Hlavní obsah

Až pět gramů na den. Česko se chystá na regulovaný trh s konopím

Foto: FN USA

Ilustrační foto.

Reklama

Až pět gramů konopí na osobu za den. V Česku se chystá návrh na regulovaný trh s konopím. Spotřebitelé se budou muset registrovat, prodejci a pěstitelé zase platit roční poplatky. Stát by vydělal miliardy korun.

Článek

Vláda nedávno oznámila svůj záměr zavést v Česku přísně regulovaný trh s konopím. Navzdory tomu, že je konopí v tuzemsku legalizováno pro osobní užití, prodej a distribuce zůstává zakázaná. Nová regulace řeší jeho distribuci.

Cílem návrhu na regulaci trhu je podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila větší ochrana spotřebitelů a větší kontrola kvality a množství konopí na trhu. Zároveň by se zvýšily také daňové příjmy pro státní kasu.

Peníze do rozpočtu

Součástí plánu na regulovaný trh s konopím budou licenční poplatky a konopná daň, která by fungovala podobně jako daň spotřební. Alternativou by byla samotná spotřební daň.

Podle odhadů by mohl roční výnos čistě z daně z konopí jen v rámci českého trhu dosahovat až dvou miliard korun. Další výnosy jsou možné z exportu, např. do některých evropských zemí, které již ohlásily legalizaci konopí nebo experimentují s legálním trhem s konopím pro rekreační účely, jako jsou Německo, Malta, Nizozemsko, Lucembursko či Švýcarsko.

„V rámci regulace trhu nechceme omezovat počet licencí na prodej i pěstování. Budou se vydávat na základě žádosti a zaplacení pravidelného ročního poplatku, který by se měl pohybovat od 50 tisíc korun za menší obchůdek,“ vysvětlil Jindřich Vobořil pro Seznam Zprávy. Základním parametrem pro určování výše poplatku má být právě plocha pěstírny nebo prodejny.

„Pěstování konopí na větších pozemcích může vyjít až na statisíce korun ročně. Lékárny pak budou od poplatků osvobozeny. Díky tomu počítáme s tím, že bychom mohli ročně vybrat na poplatcích až půl miliardy korun,“ říká Vobořil.

Licence za tisíce korun

Realita regulovaného prodeje konopí podle jeho slov nebude vypadat tak, že zboží bude ležet v regálech supermarketů. Konopí bude zákazníků vydávat ve specializovaných obchodech obsluha.

„Zároveň pracujeme na tom, aby byla v rámci trhu zakázána reklama na konopné zboží. Každá dávka bude mít navíc jednotné balení, žádné reklamy ani žádné obrázky, pouze popis množství a upozornění na rizika,“ dodává.

Kontrolovaný trh by měl podle jeho slov být lepším preventivním nástrojem než samotná prohibice.

„Černý trh s konopím roste po celé Evropě. V Česku jsme se, zdá se, dostali na jeho strop a nevidím příliš jiných variant, jak jeho fungování zamezit než vzít jeho poptávku a dát ji do ruky legálním prodejcům. Tak se stalo například v Kanadě, kde za posledních pět let převzal legální trh sedmdesát procent toho černého,“ uvádí příklad Vobořil.

Povinná registrace při nákupu

Současný návrh reguluje kromě prodejců a pěstíren také spotřebitele a podmínky, za kterých si budou moci konopí legálně pořídit.

„Podle aktuálního návrhu by se člověk musel zaznamenat do speciálního registru uživatelů. Zákazník by měl možnost za měsíc koupit jen omezené množství, aby bylo možné zabránit tomu, že se zbožím začne obchodovat sám. Prodejci by pak měli k registru přístup přes specifický kód a mohli kontrolovat již zakoupené množství,“ vysvětluje národní protidrogový koordinátor.

Limit 5 gramů na den

Limit chystaného návrhu se aktuálně pohybuje mezi 100 až 150 gramy na osobu za měsíc. Maximální množství je ale podle Vobořila zatím v jednání.

Podle Josefa Radimeckého, vědeckého pracovníka Centra adiktologie, může být horní hranice stanovená na 150 gramů konopí za měsíc adekvátní.

„Optimální množství spotřeby bude individuální. Bude záležet na stavu člověka a závažnosti jeho nemoci. Umím si představit, že lidé trpící neurodegenerativní nemocí spotřebují denně pět gramů konopí. Oni ho většinou nekouří, ale například si ho přidávají do jídla,“ reagoval na debatu o limitu spotřeby Radimecký.

Stejně jako limit je ale podle Jindřicha Vobořila předmětem debat samotný registr uživatelů. Řada odborníků se proti jeho vzniku vyhrazuje.

Podobný systém ale podle jeho slov už funguje například ve Švýcarsku, Thajsku nebo Barceloně. Je v něm evidován každý gram konopí od výrobce až po kupujícího.

„Tím pádem se ví, jak velký trh země má,“ dodává Vobořil.

Otazníky stojí také nad obsahem látek v konopí. V případě kanabinoidů, zkráceně látky CBD, expertní skupina zatím zvažuje, zda by zboží mělo obsahovat minimální množství látky.

„Je to kvůli předpokladům, že CBD vyvažuje rizika úzkostných a jiných negativních psychologických stavů. Proti tomu se brání někteří výrobci, kteří upozorňují, že to zatím není zcela potvrzeno žádnou studií. Z pohledu výrobců to je nějaké omezení způsobu výroby produktů,“ vysvětluje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Jedná se také o omezení maximálního množství THC v rostlině. Mělo by se pohybovat mezi 18 až 20 procenty.

V případě, že se podaří zavedení kontrolovaného trhu s konopím v pětikoalici prosadit, vznikl by v Česku trh s konopím o objemu až sto padesáti tun za rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

„Studie, kterou nechala zpracovat Pirátská strana a která odhaduje, jak velký trh s konopím by v Česku mohl být, je podle mě hodně podhodnocená. Mluví totiž o asi 30 tunách ručně. Pokud ale srovnáme trhy v jiných zemích, v přepočtu na obyvatele si myslím, že by mohlo jít až o 100, možná 150 tun konopí ročně,“ dodává Vobořil.

Návrhy detailů regulace by podle slov Jindřicha Vobořila měly během dubna odejít k debatám směrem do pětikoalice. „Pokud se dohodneme, začneme pracovat už na konkrétním paragrafovém znění,“ uvedl.

Reklama

Doporučované