Hlavní obsah

Arca překvapila věřitele, couvá z reorganizace na Slovensku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Arca Investments zastřešující skupinu Arca Capital se postarala o největší bankrot posledních dekád.

Reklama

Zkrachovalá investiční firma Arca Investments zastřešující skupinu Arca Capital si pro věřitele přichystala překvapení. Proti původním předpokladům firma opouští plán na reorganizaci ve Slovenské republice.

Článek

Na schůzi věřitelů zbankrotované investiční společnosti Arca Investments loni v říjnu dostala společnost zelenou k přípravě reorganizačního plánu pro Česko a Slovensko. Nyní však Arca přichází s tím, že by se reorganizace uskutečnila jen v České republice. Firma totiž nedokáže naplnit slovenská pravidla. Podle nich v insolvenční restrukturalizaci musejí věřitelé dostat zpět nejméně 50 procent pohledávek. Kořeny skupiny Arca jsou právě na Slovensku.

Arca Investments aktuálně pracuje na variantách řešení celé situaci. U slovenských sousedů není vyloučený ani rozprodej majetku v konkurzu. Pro věřitele to znamená riziko, že bude méně peněz na úhradu pohledávek. Restrukturalizaci na Slovensku tamní soud odsouhlasil 18. ledna. A zároveň tam již běží restrukturalizace jiné části skupiny Arca, a to společnosti Arca Capital Slovakia.

„Ustoupení od dvou paralelních sanačních řízení bylo pro členy věřitelského výboru překvapivé. Mimo jiné i s ohledem na to, že věřitelé při schvalování reorganizace v říjnu 2021 vycházeli z tohoto předpokladu v rámci souhrnu podmínek reorganizace předloženým dlužníkem schůzi věřitelů,“ sdělil ve společném stanovisku celého věřitelského výboru advokát Petr Sprinz z kanceláře Allen & Overy.

Změně taktiky Arcy předcházely dva významné kroky, a to po říjnové schůzi věřitelů. Nejdříve Vrchní soud v Praze potvrdil, že se hlavní část bankrotu bude odehrávat v České republice. Na Slovensku se mělo odehrávat místní řízení, v němž by se věřitelé hojili ze slovenských aktiv společnosti. Po schůzi věřitelů Arca rovněž vyměnila své klíčové právníky. Advokáta Petra Kuhna z kanceláře BADOKH vystřídali právníci z mezinárodní společnosti Dentons.

Ustoupení od dvou paralelních sanačních řízení bylo pro členy věřitelského výboru překvapivé.
advokát Petr Sprinz ve vyjádření věřitelského výboru Arca Investments

Na Slovensku jsou ohledně insolvenční restrukturalizace přísnější pravidla než v Česku. Věřitelé tam v případě reorganizace musejí ze zákona dostat zpátky nejméně polovinu svých pohledávek. V případě Arca Investments by se to navíc po verdiktu o hlavním řízení v Česku mohlo stát jen zpeněžením slovenského majetku.

Redakce SZ Byznys položila všem zúčastněným stranám otázku, co opuštění plánů na slovenskou restrukturalizaci bude znamenat pro věřitele. Arca na tuto otázku odpověděla jen neurčitě.

„Arca Investments intenzivně pracuje na návrhu reorganizačního řešení tak, aby toto bylo proveditelné v rámci stávajícího legislativního rámce a v souladu s rozhodnutím o přesunu hlavního řízení do České republiky a aby současně došlo ke koordinaci insolvenčních procesů v Česku a na Slovensku, a to v zájmu co nejvyššího celkového uspokojení všech věřitelů,“ řekl Peter Janiga z vedení firmy.

Pokud by nyní Arca Investments na Slovensku spadla do konkurzu, mělo by to závažné důsledky pro další firmy ve skupině Arca Capital. Podle slovenských pravidel by totiž došlo ke zesplatnění pohledávek, které mateřská Arca Investments vůči dalším společnostem v holdingu má. Výsledkem by byly další krachy v koncernu, uvedli představitelé Arcy na jednání věřitelského výboru.

Čekání na příslib

Klíčové bude, jak se nyní k situaci postaví insolvenční správce Lee Louda. S odkazem na unijní insolvenční pravidla Arca správci navrhuje, aby učinil takzvaný příslib. Tento právní úkon by odvrátil zahájení vedlejšího insolvenčního řízení na Slovensku.

„Příslib insolvenčního správce, popřípadě osoby s dispozičním oprávněním, je jednou z možných variant řešení situace v rámci vedlejšího řízení na Slovensku. S ohledem na to, že není uzavřená diskuse a výběr varianty řešení, je předčasné se ze strany insolvenčního správce k této variantě vyjadřovat,“ sdělil advokát Tomáš Rada z kanceláře DRV Legal, která Loudovi se složitou kauzou pomáhá.

Ze zveřejněného zápisu z jednání věřitelského výboru však vyplývá, že kromě věřitelů byl krokem Arcy překvapený též insolvenční správce.

„Insolvenční správce sdělil, že dlužník měl po celou dobu veškeré informace k tomu, aby zajistil odpovídající plnění z majetkové podstaty na Slovensku. Dlužník od počátku května 2021 věděl, že zde budou dvě řízení vedle sebe, přičemž v rámci slovenského řízení se jedná o řízení de facto pouze tří hlavních projektů. Není tedy pochopitelné, proč dlužník nyní přichází se zcela novou variantou řešení svého úpadku,“ stojí v dokumentu.

Chystá se plán

Kauza Arca Investments je největším bankrotem posledních desetiletí. Lidé Arce rozkročené mezi Česko a Slovensko půjčovali peníze hlavně prostřednictvím krátkodobých směnek s vidinou vysokého zhodnocení. Skupina Arca Capital, kterou Arca Investments zastřešuje, podnikala od finančních služeb přes nemovitosti až po personální agentury.

Schůze věřitelů Arcy loni na podzim posvětila vyřešit obří bankrot reorganizací. Ta má spočívat ve vytvoření nové firmy, do níž by Arca vložila životaschopné projekty. Arca Investments v současnosti pracuje na konkrétním reorganizačním plánu.

Věřitelé do insolvence s Arcou Investments přihlásili pohledávky za 23 miliard korun. Velká část této sumy se týká Česka. Naopak velká část majetku koncernu se nachází na Slovensku. Arca ke svému byznysu využívala také firmy na Kypru, Maltě a ve Velké Británii.

Reklama

Doporučované