Hlavní obsah

Firmy našly náhradu za drahý plyn. Éra lehkých topných olejů se vrací

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Současná doba nutí firmy hledat alternativu za plyn a jednou z nich jsou lehké topné oleje. Ty teď zažívají boom, navzdory evropským „zeleným cílům“.

Článek

Největší výrobce zdravotnických lůžek v zemi, firma Linet, se odstřihla od ruského plynu. Místo něj teď ve své lakovně spaluje extra lehké topné oleje. A stejný postup volí stále více podniků. Hořáky na topný olej si nyní pořídil i rodinný pivovar Bernard v Humpolci či Teplárny Brno. Éra lehkých topných olejů, které se u nás využívaly především v 90. letech, se tak do Česka vrací ve velkém stylu.

Extrémní poptávku tak logicky zažívají firmy, které tyto technologie nabízejí a mnoho z nich už hlásí, že mají vyprodáno. Dodávky nádrží se posouvají na duben roku 2023, na hořáky se čeká i třicet týdnů.

Pět zájemců denně, nestíháme

„Evidujeme každý den minimálně tři až pět poptávek na nádrže na LTO. Měsíčně jsou to desítky zájemců a počet se stále zvyšuje jak z tuzemska, tak ze zahraničí,“ říká František Kulovaný, generální ředitel společnosti BAEST Machines & Structures, která firmám dodává skladovací nádrže a návazné technologie potřebné pro přechod na LTO. Největší zájem je podle něj z výrobních závodů, pekáren, skláren, či hutí. Tedy provozů, které mají velkou spotřebu energie a kvůli současným cenám se snaží ušetřit, kde se dá.

LTO

Lehký topný olej je hořlavá kapalina, která se získává frakční destilací ropy při teplotě 240 až 300 °C. Do lehkého topného oleje jsou přidávány přísady (aditiva) pro zlepšení vlastností. Jsou to stabilizátory, lubrikační aditiva, zlepšovače tekutosti a spalování. Lehký topný olej je kvůli požadovaným nízkoteplotním vlastnostem zpravidla upraven již v rafinerii.

„Aktuálně máme v různém stádiu rozpracovanosti 35 projektů. Firmy u nás poptávají především dvoupalivové systémy. Po jejich instalaci se mohou spalovat obě paliva (plyn i LTO), a to pouze jednoduchým přepnutím hořáků,“ potvrzuje i Richard Richtermoc předseda představenstva NRG Group. Dodává přitom, že nejde o klasický lehký topný olej, ale jeho modernější verzi – tedy o topný olej extra lehký nízkosirný.

Krizová situace žádá krizová řešení

Firmy mají totiž v době do nebe rostoucích cen energií jasno. „Krizová situace vyžaduje krizová řešení. A je otázka, jestli mám zastavit výrobu a propustit 700 lidí, protože nemám plyn, nebo se chovat dočasně hůř ekologicky, ale mohu vyrábět. Ale pozor, plyn také není bez emisí. Až krizová situace pomine, můžeme řešit carbon neutrality,“ řekl už dříve pro SZ šéf Linetu Tomáš Kolář.

Topný olej má proti plynu hned několik výhod. Kromě ceny a budoucí lepší dostupnosti je to i fakt, že firmy mají své zásoby rovnou v areálu podniku. „Pro skladování LTO jsou nejvhodnější ocelové dvouplášťové nadzemní nádrže opatřené potřebnou technologií,“ říká Kulovaný s tím, že objem nádrží se pohybuje od 10 m3 do 300 m3.

Technologie rozšířená v Evropě

Cenová návratnost se odvíjí od velikosti objemu nádrže a vybavení – malé nádrže startují na ceně 750 000 korun, velkoobjemové nádrže mohou stát i několik milionů korun. „Jedná se o relativně rychlé, investičně relativně nízkonákladové řešení alternativy vůči plynu. Nejedná se o žádné neznámé řešení, LTO je úspěšně využíváno pro vytápění hotelů v horských střediscích Rakouska či Švýcarska, hojně využívané v průmyslu v zemích EU,“ dodává Kulovaný. „V Evropě je to nejpoužívanější kapalné palivo používané pro energetické účely, “ dodává Richtermoc.

Reklama

Doporučované