Hlavní obsah

Hypotéky jsou stále drahé, ale zájem sílí. Ceny nemovitostí v regionech klesají

Foto: Seznam Zprávy

Úrokové sazby hypoték stagnují, zájem o úvěry na bydlení ale roste. Češi si podle expertů už zvykli na vysoké úroky.

Reklama

Zájem o úvěry na bydlení dále zesiluje navzdory tomu, že úrokové míry neklesají. Češi se tak zřejmě smiřují s faktem, že bydlení prostě je drahé a na snížení úrokových sazeb nemá cenu čekat.

Článek

Češi podle všeho začínají zapomínat, že si ještě před rokem mohli vzít hypotéku s výrazně nižší sazbou (oproti aktuálním 8,89 % to bylo 4,64 %) a pouští se do nákupu nemovitostí s citelně větším zápalem než před pár týdny. Ukazují to výsledky pravidelného měsíčního Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA), který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Podle něj banky a spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, tedy o 1,8 miliardy Kč více než v dubnu. (Meziměsíčně se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 17 %, zatímco v dubnu o 16 % poklesl.) „Lidé si prostě zvykli, že úrokové sazby jsou vyšší. Chtějí zkrátka bydlet, a tak jim nezbývá nic jiného než s vyššími sazbami počítat,“ komentuje čerstvá čísla Eva Hingarová ze společnosti SFG, která nabízí poradenství při získávání financí.

Ačkoli květnová aktivita na hypotečním trhu bývá oproti dubnu pravidelně příznivější, v letošním květnu byl podle ČBA nárůst nad rámec běžné sezonnosti. Objem i počet hypoték se tak v květnu přiblížily březnovým hodnotám a po zohlednění sezonního vývoje jsou nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy trh začal citelně zamrzat.

Hodnoty posledních třech měsíců tak naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli oproti minulým rokům je nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v květnu, obdobně jako v dubnu, objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent. Úrokové sazby v květnu nepatrně vzrostly a dostaly se zpět na úroveň 5,9 procenta (v dubnu činily 5,89 %).

„Hypoteční trh v květnu vzrostl a po zohlednění tradičního sezonního vývoje byl objem nově poskytnutých hypoték nejvyšší od poloviny minulého roku. Hypoteční aktivita tak v posledních měsících mírně ožívá, nicméně stále zůstává ve srovnání s dřívějšími roky ve výrazném útlumu, což se změní až s citelnějším poklesem úrokových sazeb,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Podle Martina Vaška, generálního ředitele Hypoteční banky, příznivější květnové údaje naznačují, že se situace na hypotečním trhu začíná stabilizovat a že šok, který pocítili kupující i prodávající, pozvolna ustává.

„Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který dle očekávání přetrval také v květnu – zejména v jednotlivých krajích a regionech. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky“, říká Vašek.

Počet nově poskytnutých hypoték se v květnu zvýšil z 2,9 tisíce na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se květnová i březnová hodnota pohybují na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále se ale jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem šesti tisíc, a předloni pak dosahoval dokonce 9,5 tisíce.

I přes uvedené zlepšení v posledních měsících zůstává objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční oproti situaci v prvním pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték tak v květnu setrval stejně jako v dubnu na 40 procentech, oproti březnovým 59 procentům.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v květnu nepatrně vzrostla z 5,89 na 5,9 procenta, kde se nacházela v únoru letošního roku. Mírný pokles sazeb pozorovaný zkraje letošního roku se tak podle ČBA v posledních měsících zastavil. Změny úrokových sazeb však byly pouze mírné, a stále tak podle asociace platí, že se nacházejí na nejvyšších úrovních za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách.

„Úrokové sazby setrvávají v posledních měsících na stabilní úrovni kolem 5,9 procenta. Případný výraznější pokles hypotečních sazeb nyní vzhledem ke stabilním cenám zdrojů neočekáváme, postupně by však sazby mohly začít klesat v závěru letošního roku,“ předpovídá Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Jiří Hluchý, šéfa fintechu Frenkee, se však domnívá, že snižování sazeb by mohlo nastat dříve. „Věřím tomu, že v průběhu léta a následujícího kvartálu budou sazby na hypotečním úvěru mírně klesat. Na druhou stranu doba dovolených nebude úplně nahrávat výraznému navýšení poptávky,“ říká Hluchý.

Ceny nemovitostí se ve městech budou podle něj držet na své současné hodnotě. V okrajových a neatraktivních lokalitách by naopak mohly klesat.

S poklesem cen některých nemovitostí počítá i ředitel společnosti Premium Financial Services Petr Čajan. „V reakci na aktuální situaci prodávající projevují větší flexibilitu a ochotu přistoupit na snížení svých očekávání ohledně cen nemovitostí. To zároveň zvyšuje přitažlivost nabízených domů, bytů i stavebních pozemků a přináší další stimul celému trhu,“ říká Čajan.

Postupně se tak podle něj trh odráží od pomyslného dna a zakrátko bude možná složitější dostat se k výraznějším slevám nemovitostí, a proto není třeba s jejich koupí otálet. Z tohoto pohledu tak i podle Hluchého z fintechu Frenkee není důvod čekat na předpokládané snižovaní úrokových sazeb na konci roku, a pokud je pro někoho nemovitost atraktivní už nyní, z pohledu využití a ceny, může ji koupit už teď.

Reklama

Doporučované