Hlavní obsah

Armádní dodavatel z neprůhledné skupiny přišel o prověrku

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tesla, akciová společnost patřila mezi dodavatele komunikačních zařízení pro armádu.

Reklama

Tesla, akciová společnost přišla o bezpečnostní prověrku na stupeň „tajné“. Dodavatel komunikačních zařízení pro armádu patří do skupiny IC Group napojené na Rusko. A ukazuje se, že představitel holdingu má kriminální historii.

Článek

Dodavatel komunikačních zařízení pro armádu Tesla, akciová společnost přišel o bezpečnostní prověrku. Podnik měl prověrku na stupeň „tajné“ a ztratil ji poté, co redakce SZ Byznys upozornila na jeho propojení s neprůhlednou skupinou IC Group. Ta má vazby do Ruska a je řízená člověkem s kriminální minulostí.

Tesla měla původně bezpečnostní prověrku platnou až do roku 2028. V dubnu redakce informovala o kontroverzích spojených s jejím majitelem, který Teslu vlastní od loňského roku. Podnik poté 26. května prověrku pozbyl, vyplývá z informací zveřejněných Národním bezpečnostním úřadem.

Důvody ztráty prověrky ale NBÚ nekomentoval. „S ohledem na skutečnost, že bezpečnostní řízení je neveřejné, nelze k předmětu dotazu poskytnout konkrétní informace,“ reagoval mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Jaromír Kadlec.

Tesla, akciová společnost patří mezi firmy vzešlé z někdejších československých elektrotechnických podniků Tesla s tradicí výroby ještě před rokem 1989. Firma dodávala armádě komunikační zařízení. Prověrku na stupeň „tajné“ získala ještě za minulého českého majitele.

Ovšem loni získaly kontrolu nad Teslou firmy napojené na IC Group, jejímž zakladatelem je rusko-tádžický podnikatel Hasan Kuchakov. Samotná skupina dříve uváděla, že má bohaté zkušenosti z mezinárodního byznysu. Detaily ale známé nejsou. Jisté je jen to, že se Kuchakov po propuknutí války na Ukrajině rychle z většiny orgánů ve skupině stáhl. Stejný krok udělali také další představitelé skupiny uvádějící jako své adresy střídavě Rusko a Tádžikistán.

Tajemní šéfové

Na každodenní úrovni řídí chod IC Group Jan Dvořáček. Navzdory jménu je to syn Hasana Kuchakova. To pod podmínkou anonymity potvrdilo hned několik zdrojů detailně obeznámených s poměry ve skupině. Dvořáček navíc vystupuje ještě pod jménem John Kuchakov. Pod tím jménem má společně se svým otcem Hasanem ve Velké Británii dokonce založenou firmu.

V otevřených zdrojích však po Janu Dvořáčkovi v orgánech žádné z firem okolo IC Group stopa není. Při pátrání po důvodech narazila redakce SZ Byznys na skutečnost, že Dvořáček byl v roce 2016 pravomocně odsouzen do vězení za pokus o finanční podvod na Lesy České republiky a stát.

Zajímavostí je, že v britském rejstříku jsou Hasan Kuchakov i John Kuchakov neboli Jan Dvořáček zapsaní jako Italové. Hasan přitom v jiných záznamech vystupuje střídavě jako Rus nebo Tádžik.

Klíčové postavy IC Group přitom nejsou jedinou kontroverzí spojenou s holdingem. Jednou z kauz spojených se skupinou je aktuálně také případ investiční firmy Diversity Capital. Množství lidí vložilo do Diversity Capital s vidinou vysokého zhodnocení jmění ve výši kolem 1,5 miliardy korun. Na účtu ale firma v současnosti nemá téměř nic a závazky nesplácí.

Další problémy

IC Group vystupuje v Česku s příběhem o tom, jak pomáhá zhodnocovat kapitál mimo jiné královské rodiny z malajsijského státu Kelantan. Reálně však skupině zatím žádné peníze ze zahraničí nepřišly. IC Group to zdůvodňuje přísnými procesy proti praní špinavých peněz. A svaluje na to vinu za finanční problémy v Diversity Capital.

Holding sám sebe představuje jako velké mezinárodní uskupení. Redakci SZ Byznys se však nepodařilo najít žádné jiné kanceláře skupiny než prostory, které si pronajímá v Praze na Václavském náměstí. Všechny další mezinárodní adresy holdingu jsou jen virtuální sídla bez fyzických kanceláří.

Odebrání bezpečnostní prověrky Tesle je jen jedním z problémů, kterým firma čelí. Podnik Tesla totiž reálně přestal fungovat a zaměstnancům rozdal výpovědi. Část z nich již na Teslu podala insolvenční návrh. Nikdo z představitelů Tesly ani z IC Group se k pozbytí bezpečnostní prověrky, ani k insolvenčnímu návrhu zatím nevyjádřili.

Kauza IC Group a její pokrytí v Seznam Zprávách

V redakci Seznam Zpráv se věnujeme případu skupiny IC Group a s ní spojeného fondu The Royal Invest Fund of Kelantan z Malajsie. Za příběhem o investicích malajsijské královské rodiny v Česku se skrývá kapitál neznámého původu a stopy do Ruska a Tádžikistánu.

Reklama

Doporučované