Hlavní obsah

Češi žádají pojišťovny o proplacení storna, dokladů i kufrů z Řecka

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Požáry na Rhodosu a nyní také na Korfu překazily dovolenou tisícům turistů.

Reklama

Požáry na řeckých ostrovech Rhodosu a nyní také Korfu překazily dovolenou tisícům českých turistů. Ať už čekají na evakuaci ze zasažených oblastí, či na poslední chvíli mění dovolenkovou destinaci, často spoléhají na pojištění.

Článek

Rozsáhlé lesní požáry mohou být nebezpečné, ale také umí dovolenou velice prodražit. A to zejména, pokud si vyžádají evakuaci či specifické lékařské úkony, které cestovní pojištění nekryje. Proto je velmi důležité vědět, co vše je v konkrétním produktu zahrnuto.

Podle produktového specialisty portálu Top-Pojištění.cz Ondřeje Vacka mají lidé nárok na náhradu věcné škody, pokud je tato škoda zahrnuta v jejich pojistném krytí. Například, když si nechají svá zavazadla nebo osobní věci v hotelu, měla by jim pojišťovna poskytnout odpovídající kompenzaci.

Vacek však upozorňuje, že klient musí být schopen prokázat, o jaké věci přesně přišel. Postup stanovení výše náhrady je potom v pravomoci konkrétní pojišťovny a nelze ho přesně předvídat.

„Tak či onak platí, že během dovolené, a to i v sebebezpečnější destinaci, se kdykoliv může přihodit cokoliv. Proto je klíčové přesně znát podmínky cestovního pojištění, a případně si připlatit za vyšší balíček či připojištění určitých rizik. Oproti základnímu produktu se zpravidla jedná o stokoruny navíc, které vám ale mohou ušetřit i statisíce,“ uvedl Vacek.

Lidé se obrací na pojišťovny

„Lidí, kteří se na nás nyní obrací, je opravdu hodně, protože pojišťujeme hodně cestovních kanceláří a jejich hromadné zájezdy. Podněty se týkají hlavně připojištění stornovacích poplatků a pojištění zavazadel a jejich platnosti v současné ne úplně přehledné situaci,“ sdělila redakci SZ Byznys Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa.

„V této chvíli platí naše interní rozhodnutí, že pro zájezdy s odjezdem do 31. 7. platí připojištění stornovacích poplatků v plné výši. Týká se celých ostrovů Rhodos a Korfu. Klient je zruší v cestovní kanceláři, 80 procent zbývajících stornopoplatků Uniqa doplatí,“ dodává. 80% plnění je pak běžná praxe většiny pojišťoven, není-li ve smlouvě uvedeno jinak.

Nyní podle Svobodové pojišťovna poskytuje pojistné plnění z připojištění stornopoplatků i přesto, že Ministerstvo zahraničí nevyhlásilo doporučení necestovat nebo zákaz cestovat na Korfu a Rhodos. „Tedy rozhodli jsme se poskytnout krytí nad běžný rámec podmínek s ohledem na rozsah události a okolnosti, které okolo ní panují,“ říká.

Také u pojištění zavazadel bude podle Svobodové pojišťovna plnit do sjednaného limitu i v případě, kdy dotyčný poškozený nemůže doložit běžným způsobem ztrátu. „Budeme ověřovat hlavně doložení přesného času a lokality, kde se tak stalo,“ dodává. Lidem zároveň doporučuje sjednat si připojištění stornovacích poplatků.

Na pojišťovnu Kooperativu se podle jejího mluvčího Milana Káni prozatím obrátily desítky klientů. „Naše asistenční služba jim pomáhá sehnat případné náhradní ubytování, dopravu nebo jim doporučuje postup při zničení cestovních dokladů. Rozhodli jsme se nad rámec pojistných podmínek hradit klientům z pojištění přerušení cesty náklady na náhradní dopravu do ČR do sjednaného limitu. Hradit můžeme klientům také zničená zavazadla, pokud je mají připojištěna,“ vysvětlil redakci SZ Byznys.

Ostatní záležitosti by měli klienti podle něj požadovat po své cestovní kanceláři, která by jim měla zajistit případnou evakuaci, náhradní ubytování a cestu zpět do Česka.

„Pokud mají klienti u Kooperativy sjednáno pojištění storna zájezdu a ještě neodletěli, doporučujeme jim vůbec necestovat. Pojistné plnění z pojištění storna může klient využít v případě, že zruší zájezd sám, protože má obavu do této lokality cestovat. Jedním z důvodů jsou totiž u Kooperativy i živelné pohromy nastalé v cílové destinaci,“ dodává.

Na asistenční služby pojišťovny Allianz se zatím obrátily jednotky klientů, jak redakci SZ Byznys potvrdila mluvčí pojišťovny Marie Petrovová.

„Klientům v postižených oblastech ostrova Rhodos můžeme z cestovního pojištění pomoci v případě zranění, kdy pojišťovna uhradí náklady na ošetření, zničená nebo ztracená zavazadla v důsledku požáru či útěku před požárem,“ uvedla Petrovová s tím, že pojišťovna je svým klientům připravena hradit rovněž náklady na získání nových dokladů.

„V případě, že by se kvůli požáru nuceně prodloužil jejich pobyt, zdarma se automaticky prodlužuje cestovní pojištění až do doby návratu do Česka. Klienti, kteří mají vycestovat do oblastí, kde je aktuálně nařízená evakuace, a nedohodnou se s cestovní kanceláří na náhradním řešení, mohou uplatnit náhradu stornovacích poplatků z pojištění stornovacích poplatků,“ dodává.

V Řecku se odehrála podle tamní policie dosud největší evakuační operace. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Evakuováno bylo až 30 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované