Hlavní obsah

Bývalý ministr financí USA chce koupit TikTok, svolává investory

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Aplikace TikTok by mohla změnit majitele. Ilustrační foto.

Reklama

Bývalý ministr financí Spojených států Steven Mnuchin ohlásil záměr koupit sociální síť TikTok, která čelí tlaku amerických úřadů kvůli bezpečnostním rizikům plynoucím z jejího napojení na čínskou vládu.

Článek

Kdyby chtěl někdejší americký ministr financí Steven Mnuchin svůj záměr oznámit přímo na sociální síti, pohodlně by se vešel do základního limitu pro délku videa – jedné minuty –, jež uživatelé mohou prostřednictvím TikToku sdílet.

Kolem 1,5 miliardy aktivních uživatelů by se tak mohlo dozvědět, že jejich oblíbené okno do online světa možná změní majitele. V samotných Spojených státech používá TikTok 170 milionů lidí.

„Když jsem byl ministrem financí, prezident Trump podepsal příkaz, že TikTok se musí prodat. O tom jsem nadále přesvědčen. Myslím, že by měl být prodán. Rozumím té technologii, je to skvělý byznys. Sestavím skupinu (investorů), aby koupila TikTok,“ řekl Mnuchin ve vysílání televizní stanice CNBC.

„Měly by to vlastnit americké podniky, Čína by nikdy nedovolila, aby něco takového v Číně vlastnila americká firma. Už jsem mluvil s pár lidmi. Bylo by to více investorů, ne jen jeden,“ řekl Mnuchin bez dalších podrobností.

Dolní komora amerického Kongresu, Sněmovna reprezentantů, ve středu schválila drtivou většinou návrh zákona, který dává čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, přibližně šest měsíců na to, aby se zbavil amerických aktiv. Jinak by hrozil zákaz.

Schválení návrhu zákona kritizoval přímo na TikToku jeho šéf Šou C’ Čche. „Tento návrh, pokud se stane zákonem, povede k zákazu TikToku ve Spojených státech. Tento zákon posiluje moc hrstky ostatních sociálních médií. Sebere to váš TikTok,“ řekl Šou.

Návrh zákona nyní míří do Senátu, kde se vzhledem k jeho rozdělení mezi demokraty a republikány nedá čekat tak hladké schválení jako v dolní komoře. Návrh nicméně podporuje prezident Joe Biden, který již oznámil, že pokud k němu tento zákon doputuje, tak jej podepíše.

Kritika aplikace se soustředí především na možnost, že data od uživatelů může využívat čínská vláda, protože podle tamních zákonů mají společnosti působící v Číně povinnost spolupracovat s úřady.

Druhým zdrojem obav je možnost vlastníka – a tím opět v konečném důsledku komunistické vlády v Pekingu – zasahovat do toho, co uživatelé na svých obrazovkách skrze TikTok vidí. Lidé tak mohou být ovlivňováni, což je pro Spojené státy citlivé téma hlavně kvůli prezidentským volbám, které zemi čekají v listopadu.

Hodnota celého TikToku se odhaduje na 220 miliard dolarů, přičemž nejcennějším aktivem je algoritmus, který určuje, co se uživateli objeví na obrazovce. Mnuchinova iniciativa nejspíš míří na americkou divizi TikToku, ovšem pokud by součástí prodeje nebyl zmíněný algoritmus, zájem investorů by byl pravděpodobně výrazně slabší.

Mnuchin nyní vede investiční společnost Liberty Strategic Capital, jejímž dílčím partnerem je SoftBank Vision, která zároveň v roce 2018 investovala do ByteDance, uvedla CNBC. Předtím než v letech 2017–2021 zasedal v Trumpově kabinetu, pracoval Mnuchin například pro investiční banku Goldman Sachs.

Reklama

Doporučované