Hlavní obsah

Británie testuje projekt Octopus. Kdo se ve špičce uskromní, dostane odměnu

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Britská energetická společnost National Grid přišla s plánem, jak snížit riziko výpadků proudu během zimy.

Reklama

Ceny energií v Británii rostou a podle tamní vlády hrozí, že se země bude v zimních měsících potýkat s výpadky proudu. Tamní provozovatel elektroenergetické sítě National Grid má ale řešení, které by mohlo ulevit i spotřebitelům.

Článek

Británii čeká podle odhadů tamních ministrů náročná zima. Dodávky energií jsou totiž kvůli ruské invazi na Ukrajinu napjaté, a vláda se tak snaží přijít s řešením.

Například státní tajemník pro obchod, energetiku a průmyslovou strategii Spojeného království Kwasi Kwarteng v pondělí uvedl, že je důležité prodloužit životnost britských uhelných elektráren, které by mohly pomoci zabránit výpadkům elektřiny.

Do boje proti blackoutům se ale postavil i britský provozovatel elektroenergetické sítě National Grid. Ten plánuje snížit riziko výpadků tuto zimu tím, že bude spotřebitelům platit za menší spotřebu elektřiny ve špičce. Informoval o tom deník The Guardian.

Dvě úspornější hodiny denně

National Grid hodlá umožnit domácnostem, které disponují chytrým měřičem spotřeby, aby snížily svou spotřebu energie v momentě, kdy budou zásoby elektřiny nízké. Podle prvotních plánů by domácnosti mohly dostávat kredit až 6 liber (170 Kč) za „ušetřenou“ kilowatthodinu místo toho, aby za jednu kilowatthodinu platily přibližně 28 pencí (8 Kč).

Jde tak o jednu z možností, jak přimět Brity k menší spotřebě elektřiny a zároveň zajistit dostatečné dodávky energií během nadcházející zimy. National Grid vychází ve svém návrhu z pilotního projektu, který vznikl ve spolupráci s britskou skupinou Octopus Energy, která se zaměřuje na udržitelné zdroje.

V rámci tohoto projektu dostalo asi 100 tisíc zákazníků každý den upozornění, aby snížili spotřebu během odběrových špiček – většinou mezi 16:30 až 18:30, kdy je poptávka ve Spojeném království nejvyšší.

Octopus uvedl, že průměrná domácnost ušetřila 23 pencí za každé dvouhodinové období, přičemž někteří spotřebitelé ušetřili až 4 libry (přes 110 Kč). The Guardian uvádí, že spotřebitelé pravidelně dodržovali doporučení, aby během navrhovaných období snížili spotřebu. Není však jisté, že se budou všichni odběratelé doporučeními National Gridu řídit.

Ceny energií v Anglii raketově rostou

National Grid si od svého návrhu slibuje, že kromě podpory domácí energetiky vzroste i zájem o chytré měřiče spotřeby. Provozovatel elektroenergetické sítě již požádal ostatní dodavatele energií, aby posoudili, do jaké míry by zákazníci mohli snížit spotřebu ve špičce.

Plány National Grid by tak teoreticky mohly nabídnout levnější a ekologičtější alternativu k fosilním palivům a snížit účty spotřebitelům. Roční výdaje za energie se totiž v průměrné britské domácnosti pohybují okolo 1 971 liber, v přepočtu na koruny tak roční spotřeba elektřiny vyjde zhruba na 56 tisíc. Tamní úřady ale očekávají, že ceny ještě porostou a v lednu by mohly atakovat až tři tisíce liber.

Česko spoléhá na služby výkonové rovnováhy

V České republice se o zajištění provozu elektroenergetické přenosové soustavy stará společnost ČEPS. Ta v současné době neplánuje žádné změny. „Spotřebitelé se mohou již dnes, přímo, či prostřednictvím tzv. agregátora, zapojit do poskytování takzvaných služeb výkonové rovnováhy, s jejichž pomocí naše společnost řídí elektrizační soustavu ČR,“ popisuje Lukáš Hrabal z odboru komunikace.

Díky službám výkonové rovnováhy (SVR) se ČEPS daří vyrovnávat výrobu a spotřebu elektrické energie. „Pro bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy zajišťuje ČEPS dostatečný rozsah SVR,“ dodává Hrabal.

Reklama

Doporučované