Hlavní obsah

Muž z ČNB: Podniky si vydělaly. Můžou přidávat, aniž by zvedaly ceny

Rozhovor s ředitelem měnové sekce České národní banky Petrem Králem Video: Jiří Nádoba, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Česka se má vrátit normální stav, kdy mzdy rostou rychleji než ceny. Centrální banka z nejnovějších analýz dedukuje, že podniky mají lidem z čeho přilepšit a že růst výdělků tempem kolem osmi procent nebude pro inflaci problém.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Mezi fanoušky výrazného navyšování mezd centrální banka nikdy nepatřila. Sama loni krátila svým zaměstnancům růst platů pod úroveň původní kolektivní smlouvy. A navenek dávala důrazně najevo, že výdělky nemohou s vysokou inflací držet krok, jinak se roztočí cenová spirála a Česko se z vlny zdražování nevymotá.

Nyní, když růst cen začal polevovat, už se pohled změnil. Aktuální prognóza ČNB počítá pro příští rok s tím, že mzdy začnou opět stoupat víc než ceny.

Reálný růst výdělků za celou ekonomiku má být nejsilnější od roku 2018. Pro inflaci to však prý problém nebude. Podniky mají v úhrnu za celou ekonomiku solidní zisky, a tak si přidání mohou dovolit, aniž by kvůli tomu potřebovaly znovu zdražovat.

„Firmy si vytvořily dostatečný polštář s vysokou ziskovou marží, aby vstřebaly obnovený růst nominálních a posléze i reálných mezd. Aniž by to musely přenášet na zákazníky v podobě zvyšujících se cen,“ říká ředitel měnové sekce České národní banky Petr Král v pořadu Agenda SZ Byznys.

V rozhovoru dále rozebírá, proč banka dosud svůj boj s inflací prohrávala, proč se brzy ukáže „v celé kráse“ obrat, proč oslabuje koruna nebo co s cenami udělá vládní rozpočtový balíček.

Míříme pod trojku

S abnormálně vysokou inflací žije Česko už dva roky. Teď má centrální banka, coby instituce, která za cenovou stabilitu zodpovídá, před sebou pár kritických měsíců, během kterých se buď povede zdražování vrátit do dřívějších kolejí, nebo úplně ne.

V srpnu meziroční inflace mírně klesla, její tempo je poloviční než začátkem roku, ale dvouprocentní cíl zůstává pořád daleko. Srpnový pokles z 8,8 na 8,5 procenta byl podle Krále plně v souladu se základním scénářem, začátkem příštího roku má být inflace zpět tam, kde má být.

„Neříkám, že to bude přesně dvojka počínaje lednem. Ale dostaneme se někam pod trojku a v průběhu roku k dvouprocentní hranici našeho inflačního cíle,“ odhaduje Král, byť zároveň upozorňuje, že rizika jsou velká a doba zůstává „zjitřená“.

Návrat do normálu souvisí s tím, že začínají klesat ceny energií a že jiné ceny už není kam šroubovat kvůli všeobecnému propadu kupní síly. Důležitý bude i matematický efekt. Z meziročního indexu brzy vypadne cenový skok z přelomu let loňského a letošního roku a inflace bude rázem vypadat menší.

Rizikem, že vše nepůjde podle plánu, může být obrat v kurzu koruny, proti velkým výkyvům je však ČNB podle Krále vždy z principu připravena zasáhnout, podobně postupovala loni na začátku války. Dále upozorňuje na drahou ropu a ze všeho nejvíc na strach firem z toho, že inflace v Česku ještě nějakou dobu zůstane. Ten by mohl mít za následek, že firmy začnou zdražovat o to víc, jen aby předešly vlastním ztrátám. Tato hrozba však podle Krále spíš ustupuje.

Menší deficit státního rozpočtu by měl v boji s inflací pomoci. Ale že by inflaci navíc zbrzdilo ještě chystané snižování sazeb DPH u potravin z 15 na 12 procent, jak to slibuje vláda, není moc pravděpodobné.

Podle Krále u jiných položek zase DPH stoupne, takže výsledný efekt celého tohoto daňového manévru bude malý a spíše finální ceny zvedne. Mimo jiné proto, že obchody sotva promítnou snížení DPH u potravin v plné míře, jak se vláda dušuje. Zkušenost prý ukazuje, že to tak nebude.

„My samozřejmě očekáváme na základě minulé evidence, že zvyšování sazeb DPH u těch dotčených položek bude mít tendenci se v cenách projevit téměř ze sta procent. Kdežto při snižování sazeb bude průsak do cen menší než stoprocentní,“ přibližuje Král.

Data z minulosti podle něj ukazují, že směrem dolů se může pokles DPH projevit třeba jen v poloviční míře. Nic z toho však prý nebude tak podstatné, aby to ohrozilo hlavní příběh nadcházejících měsíců, tedy navrácení inflace zpět, kam patří, doufá Král.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované