Hlavní obsah

Superlevné hypotéky jsou v nedohlednu, říká šéf největší banky

Rozhovor s Tomášem Salomonem, generálním ředitelem České spořitelny.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hypotéky za 2 % už se v nejbližších letech podle šéfa České spořitelny nevrátí. „Ani to není zdravé, peníze mají svou cenu,“ míní Tomáš Salomon. Půjčky na byt i byty samotné však zlevní, někde až o pětinu, předpovídá.

Článek

Sazba u hypoték po dlouhé době klesla, i když jen kosmeticky. Podle Hypoindexu je na hodnotě 6,23 procenta a podle Hypomonitoru na 5,75 procenta. Šéf České spořitelny Tomáš Salomon očekává další zlevnění hypoték, pokud se podaří krotit inflaci

„Neočekávám, že by cena nějak dramaticky rostla. Myslím, že ze středně-  a dlouhodobého pohledu bude lehce klesat,“ uvedl pro SZ Byznys.

Na dvě procenta, jak byli klienti v Česku dlouho zvyklí, se však sazba nedostane ještě roky. „V příštích letech ne. Myslím, že to ani není zdravé, peníze mají svou cenu. Ty sazby hypoték budou spíš někde nad třemi procenty,“ odhaduje Salomon.

Trh s hypotékami v Česku propadl ve srovnání s loňskem o tři čtvrtiny. Za propad může vyšší základní sazba České národní banky, která zdražuje peníze a tím i úvěry. Dále přísnější podmínky centrální banky, které už k hypotéce nepustí prakticky každého. A samozřejmě i vysoké ceny nemovitostí.

Spořitelna prodá o půlku míň hypoték než loni

V České spořitelně jsou, co se prodaných hypoték týká, za první půlrok zhruba na polovině loňských čísel. V rekordním roce Česká spořitelna prodala nejvíc hypoték z českých bank – celkem přes 38 tisíc za 122,7 miliardy korun.

„Můžeme předpokládat, že objem bude nižší. Zhruba poloviční objem by byl něco, co očekávám v meziročním  srovnání, nedělal bych z toho drama. My se dnes pohybujeme zhruba na úrovni roku 2019, který vůbec nebyl špatný,“ uvedl Salomon pro SZ Byznys.

Covidové úspory mizí

Podle Salomona je už však znát, že klienti zvažují, zda se v této nejisté době uvázat k patrně největší investici svého života. I kvůli vyšším výdajům za energie a jídlo se úspory Čechů v bankách tenčí. V České spořitelně, která je s 4,7 miliony klientů největší českou bankou, klesly vklady za rok skoro o půlku. „Z covidového nárůstu 200 miliard jsme dnes o 80 miliard níž.  Za poslední rok, to je skoro polovina,“ uvedl Salomon.

Se splácením však  zatím ani lidé, ani firmy výraznější problém nemají. „Výše nesplacených úvěrů je na historicky nejnižší úrovni. Disciplína jak u domácností, tak u firem je velmi dobrá,“ uvedl šéf spořitelny.

Češi bez rezerv

I Česká spořitelna ve svých scénářích počítá s recesí, potvrdil Salomon. „Připravit se na scénář, kdy nic neroste do nebe, je přirozené. Neměli bychom podléhat dojmu, že když jsme 10 let žili v konjunktuře, že to tak bude věčně. Růst bude zpomalovat.“

Finanční sektor však případný nárůst nesplácených úvěrů podle největší české banky zvládne. „Je v dobré kondici, má dostatek kapitálu a má dobré pokrytí nesplácených úvěrů potenciálními opravnými položkami,“ míní Salomon.

Varovné je, že velká část Čechů nemá žádnou rezervu na horší časy. „40 procent domácností z našich klientů nemá rezervu ani na to, aby pokrylo své měsíční výdaje. Jsme relevantní statistický vzorek, myslím, že se to dá extrapolovat na celý trh,“ popisuje Salomon.

Reklama

Doporučované