Hlavní obsah

Ultimátum pro TikTok a Metu: Buď odpoví na otázky, nebo je čeká pokuta

Foto: Panuwat phimpha, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie si chce posvítit na šíření nenávistného obsahu a dezinformací na sociálních sítích, požádala tak TikTok a Metu, aby popsaly své další kroky ohledně příspěvků o konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Mají na to týden.

Článek

TikTok a Meta (dříve Facebook) mají týden na to, aby Evropské unii poskytly informace ohledně možného šíření dezinformací týkajících se konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Unie je totiž znepokojena možným šířením teroristického a násilného obsahu a nenávistných projevů. Od začátku konfliktu se právě na sociálních sítích začaly ve velkém množství šířit nejen komentáře vyzývající k násilí, ale také dezinformace a lživý obsah, jako jsou fotomontáže nebo videa zasazená do špatného kontextu.

Již dříve obě společnosti dostaly čtyřiadvacetihodinovou lhůtu na to situaci Unii objasnit, tehdejší žádost ovšem neměla žádnou právní sílu a nebyla tedy vymahatelná. Aktuální výzva se už opírá o zákon, a sice o zákon o digitálních službách, který vstoupil v platnost letos v srpnu. Nedodržení pokynů by pro firmy mohlo znamenat pokutu ve výši až šesti procent celosvětového obratu společnosti, nebo dokonce pozastavení činnosti celé platformy.

Evropská unie o odeslání dopisů oběma společnostem informovala ve čtvrtek na svých stránkách, kde uvedla, že je žádá, aby předložily „podrobnější informace o opatřeních, která přijaly v souvislosti s plněním povinností týkajících se posouzení rizik a opatření k jejich zmírnění na ochranu integrity voleb a v návaznosti na teroristické útoky Hamásu na území Izraele, zejména pokud jde o šíření a množení nezákonného obsahu a dezinformací“.

Obě firmy mají čas do 25. října na to poskytnout EU informace o tom, jak reagují na nastalou krizi, a do 8. listopadu, jak postupují ohledně ochrany integrity voleb. Pokud nebude Unie s poskytnutými materiály spokojena, má možnost zahájit formální vyšetřování. TikTok navíc musí EU vysvětlit, jak dodržuje prvky evropského zákona o digitálních službách, které se týkají ochrany nezletilých.

„Příští týden zveřejníme naši první zprávu o transparentnosti podle nového zákona, ve které uvedeme více informací o naší práci na zajištění bezpečnosti naší evropské komunity,“ uvedl pro BBC mluvčí společnosti TikTok.

Již minulý týden TikTok oznámil, že spustí speciální řídicí centrum, které by mělo koordinovat práci bezpečnostních odborníků a vylepšovat software, který automaticky odhaluje násilný obsah. Najímá také více arabsky a hebrejsky mluvících pracovníků.

„Naše týmy nepřetržitě pracují na zajištění bezpečnosti našich platforem, přijímají opatření proti obsahu, který porušuje naše zásady nebo místní zákony, a koordinují svou činnost s kontrolory faktů třetích stran v regionu, aby omezily šíření dezinformací. Rádi poskytneme další podrobnosti o této práci nad rámec toho, co jsme již sdělili, a budeme Evropské komisi odpovídat,“ sdělil BBC mluvčí společnosti Meta, která pod sebou schraňuje sociální sítě, jako je Facebook, Instagram, WhatsApp nebo Threads.

Unie nedávno varovala také „X“

Nové požadavky na společnosti provozující sociální sítě následují ty z minulého týdne, kdy se EU se stejnými obavami obrátila také na společnost X, dříve známou jako Twitter. Evropský komisař Thierryho Bretona tehdy odeslal dopis generálním ředitelům Mety, TikToku, X a Google, ve kterém jim dal 24 hodin na odpověď.

V reakci na tento dopis X uvedla, že z platformy odstranila stovky účtů spřízněných s Hamásem. CEO společnosti Linda Yaccarino v dopise EU, který zveřejnila na platformě X, píše: „Na X není místo pro teroristické organizace nebo násilné extremistické skupiny a my takové účty v reálném čase odstraňujeme,“ s tím, že platforma krátce po začátku útoku sestavila tým, který situaci vyhodnocuje. Na X fungují také takzvané community notes, tedy poznámky, které by měly informace zasazovat do kontextu. Kroky společnosti aktuálně EU vyhodnocuje.

V reakci na pravidla spojená se zákonem o digitálních službách oznámil majitel společnosti X Elon Musk, že uvažuje o možném odchodu sociální sítě z Evropy. Na celkovém počtu aktivních uživatelů sítě X se Evropa podílí přibližně devíti procenty.

Reklama

Doporučované