Hlavní obsah

Brusel představil plán „zelené“ podpory. Chce vytvořit zvláštní fond

Foto: www.eu2022.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Evropská komise řekla, jak bude vypadat podpora pro firmy, které tvoří zelenou ekonomiku. Reaguje tak na obdobné financování v Asii a USA. Po debatě s unijními státy chce k podpoře založit speciální fond.

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila plán podpory průmyslu, který v unijních státech tvoří zelenou ekonomiku. Ta usiluje o udržitelný rozvoj bez poškozování životního prostředí.

„Pokud chceme bojovat se změnou klimatu, potřebujeme průmysl s nulovými emisemi. Chceme být důležitou součástí bezemisního průmyslu, jaký známe globálně. V EU máme silný startovní bod,“ uvedla na tiskové konferenci von der Leyenová.

Jako příklady zmínila Green Deal, podle něhož má být Evropa do roku 2050 klimaticky neutrální, a dále balíček Fit for 55, který Unii ukládá, aby do roku 2030 snížila emise o 55 procent. „Ani příchod pandemie nás nezastavil,“ řekla šéfka Komise a připomněla, že byl připraven balíček Next generation EU na hospodářskou obnovu v členských státech.

Země sedmadvacítky by na podporu obnovitelných projektů mohly využít až 250 miliard eur (5,9 bilionu Kč) z mimořádného fondu obnovy, z něhož zatím vyčerpaly jen malou část.

Komise chce po debatě s členskými zeměmi uvolnit pravidla pro státní podporu a vytvořit zvláštní „fond suverenity“. Lídři unijních zemí o něm budou jednat příští týden na mimořádném summitu.

Komise podporou reaguje na masivní státní příspěvky v asijských zemích a v USA. „Když se podíváte na Japonsko, právě dalo 140 miliard eur na zelený přechod. Indie masivně investuje do fotovoltaiky a baterií, stejně jako Spojené státy a Kanada,“ uvedla šéfka Komise.

Lepší přístup k financím umožní našim výrobcům čistých technologií rychleji růst.
Ursula von der Leyenová, prezidentka Evropské komise

Podle von der Leyenové to jsou však dobré zprávy a Komise je vítá. „Dlouho jsme argumentovali, že boj se změnou klimatu je nutný. Nutný pro naši planetu, ekonomickou prosperitu a pro naši strategickou nezávislost,“ říká.

Komise podle ní do jara navrhne nové normy, které podporují produkci ekologických technologií a omezují závislost na dovozu surovin z Číny.

Evropské země se obávají, že budou kvůli americkému plánu ekologických investic jejich firmy znevýhodněny a část své produkce budou chtít přesunout do USA. „Lepší přístup k financím umožní našim výrobcům čistých technologií rychleji růst,“ prohlásila ve středu šéfka unijní exekutivy.

Komise se proto chystá umožnit státní podporu například pro výrobu baterií, solárních panelů, tepelných čerpadel nebo větrných turbín.

Reklama

Doporučované