Hlavní obsah

Česko nakoupí ropu do nouzových zásob za miliardu korun

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Česko nakoupí další zásoby ropy. Nejen ze strategických důvodů v nejisté situaci, ale taky aby vyhovělo evropské směrnici 90 dnů.

Reklama

Vláda vyčlenila miliardu korun na nákup ropy. Navýší tak strategické zásoby ve státních hmotných rezervách. Jak uvedl šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, výběrové řízení teď připraví okamžitě.

Článek

Správa státních hmotných rezerv dostala od kabinetu souhlas s nákupem ropy do zásobníků. Předseda správy Pavel Švagr předpokládá, že vyčleněných 50 milionů amerických dolarů, v přepočtu zhruba miliarda korun, pokryje nákup 75 tisíc tun ropy.

Jednou z podmínek bude, aby šlo o surovinu, která bude zpracovatelná v rafinerii v Litvínově. Může tedy jít například o kazašskou ropu, americkou lehkou ropu nebo vedle ruské i o saúdskoarabskou ropu.

Také nově nakoupený plyn se v tuto chvíli natlačuje do zásobníků na území Česka, popsal v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Vláda rozhodla, že Česko potřebuje rozšířit strategické zásoby ropy. Co přesně to pro Správu státních hmotných rezerv znamená?

Zákon stanovuje, že v nouzových zásobách musíme mít zásoby ropy a ropných produktů na minimálně 90 dnů naší průměrné denní spotřeby. Tuhle povinnost jsme od roku 2017 neplnili. Na současnou úroveň přepočtu na 94 dnů jsme se dostali jen díky covidovým omezením a s tím spojeným poklesem ekonomiky. Začátkem července budeme dělat v souladu se zákonem další přepočet a tady je reálné, že díky růstu spotřeby i naší ekonomiky v druhé polovině loňského roku opět klesneme pod tu požadovanou hranici, tedy mít zásoby laicky řečeno na 90 dnů spotřeby.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa ropovodů v Česku.

Konkrétně nám propočty ukazují, že stav bude zhruba na 88 dní. A tím pádem znovu nebudeme plnit český zákon ani evropskou směrnici. Doplnění nouzových zásob v této oblasti jsme do vlády předkládali opakovaně. Minulé vlády, a to ani v době prakticky polovičních cen, než jsou dneska, na tento nákup neslyšely. Bohužel to byla ale doba, kdy jiné státy do svých zásob nákupy realizovaly, a své nouzové zásoby tak vylepšily – například Slovensko, Polsko nebo Německo.

Dnešní rozhodnutí vlády reaguje nejen na povinnost dodržovat zákon, ale i s ohledem na současnou situaci to také znamená posílení naší energetické bezpečnosti. Pro nás tento úkol znamená okamžitě zahájit práce na přípravě výběrového řízení.

Za kolik peněz a kolik ropy pořídíte?

Předpokládáme realizovat nákup za peníze, které dlouhodobě na tento nákup máme připraveny. Jde zhruba o 50 milionů dolarů a rádi bychom nakoupili kolem 75 tisíc tun ropy.

O jakou ropu přesně půjde?

Podmínkou bude, aby tuto ropu bylo možné zpracovat v rafinerii v Litvínově a také dlouhodobě skladovat v našich zásobnících. Může tedy jít například o kazašskou ropu, americkou lehkou ropu anebo vedle ruské ropy také i o saúdskoarabskou ropu.

Má Česko kam tyto vyšší zásoby dát? Nepotřebuje nové zásobníky?

S uskladněním nebude problém, dlouhodobě máme u MERO volnou skladovací kapacitu.

Co další zásoby strategických surovin, například plyn coby nová položka, kterou stát zařadil do strategických zásob?

Pokud jde o plyn, tak na začátku května jsme z rozhodnutí vlády koupili 2,4 TWh zemního plynu. Ten se teď aktuálně natlačuje do zásobníků v Česku a jeho dodávky běží podle plánu. V tuto chvíli jsme již na třech čtvrtinách dodávky.

Jak moc tím zařazením plynu mezi strategické položky Česko zvýšilo svou energetickou bezpečnost, což byl vládní cíl?

Určitě ano, jde o strategickou rezervu ve vlastnictví státu a určitě to bylo z hlediska současné velmi neklidné doby z hlediska vlády správné rozhodnutí.

Reklama

Doporučované