Hlavní obsah

Drahé Vánoce 2023. Výmluva na slabou korunu neobstojí, říká obchodník

Agenda SZ Byznys s Davidem Fuchsem, ředitelem Agora DMT.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Elektroniku pod vánoční stromeček bude letos příležitost pořídit v akci častěji než v loňském roce. V době padající koruny před zdražením zboží dovezené ze zahraničí ochránil propad poptávky a včasný nákup.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Koruna má za sebou složité dva měsíce. Od srpnového zasedání České národní banky, kdy se bankovní rada rozhodla formálně ukončit její podporu, oslabení domácí měny nápadně zrychlilo.

Kurz koruny je klíčový faktor ovlivňující nejen hospodaření českých firem, které obchodují se zahraničím. Její současný pád se totiž stává strašákem pro dovozce, kteří draze nakoupené zboží v Česku prodávají se ztrátou.

Podle Davida Fuchse, ředitele společnosti Agora DMT, která ze zahraničí dováží primárně elektroniku a spotřebiče, se dá v nákupech navzdory klesající koruně pokračovat.

„Toto oslabení se nás zatím nedotýká. Každá společnost, která obchoduje v zahraniční měně, se musí pro tyto případy jistit, ať už prostřednictvím různých bankovních záruk, případně počítá s rizikem ve své marži,“ popisuje aktuální stav pro Agendu SZ Byznys David Fuchs.

Další oslabování domácí měny už by však podle něj znamenalo větší problém.

„Troufám si říct, že oslabení o 20 procent by už byl dostatečný důvod zamyslet se takřka u všech produktů, jestli se nákup vyplatí,“ popsal možný scénář.

Zboží nakoupené při nevýhodném kurzu by v praxi pro konečné zákazníky znamenalo jediné – zdražování. Podle Fuchse se však aktuální stav do nabízených produktů dnes ani za několik měsíců nepromítne.

Vánoční dárky v akci

„Řekl bych, že také ceny vánočních dárků budou srovnatelné s cenami, které jsou nastaveny nyní. Navíc si myslím, že bude mnoho případů, kdy příležitostí nakupovat vánoční dárky za akční ceny bude letos daleko více, než bylo v loňském roce,“ říká šéf společnosti Agora DMT.

„Na Vánoce, respektive na celou podzimní sezonu, jsme nakupovali už během jara a léta. V té době byl naopak kurz koruny k zahraničním měnám velmi příznivý,“ vypočítává důvody svého optimismu. Konkrétně v polovině letošního dubna byla domácí měna vůči dolaru zhruba o osm procent silnější.

Druhý důvod už však moc radostný není, ceny před zdivočením krotí i ochlazení domácí poptávky kvůli probíhajícímu inflačnímu šoku a poklesu reálných mezd. A nepomáhá ani nejistý výhled do budoucna.

Zmíněný koktejl špatných zpráv se dobře propsal i do propadu cen za námořní kontejnerovou dopravu, která se meziročně na trase z Číny do Evropy snížila zhruba šestinásobně.

„Ceny za kontejner se od počátku roku drží na nízkých hodnotách, což je další pozitivní důvod, který je třeba brát v potaz, když se bavíme o tom, co vstupuje do konečných cen pro zákazníky. Koruna sice oslabuje, na druhou stranu nám klesají náklady na logistiku, to znamená, že není důvod zbytečně navyšovat ceny pro konečného spotřebitele,“ dodává Fuchs.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované