Hlavní obsah

Donedávna nesměly řídit auto. Teď chtějí tisíce Saúdek pilotovat rychlovlak

Foto: Wikimedia Commons

Saúdky budou moct řídit rychlovlaky po 453 kilometrů dlouhé trati mezi městy Mekka a Medina.

Reklama

O 30 pracovních pozic na řízení rychlovlaků v Saúdské Arábii se pere 28 tisíc žen. Přitom ještě nedávno pro ně bylo toto místo kvůli genderové segregaci nedosažitelné. Do budoucna by měl počet žen v oboru stoupat.

Článek

Ženy v Saúdské Arábii nesměly ještě do června roku 2018 řídit motorová vozidla. Nyní konzervativní království otevírá ženám více příležitostí, a dokonce je pustí i na vysokorychlostní železnici. O dříve nedosažitelné místo je nyní velký zájem.

Na pracovní pozici pro 30 řidiček vlaků se přihlásilo 28 tisíc Saúdek. Podle serveru The Guardian to ukazuje na rozsah poptávky po pracovních místech, která se uvolňují spolu s rušením dosavadních omezení při zaměstnávání žen.

Španělský operátor saúdskoarabské vysokorychlostní železnice Renfe uvedl, že online hodnocení akademického vzdělání a znalosti angličtiny mu pomohlo snížit počet uchazeček přibližně o polovinu a zbytek přihlášek zpracuje do poloviny března.

V příštích letech se počet stážistek bude zvyšovat.
Abdulaziz Alsogair, ředitel společnosti SRP

Třicet vybraných žen pak čeká roční placené školení. Jakmile jím projdou, budou moct řídit rychlovlaky po 453 kilometrů dlouhé trati mezi městy Mekka a Medina a získají u drah stálý měsíční plat 8 000 saúdských rijálů (asi 45 7000 korun).

Společnost Renfe chce vytvořit pracovní příležitosti pro saúdskoarabské ženy. „V příštích letech se počet stážistek bude zvyšovat,“ řekl pro Arab News Abdulaziz Alsogair, ředitel společnosti SRP, která poskytuje strojírenské a elektrotechnické služby.

Renfe v saúdskoarabském podniku zaměstnává 80 mužů jako řidiče vlaků, dalších 50 zaškoluje. Alsogair uvedl, že cílem saúdských železnic je do budoucna přepravit 1,5 miliardy cestujících při plné provozní kapacitě.

„Bude vysoká poptávka po strojvedoucích obou pohlaví, což přinese více volných pracovních míst,“ říká Alsogair.

Saúdské ženy podle něj pomohou uspokojit poptávku po kvalifikovaných strojvedoucích. „Tímto způsobem dosáhneme udržitelnosti – jednoho z nejdůležitějších cílů naší Vize 2030,“ dodal.

Protože saúdské ženy musely donedávna dodržovat přísná pravidla genderové segregace, jejich pracovní příležitosti byly omezené například na pozice učitelek či zdravotnic. Až do roku 2018 nesměly ženy v království dokonce ani řídit.

Podíl žen na pracovní síle se ale za posledních pět let téměř zdvojnásobil na 33 procent, na čemž má zásluhu snaha o otevření království a diverzifikaci ekonomiky. Ženy tak nyní zastávají pracovní místa, která byla dříve vyhrazena pouze mužům a migrujícím pracovníkům.

Ve třetím čtvrtletí roku 2021 byl však podíl pracujících žen v království stále přibližně poloviční ve srovnání s muži, a to 34,1 procenta a nezaměstnanost žen byla více než třikrát vyšší než u mužů, 21,9 procenta.

Západ dění v Saúdské Arábii bedlivě sleduje kvůli stavu lidských práv, věznění desítek aktivistek za práva žen a také vraždě novináře Džamála Chášakdžího v roce 2018.

Reklama

Doporučované