujeme, aby ve chvíli ukončení podpory operačního systému přešli na aktuální verzi. Důvody jsou především bezpečnostního charakteru,“ uvedl za Komerční banku tiskový mluvčí Michal Teubner. Do internetového bankovnictví přesto klientovi přístup zůstává.

Reklama

Doporučované