Hlavní obsah

Místo sultána zůstaly v Protivíně pachuť a chátrající budovy

Foto: Daniel Novák

Památkově chráněné podzámčí se mělo stát novým podnikatelským a turistickým centrem Protivína. Místo toho dále chátrá.

Reklama

Z podzámčí v Protivíně měla být místní „Zlatá ulička“ přinášející turistům zážitky a místním podnikatelům užitek. Budovy ale dál chátrají. Jejich prodej radnicí do rukou neprůhledné IC Group navíc doprovázely zvláštní okolnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klíčovou roli v marketingové strategii neprůhledné skupiny IC Group vystupující v Česku s příběhem o investování peněz malajsijského sultána sehrál zámek a podzámčí v jihočeském Protivíně.

Památkově chráněné podzámčí skupina koupila předloni přímo od protivínské radnice. Redakce SZ Byznys nyní zjistila, že se tak stalo za okolností vzbuzujících řadu otázek.

Radnice si pro vyhotovení cenového posudku najala poradenskou společnost Grant Thornton.

„Grant Thornton prohlašuje, že je nezávislá na předmětu ocenění a na zadavateli, že nemá žádný současný ani budoucí zájem na majetku, který je předmětem posudku, a že nemá žádný osobní ani majetkový vztah k zadavateli či předmětu ocenění,“ uvádí konzultanti z Grant Thornton ve znaleckém posudku, jehož znění má redakce SZ Byznys k dispozici.

Jenže skutečnost byla trochu jiná. Ve stejné době, kdy město řešilo prodej nemovitostí, působil v Grant Thornton jako specialista na oceňování majetku také Radek Hlaváč, syn tehdejšího i současného protivínského starosty Jaromíra Hlaváče (ODS). Faktem však je, že mezi zhotoviteli posudku Radek Hlaváč uvedený není.

Zakázky od obou stran

Konzultanti z Grant Thornton ovšem měli přes svého kolegu Hlaváče nejen napojení na protivínského starostu, ale také na IC Group. „Můžu potvrdit, že jsme v minulosti pro společnost pracovali,“ sdělil již dříve mluvčí Grant Thornton Petr Paseka.

Redakce následně položila poradcům otázku, zda pro ně tato situace nepředstavovala střet zájmů. „Detaily o konkrétních zakázkách nebo klientech zásadně nezveřejňujeme,“ reagoval Paseka.

Posudek Grant Thornton ocenil podzámčí na 16,768 milionu korun. Cena nabídnutá a zaplacená firmou z IC Group byla 16,87 milionu korun. Přestože hodnotu nemovitostí z posudku kupec znát neměl, tak cenu určenou konzultanty trefila IC Group téměř přesně. Cenu z posudku přeplatila jen o 102 tisíc korun.

„Podzámčí nabídne příležitosti pro mladé podnikatele a mělo by být soběstačné, bude otevřeno po celý rok, mohlo by pro Protivín znamenat něco jako „Zlatá ulička“ pro Prahu,“ obhajoval starosta Hlaváč v roce 2021 prodej podzámčí do rukou IC Group v době, kdy s její firmou město ještě ani nemělo uzavřenou smlouvu.

Foto: IC Group

Architektka IC Group Věra Nagyová ještě v září 2022 představovala obyvatelům Protivína velkolepé plány s podzámčím.

Vášně v Protivíně navíc vyvolal fakt, že město dostalo za podzámčí vyšší nabídku, než kolik zaplatila IC Group. Nabídku této skupiny přebil podnikatel Václav Moucha. Ale stejně neuspěl.

„Pan starosta ale tehdy jednoduše řekl, že projekt IC Group je zajímavější a cenu nikdo neřešil,“ poznamenal již dříve Moucha.

V celé věci je zajímavá také časová souslednost. Zakázku na vypracování cenového posudku na podzámčí zadala radnice na konci dubna 2021. Jenže tehdy se ve městě o záměru nemovitosti prodat ještě nevědělo.

„V té době nikdo nikde nemluvil o tom, že se nějaké podzámčí plánuje prodávat, rozhodně to nebyla věc veřejná, což by v takovém to případě určitě být měla. Kdo ho tedy zadal, sám starosta a na základě čeho?“ ptá se Milan Mráz, místní opoziční zastupitel lokálního uskupení Hnutí za levnější vodu v Protivíně.

Starosta mlčí

Rada města Protivín schválila prodej realit až v srpnu 2021. Tedy více než tři měsíce poté, co již poradci z Grant Thornton dostali zakázku na vyhotovení cenového posudku.

Redakce dala starostovi Protivína Hlaváčovi prostor pro vyjádření. Na otázky nereagoval, telefon nezvedá. Stejně tak na zaslané dotazy neodpověděl ani jeho syn Radek Hlaváč.

Do povědomí širší veřejnosti se Jaromír Hlaváč dostal v předminulé dekádě jako fotbalový rozhodčí, k němuž připlouvali „kapříci“, jak se tehdy říkalo úplatkům. Kauza byla známá též pod názvem „Ivánku, kamaráde.“ Za angažmá v případu fotbalové korupce byl Hlaváč pravomocně odsouzen. Navíc v době, kdy se stal Hlaváč starostou, začaly jeho firmy dostávat od města zakázky, upozornil již loni Deník N.

Foto: Daniel Novák

Zámek v Protivíně

Samotný zámek nekupovala IC Group od města, ale od soukromé firmy Swiss Czech Marketing v červenci 2020. Tu do roku 2001 vlastnil známý lobbista Roman Janoušek, následně společnosti šéfoval Janouškův dlouholetý spolupracovník Zoran Kazimirovič.

Zámek a podzámčí v Protivíně sehrály v marketingové strategii IC Group klíčovou roli. Ze zámku mělo být luxusní sídlo využívané i malajsijským sultánem. Jenže jak již redakce SZ Byznys informovala, z velkolepých plánů IC Group nezůstalo téměř nic.

Po působení skupiny řízené osobami s kriminální historií nebo navázanými na Rusko zůstaly jen množství dluhů, uzavřené kanceláře i celé firmy a v neposlední řadě stojící rekonstrukce protivínského zámku a chátrající podzámčí.

Kauza IC Group a její pokrytí v Seznam Zprávách

V redakci Seznam Zpráv se věnujeme případu skupiny IC Group a s ní spojeného fondu The Royal Invest Fund of Kelantan z Malajsie. Za příběhem o investicích malajsijské královské rodiny v Česku se skrývá kapitál neznámého původu a stopy do Ruska a Tádžikistánu.

Reklama

Doporučované