Hlavní obsah

Dovolená na spáleništi? Řekové slibují videa z okolí hotelů na Rhodosu

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zklidnění situace napomohlo počasí. I na jih Evropy přišlo ochlazení.

Reklama

Mohutné požáry se na jihu ostrova Rhodos dotkly provozu celkem 41 hotelů, šest z nich zůstává mimo provoz, spočítalo v aktuální zprávě řecké ministerstvo cestovního ruchu. Celkově je na ostrově zhruba tisícovka hotelů.

Článek

Řecká centrála cestovního ruchu přislíbila na mezinárodní konferenci, že připraví videa a záběry z letovisek na ostrově Rhodos. Cestovní kanceláře i samotní turisté se tak budou moci sami rozhodnout, zda na dovolenou odletí.

„Tento požadavek byl na včerejší videokonferenci vznesen ze strany touroperátorů v rámci celé Evropy. Aby řecká centrála a samospráva ostrova připravily nějaké záběry a videa právě z těch letovisek, aby ukázaly aktuální a pravdivý stav v destinacích a lidé si to sami mohli zhodnotit,“ říká Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Cestovní kancelář Čedok pak informovala, že většina hotelů na jihu ostrova obnovila provoz 1. srpna. Podle své mluvčí spoléhají především na informace od svých zaměstnanců.

 „Většina hotelů pozastavila provoz preventivně a v bezprostředním okolí požár nebyl. Lesní porosty, krajina a některé menší oblasti se budou pochopitelně obnovovat postupně, ale někde už dokonce dochází k nové výsadbě. Jsme průběžně v kontaktu s našimi partnery a hoteliéry na místě a budeme také čerpat z informací od delegátů, kteří hotely nyní postupně objíždí,“ uvedla Kateřina Pavlíková, mluvčí Čedoku.

Skupina Der Touristik Eastern Europe, kam patří značky Fischer a Exim Tours, nabízí ještě celý tento týden bezplatnou změnu zájezdu, uvedl její mluvčí Jan Bezděk. „Dál budeme postupovat nejen podle toho, jestli funguje samotný hotel, ale také jak vypadá okolí hotelu. My sami si děláme přehled o aktuální situaci, abychom byli schopni přesně informovat naše klienty,“ dodal pro SZ Byznys.

Po devíti dnech mohutných požárů počítají na Rhodosu ztráty pro letošní turistickou sezonu. Evakuováno muselo být 25 tisíc lidí, z toho zhruba 1400 českých turistů, říká Kateřina Chaloupková. Šest hotelů požár zasáhl tak, že zůstávají mimo provoz.

V pondělí se konala velká mezinárodní konference cestovních kanceláří a řeckého ministerstva cestovního ruchu a také turistické centrály, evropské asociace cestovek a dalších. Kolik zničil požár ubytovacích kapacit na ostrově a jaké jsou škody?

Oheň poničil 20 tisíc hektarů půdy, evakuováno bylo 25 tisíc lidí, a co se týče ubytovacích kapacit, zasáhl 41 hotelů v jižní části ostrova Rhodos. Řecká strana nás informovala, že momentálně zůstává mimo provoz pouze šest hotelů na jihu ostrova, celkově se na ostrově nachází více než tisícovka hotelů.

Těch šest hotelů, které jste zmínila, shořelo úplně?

Takto se to říct nedá. Řecká strana mluví o tom, že šest hotelů je zasažených ohněm tak, že zatím nemohou otevřít.

Jsou mezi nimi i ty, které nabízejí české cestovky?

Bohužel ano, oblast jihu ostrova je mezi českými turisty velmi populární. Aktuálně například víme, že populární hotel Rhodos Princess Beach v Kiotari už letos neotevře. Mezi šesticí je i další populární Lindos Imperial Resort and Spa, tam plánují otevření během dnů nebo týdnů.

Jak tamní hoteliéři v tuto chvílí přemýšlejí? Opravit co nejrychleji případné škody a otevřít?

Přesně tak. Nezapomínejme, že turistická sezona na ostrově trvá čtyři měsíce a řada lidí je na ní existenčně závislá.

Jak to ale vypadá v okolí hotelů, které už jsou v provozu? Ptám se proto, že turisty určitě zajímá, jestli nepřijedou a kolem nebude jen spáleniště.

Právě tento požadavek byl na včerejší videokonferenci vznesen ze strany touroperátorů v rámci celé Evropy. Aby řecká centrála a samospráva ostrova připravily nějaké záběry a videa právě z těch letovisek, aby ukázaly aktuální a pravdivý stav v destinacích a lidé si to sami mohli zhodnotit.

Na druhou stranu řečtí hoteliéři nejsou vstřícní k cestovním kancelářím, k nějakým stornům, naopak informují cestovní kanceláře, že jsou v provozu a dovolená je možná bez komplikací.

A videa Řekové přislíbili?

Ano, jen tedy nedokážu přesně říct, jak rychle to stihnou připravit, ale přislíbili, že udělají maximum.

Co teď lidi nejvíc zajímá?

Lidé se ptají, jak to v oblastech, kam mají zakoupený zájezd, vypadá. Jinak stále řešíme výměny, pokud je zájezd do uzavřeného hotelu, tak přebookování na sever, kde je naprosto normální provoz, nebo do jiných hotelů.

Máme klienty, kteří řeší i rizikovost severní části ostrova a obávají se cesty na celý Rhodos, takže cestovní kanceláře teď vyřizují individuální požadavky klientů.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření CK Čedok a Der Touristik Eastern Europe

Reklama

Doporučované