Hlavní obsah

Recese skončila, oznámilo Ministerstvo financí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Česko se vymanilo z hospodářské recese, do které padlo loni v létě. Počátkem roku sice ekonomika klesla o 0,2 procenta, ale ve druhém čtvrtletí už bude růst, uvedlo Ministerstvo financí ve své ekonomické predikci.

Článek

„Vstávali jsme do slunečného rána a také v české ekonomice už vysvitlo sluníčko. Vývoj jde velmi pozitivním směrem,“ oznámil David Prušvic, ředitel odboru hospodářské politiky na Ministerstvu financí.

Expert ministra Zbyňka Stanjury na tiskové konferenci upřesnil, že Česko se už vymanilo z hospodářské recese, do které se jako jeden ze čtyř členských států EU propadlo loni v létě.

Obvyklá dubnová předpověď Ministerstva financí odhaduje, že ještě počátkem roku se tuzemská ekonomika propadla o 0,2 procenta. „Ve druhém čtvrtletí už bude růst,“ ujistil ředitel Prušvic, že přelom oficiálně nastal počátkem dubna.

„Predikce přinesla hned několik dobrých zpráv,“ potvrdil zároveň sám ministr. To potvrzují například údaje o tom, že ještě koncem minulého roku bylo Česko vedle Španělska jedinou zemí, kde hospodářský výkon zaostával za posledním předkrizovým rokem 2019. Podle dosavadních předpovědí se to nemělo zlepšit ani letos. Podle nového odhadu se však ekonomika bude po celý letošní rok držet zhruba půl procenta nad předkrizovou hranici. Rok 2023 proto může být už posledním v řadě čtyř ztracených let.

„Neméně pozitivní zprávou je také očekávaný pokles veřejného zadlužení,“ upozornil ministr Stanjura. Loni dosáhl dluh veřejných institucí, tedy státu, krajů, obcí a zdravotních pojišťoven, částky 2,997 bilionu korun. To odpovídá 44,1 procenta hrubého domácího produktu. Letos Ministerstvo financí očekává nárůst dluhu o 252 miliard, zásluhou vysoké inflace však konečný součet odpovídá 43,5 procenta HDP.

Šéf státní pokladny upozornil, že teprve koncem roku 2025 může veřejný dluh dosáhnout 44,4 procenta, tedy dosavadního rekordu z roku 2013. „To ovšem platí jen pro případ autonomního vývoje, tedy kdybychom nepodnikali žádné reformní kroky,“ upřesnil ministr. Reformu přitom slíbil představit koncem měsíce.

Reklama

Doporučované