Hlavní obsah

Hoteliéři vládě: Když zvýšíte daně, turistické Česko odříznete od Evropy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Turisté se do Česka zatím plně nevrátili. Pokud služby pro ně zdraží, nepřijedou, varují podnikatelé v cestovním ruchu.

Reklama

Vyšší DPH na ubytovací služby podle hoteliérů srazí výnos z cestovního ruchu a dopadne i na veřejné finance. „Prostor na krytí zvýšených nákladů bez zvyšování cen už žádný nemáme,“ vzkazuje vládě Asociace hotelů a restaurací.

Článek

Asociace hotelů a restaurací přitvrdila v boji proti možnému zvýšení sazby DPH, o kterém se nyní debatuje ve vládní koalici. Na datech ukazuje, že ani ubytovací, ani stravovací služby se zatím stále nevzpamatovaly z pandemických omezení.

Srovnání trhu 2019 a 2022 (Praha, hotel 4*)

20192022
Průměrná obsazenost79,3 %58,1 %
Průměrná cena 93,25 €98,35 €
RevPAR - tržba na jeden disponibilní pokoj73,95 €57,13 €

Zdroj: Asociace hotelů a restaurací ČR

Jak vyplývá ze srovnání let 2019 a 2022, pražské hotely stále nedosahují na předcovidové počty hostů. Průměrná cena za ubytování však vzrostla.

„Našemu oboru stále chybí významná část zahraničních zákazníků,“ varuje Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací. „Jakékoliv zvyšování daňové zátěže by znamenalo další ohrožení podnikání v těchto oborech, snížení konkurenceschopnosti na evropském trhu a další zvyšování inflace.“

Asociace tak reaguje na předběžné vládní plány změnit sazby DPH. U ubytovacích služeb se podle České televize navrhuje přesun z deseti procent na 21 procenta a u stravovacích služeb chce stát zvýšit DPH z deseti na 14 procent.

Podnikatelé by pak podle Stárka stáli jen před dvěma volbami: zdražit nebo zavřít.

Z aktuálního průzkumu společnosti Data Servis pro Asociaci totiž vyplývá, že už teď je 7 procent podniků přímo ohroženo vysokými náklady. 53 % pak odpovědělo, že „jsou existenčně ohroženi, ale nějak to zvládají“.

„V danou chvíli je například v Praze po ubytování menší poptávka než v předcovidovém roce 2019. Jedním z důvodů je výrazné zdražení letenek. Pokud by došlo k navýšení DPH, Prahu ale i další česká města by to z pohledu zájmu zahraniční klientely ještě více uzavřelo,“ vysvětluje Jiří Fontana, ředitel obchodní strategie jedné z největších tuzemských hotelových sítí Orea Hotels&Resorts.

Dopady by pak byly jednoznačné. Tuzemští podnikatelé by byli v nevýhodě, protože hosté raději vyrazí do zahraničí.

„To vše v okamžiku, kdy hoteliéry zatěžuje financování, které čerpali, aby mohli během a bezprostředně po pandemii zachovat provoz, a které nyní musejí splatit, a silný kurz koruny, který jim snižuje cizoměnové příjmy,“ argumentuje Jiří Fontana.

I domácí klientela si přitom už teď musí připlatit, protože vlna zdražování kvůli inflaci samozřejmě dopadla i na ně. Jak ukázala čerstvá data pro Asociaci hotelů a restaurací, cena piva vzrostla o 33 %, cena poledního menu o 22 %. Na druhou stranu ale ve srovnání s rokem 2019 vzrostla i návštěvnost podniků, a to o 16 %.

Jak se změnily ceny 2019 vs. 2022?

PivoPolední menu
201940 Kč125 Kč
202253 Kč153 Kč
Zdražení+33 %+22 %

Zdroj: Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR

Zvýšením DPH by vláda české gastronomii jednoznačně podkopla nohy, míní také Luboš Kastner, podnikatel, který zastupuje restaurace v Asociaci malých a středních podniků. Navíc je přesvědčen, že zvýšení daní nepovede k tomu, že by stát vybral více peněz.

„Ministr financí nekomunikuje a neřeší návrhy se zástupci oboru a ani nesdílí analýzy, na základě kterých s těmito návrhy přichází,“ stěžuje si Kastner.

Z premianta outsiderem

Nejde ale jen o data srovnávající období „před a po“, co se týče covidové pandemie. Americká společnost Smith Travel Research (STR) právě zveřejnila srovnání letošního března s tím loňským z hlediska výsledků hotelů a tuzemské hotelnictví nepříjemně překvapilo.

Z kdysi premianta středoevropského trhu se během zimy dostala Praha na poslední místo. Vídeň poráží české hlavní město o třídu a nově se Praha propadá pod Budapešť, i pod Bratislavu, a to jak v obsazenosti, tak v ceně.

„Letošní Velikonoce sice dopadly, alespoň z pohledu Prahy a našich hotelů, výborně. Systémové faktory, jakými jsou nejdražší energie v Evropě, extrémní růst cen potravin, neřešení a odsouvání problémů Airbnb, nesmyslně vysoký počet hotelů v Praze, to vše bude tížit obor dál,“ komentuje poslední data šéf sítě Czech Inn Hotels, Jaroslav Svoboda.

Debata o tom, zda se snaha získat do státní kasy více peněz dotkne i turistického ruchu a gastronomie, nicméně Česko teprve čeká. Soubor opatření, označovaný jako konsolidační balíček, chce stát představit během několika týdnů. Ministr financí Zbyněk Stanjura plánuje takto ušetřit 70 miliard korun. Některé z návrhů se ale už předem dostaly na veřejnost a vyvolaly kritiku.

Reklama

Doporučované