Hlavní obsah

Čerpací stanice začaly bleskově zdražovat naftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda zvýšila spotřební daň na naftu zpátky na úroveň před snížením a řidiči to už pociťují. Někteří se dokonce levnějším palivem raději předzásobili. Do cen nafty promlouvá nejen daň, ale i vyšší nákupní cena a silnější euro.

Článek

V úterý se vrátila spotřební daň na naftu na úroveň z loňského června, kdy vláda prosadila její snížení o 1,5 Kč na litr kvůli růstu cen pohonných hmot. Čerpací stanice tak už začaly navýšení daně promítat do cen pro zákazníky. „Obdobně jako při poklesu spotřební daně k 1. červnu minulého roku, tak úplně stejným principem došlo i teď, po navrácení daně na původní úroveň, od 1. srpna k promítnutí spotřební daně do ceny motorové nafty,“ říká mluvčí ORLEN Unipetrol Lada Gadas.

Přes noc podražila nafta také na čerpacích stanicích společnosti MOL. „Už jsme to do cen promítli. Kromě zvýšení daně jsme nyní zaznamenali strmý růst nákupní ceny,“ říká mluvčí MOL Martin Pavlíček.

Ne všude však částky na totemech rostly. Například na benzinkách společnosti W8 v Moravskoslezském kraji a polském pohraničí se ceny zatím nezměnily. „Máme staré zásoby, a jelikož si vážíme našich zákazníků, tak po dobu, kdy budeme mít ještě starou naftu, budeme cenu držet. Stačí nám standardní zisk,“ říká jednatel společnosti W8 Jozef Valenta.

V pondělí byla na některých pumpách dvakrát větší výtoč.
Jozef Valenta, jednatel benzinek W8

Ceny se snaží držet na stejné úrovni také proto, aby zákazníci nejeli za levnějšími pohonnými hmotami do zahraničí. Podle Valenty však budou muset na čerpacích stanicích brzy zvýšit cenu i oni, neboť jim zásoby levné nafty dojdou. To se stane v řádu dnů.

Může za to i fakt, že se zákazníci chtěli levnějším palivem předzásobit. „V pondělí byla na některých pumpách dvakrát větší výtoč. Budou to třeba jen dva dny, kdy udržíme starou cenu,“ říká Valenta a dodává, že bude záležet na tom, kdy se levnější nafta vyprodá.

Zvýšený zájem zaregistrovaly i benzinky společnosti MOL, kterým se také podařilo zákazníky odbavit bez problémů díky dostatečným zásobám.

Ne všechny čerpací stanice se však poslední den s nižší cenou paliva potýkaly s nárůstem návštěvnosti. „Co se týče provozu a prodeje na našich čerpacích stanicích, můžeme říci, že je standardní ve srovnání s minulým týdnem,“ popisuje Gadas a dodává, že v meziročním srovnání objem prodaných paliv celkově roste.

Cena za litr nafty se oproti pondělku zvýšila minimálně o 1,8 Kč, kdy 1,5 Kč tvoří růst spotřební daně, kvůli kterému se zvýší i část ceny, kterou tvoří DPH, a to o 0,3 Kč. Do ceny se však promítají ještě dva klíčové faktory, a to růst nákupní ceny nafty a posílení eura. „Nákupy jsou dražší, všechny tyto faktory se propisují do koncové ceny,“ říká Valenta.

Podle archivu cen společnosti Čepro byla před týdnem průměrná cena za litr nafty v Česku 27,26 Kč. Se začátkem srpna a navýšením spotřební daně průměrná cena nafty stoupla na 29,71 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot loni začaly skokově stoupat po začátku války na Ukrajině v únoru 2022. Od začátku letošního února však nafta i benzin zlevňovaly, od května opět pomalu rostou. Vzhledem k poklesu cen se vláda rozhodla vrátit spotřební daň na úroveň před snížením, a to na 9,95 Kč za litr.

Reklama

Doporučované