Hlavní obsah

Doba drahých energií vydělala české firmě. Jindy by její šetření odzívali

„Technologie, která předběhla trh.“ Hostem Agendy SZ Byznys byl Pavel Jiránek, jednatel společnosti Flowbox.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká firma vymyslela technologii, která umí řídit energetické systémy v budovách, a ušetřit tak až třetinu spotřeby. Míří s ní do Ameriky i Asie.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Původně si chtěl zakladatel Petr Vaněk jen pohlídat spotřebu energií ve svém vlastním domě. Teď je z Flowboxu firma, která i díky ocenění nejlepší startup Evropy získává mezinárodní kontrakty.

„Domnívám se, že naše technologie předběhla trh. Naši zakladatelé ji vyvíjeli dlouhé roky, nicméně současná situace tomu zájmu jistě pomohla,“ říká otevřeně Pavel Jiránek, jednatel Flowboxu. Energetická krize, která vyhnala ceny plynu i elektřiny do astronomických výšin, totiž vyvolala zájem nejen domácností, ale hlavně firem o jakýkoli způsob, jak si faktury za energie snížit.

„Máme zmapováno, že budovy na světě spotřebovávají až 40 procent celkové energie. A z naší praxe máme zjištěno, že 20 až 30 procent je odpad neboli energie nevyužitá tak, jak by mohla být. To se právě snažíme napravit,“ říká v Agendě SZ Byznys.

Flowbox

Startup založil v roce 2012 Petr Vaněk v garáži svého domu. Současnými majiteli jsou Petr Vaněk a Tomáš Macák (technický tým) a Tomáš Rendla a Pavel Jiránek (byznys tým).

Od počátku se zaměřují na technologie, které snižují energetickou náročnost budov. Sídlí ve Vestci u Prahy, mají 20 zaměstnanců.

V roce 2021 se dostali mezi vybraná řešení v oblasti klimatu, která představila nadace Solar Impulse. V roce 2022 zvítězili na Disraptors Summitu v Praze jako nejlepší startup Evropy.

A slyší na to čím dál více podniků, které chtějí snížit spotřebu energií. Technologie českého Flowboxu totiž zařídí, aby se spolu systémy v budovách dokázaly domluvit a fungovaly řízeně. Velmi jednoduše si to lze představit například tak, že zajišťuje, aby se v průmyslovém areálu netopilo a nechladilo zároveň, nesvítilo, když to není nutné apod.

„Dokážeme odstranit 10 až 15 procent této neefektivity a pokud potom postoupíme do úrovně řízení, kdy ovlivňujeme samotný chod těchto technologií, tak se dokážeme dostat zhruba na 30 procent,“ uvádí Pavel Jiránek. Současné vysoké ceny energií podle něj zkracují návratnost takové investice na šest měsíců až rok a půl.

„Ekonomicky to musí dávat smysl, to je ten klíč. Udržitelnost nesmí být jen na papíře, musí to jít přes ekonomiku,“ vysvětluje obrat řady byznysmenů ke skutečným energetickým úsporám.

Vítězství na Disraptor Summitu tak české technologii pomohlo, a to nejen s propagací, ale i byznysově. „Podepsali jsme velký rámcový kontrakt s jednou velkou výrobní společností pro dveřní systémy, která má pobočky po celé Evropě i ve světě. Naším dalším cílem je Amerika a Asie,“ popisuje hlavní plány na příští období Pavel Jiránek.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované