Hlavní obsah

Z „královské“ přestavby zámku v Protivíně je problém. Práce stojí

Foto: Daniel Novák

Zámek v Protivíně je jedním z mála skutečných majetků neprůhledné skupiny IC Group.

Reklama

Práce na opravě zámku v Protivíně se zastavily. Za projektem je neprůhledná skupina IC Group napojená na Rusko. O zámku tvrdila, že ho chce přestavět na luxusní rezidence pro malajského krále. Podzámčí mělo sloužit veřejnosti.

Článek

Opravený zámek v jihočeském Protivíně měl být chloubou investičního fondu malajského krále. V památkově chráněném objektu měly za půl miliardy korun vzniknout luxusní soukromé prostory, chybět neměla ani veřejná část. Jenže práce na přestavbě zámku se zastavily. Majitelem je neprůhledná skupina IC Group založená lidmi z Ruska a Tádžikistánu s drobným přispěním malajských peněz.

O neprůhledném pozadí skupiny, napojení na Rusko a jejích problémech již redakce SZ Byznys psala v několika článcích. Týkaly se mimo jiné toho, že firmy z IC Group jsou nyní ve vážné finanční krizi. Nemají peníze na úhradu závazků včetně výplat drobných investorů.

Redakce se proto skupiny zeptala, zda rekonstrukce protivínského zámku pokračuje podle plánu. Skupina na tuto otázku neodpověděla, a proto se reportér SZ Byznys vydal do Protivína zjistit, co se tam děje.

„Po dokončení rekonstrukce bude Zámek Protivín sloužit jako česká základna a jedno ze sídel celosvětového projektu The Orb The Royal Capital Clubu. Na zámek navazuje také areál podzámčí. Z toho by se mělo stát nové kulturní a gastronomické centrum Protivína,“ uváděla tisková zpráva IC Group ještě v říjnu 2022.

Realita je však taková, že do vybudování luxusního sídla pro aristokraty a kulturního centra pro Protivín je ještě hodně daleko. Na zámku ani v podzámčí není po stavebním ruchu ani stopy. Z přední strany zámku je pouze vidět lešení. Díry ve střeše zakrývají plachty. Všude je pusto a prázdno.

„Není nás tu více než pět. Měli jsme za úkol jen zakrýt střechu plachtami. Jinak se tady nic neděje,“ řekl dělník, kterého se podařilo zastihnout při vycházení z jinak zamčených zámeckých vrat.

Zastavení prací potvrzují i obyvatelé Protivína, kteří chodí každý den kolem. „Občas se ozve nějaké zaťukání, ale jinak se tu již dlouho nic neděje,“ uvedl jeden z místních občanů. Stejně se vyjádřilo i několik dalších. Práce na rekonstrukci zámku se zastavily i podle zdroje redakce obeznámeného se stavem projektu.

Situaci kolem zámku otevřeně kritizuje Milan Mráz, místní soukromý zemědělec a zároveň opoziční zastupitel za uskupení Hnutí za levnější vodu v Protivíně. „Naposledy jsem na zámku viděl pár dělníků někdy na podzim. Žádný velký stavební ruch se tady nikdy nekonal,“ popsal Mráz situaci.

Koupě samotného zámku byla transakcí mezi dvěma soukromými subjekty. Opozici na místní radnici je však trnem v oku prodej takzvaného podzámčí. Tedy starých nemovitostí přiléhajících k zámku. IC Group za ně v roce 2021 radnici zaplatila zhruba 17 milionů korun.

+4

„Navzdory faktu, že město má ve smlouvě teoretickou možnost, že v případě neuskutečnění projektu bude mít po deseti letech na nemovitosti předkupní právo včetně smluvní pokuty, tak jsem přesvědčený, že se k podzámčí dostane již jen velice těžko. Navíc si představte, jak budou tyto objekty po deseti letech vypadat,“ dodal opoziční zastupitel Mráz.

Vášně v Protivíně navíc vyvolal fakt, že město dostalo za podzámčí i jinou a dokonce vyšší nabídku, než kolik zaplatila IC Group. Více peněz než finanční skupina nabídl podnikatel Vojtěch Moucha. Ale stejně neuspěl.

„Pan starosta ale tehdy jednoduše řekl, že projekt IC Group je zajímavější a cenu nikdo neřešil,“ poznamenal Moucha.

„Kapříci připluli“

Starostou Protivína je Jaromír Hlaváč (ODS). Redakce SZ Byznys starostu oslovila s žádostí o schůzku a vyjádření k celé věci. Pracovnice starostovy kanceláře ale jen sdělila, že zrovna v tyto dny čerpá dovolenou.

Do povědomí širší veřejnosti se Jaromír Hlaváč dostal v předminulé dekádě jako fotbalový rozhodčí, k němuž připlouvali „kapříci“, jak se tehdy říkalo úplatkům. Za to byl také pravomocně odsouzen.

Ani akvizice samotného zámku nepostrádá zajímavé podrobnosti. Tím, kdo areál prodával, byla firma Swiss Czech Marketing. Tu do roku 2001 vlastnil známý lobbista Roman Janoušek. Následně společnosti šéfoval Janouškův dlouholetý spolupracovník Zoran Kazimirovič. Ten firmu ovládal i v době, kdy prodávala protivínský zámek do rukou IC Group.

IC Group koupila zámek v červenci 2020. Jako kupní cenu tehdy skupina uvedla částku 100 milionů korun. To je však v rozporu s cenou uvedenou v kupní smlouvě uložené v katastru nemovitostí. Ta obsahuje sumu 40 milionů korun. Na nesrovnalost v tvrzené a skutečné ceně upozornil již dříve server iDnes.cz.

Jak již redakce SZ Byznys informovala, sultán Muhammad V. z malajského státu Kelantan slouží IC Group hlavně jako poskytovatel příběhu o „investicích královské rodiny“. Z hlediska podílu v „královském investičním fondu“ je však jeho role jen okrajová. Ve fondu drží pouze devět procent.

Původ většinového podílu ve fondu je neznámý. Jedním z ředitelů fondu je rusko-tádžický podnikatel Hasan Kučakov. Ten je zároveň zakladatelem IC Group. Do loňského jara figuroval také v orgánech společnosti. Po vpádu Ruska na Ukrajinu se ale z většiny pozic ve skupině oficiálně stáhl.

Pojítkem malajské královské rodiny směrem k IC Group je tak hlavně česká manželka sultána Muhammada V. Ta se dlouhodobě zná s důležitým představitelem IC Group Martinem Kloučkem.

Reklama

Doporučované