Hlavní obsah

Korejci nás neslyší, bude demonstrace, tvrdí odbory v Nexen Tire

Foto: Profimedia.cz

Odboráři při protestu 31. ledna.

Reklama

Odboráři z Prahy přijeli do Nexen Tire, ale u vedení korejské továrny na pneumatiky si neškrtli. „Bude demonstrace,“ přitvrdili zástupci nespokojených zaměstnanců.

Článek

Zástupci odborového svazu KOVO, který je součástí Českomoravské konfederace odborových svazů, přijeli na jednání s korejským vedením firmy Nexen Tire, kde třetí den běží časově neomezená stávka za zvýšení mezd.

Nepochodili, vedení s nimi podle předáka Romana Ďurča odmítlo jednat.

Jednání nakonec proběhlo jen mezi dvěma stranami odborářů – odboráři z pražské centrály a zástupci odborů v Nexen Tire. Výsledkem je, že přitvrdí v nátlaku na firmu.

„Na pondělí ve 14 hodin svoláváme před továrnu Nexen Tire demonstraci na podporu stávkujících, protože (ve vedení, pozn. red.) komunikují jinak, než by měli. Snažíme se zapojit i veřejnost,“ uvedl Ďurčo.

„Mám informace o tom, že management sbírá mezi zaměstnanci podpisy proti stávce. Myslíme si, že je to nezákonné,“ dodal předák svazu KOVO, který je nejsilnější buňkou celostátních odborů.

Spor o navyšování mezd panuje už delší dobu. Odbory požadují zvýšení o 8,3 procenta, vyšší příplatky za noční směny i hodinové sazby směnařů, což vedení firmy odmítá. Podle odborů se za celou dobu od startu fabriky v roce 2019 přidávalo na mzdách jen v řádu několika málo procent a pouze někomu.

Stávka běží od úterý 31. ledna, firma přislíbila vyjádřit se k situaci do týdne. Podle odhadů přichází až o 20 milionů korun denně, protože výroba se téměř zastavila. Přibližně dvě stě zaměstnanců, kteří stávkují, firma posílá od druhého dne domů.

Momentálně je spor v situaci, kdy vedení firmy nekomunikuje a odbory nemíní ve svých požadavcích přistoupit na jakékoliv kompromisy. V časově neomezené stávce hodlají pokračovat až do chvíle, kdy firma splní všechny požadavky odborů.

„Vedení na zaměstnance tlačí nebo jim vyhrožuje. Pokud neodmítají stávku, posílají je pryč. Tvrdí jim, že nedostanou mzdu, náhradu mzdy ani překážky na straně zaměstnavatele,“ popsal Ďurčo.

Redakce oslovila Nexen Tire s prosbou o reakci ve středu, společnost však zatím na dotazy neodpověděla. Na začátku stávky firma uvedla, že mzdy zvýší a vyjádří se do týdne.

Vedení Nexen Tire se pokoušelo stávce zabránit právní cestou, Krajský soud v Ústí nad Labem nicméně ve středu zamítl návrh zaměstnavatele na vydání předběžného opatření, které by konání stávky neprodleně zabránilo.

Továrna Nexen Tire zabírá 65 hektarů v průmyslové zóně Triangle nedaleko Žatce a je jedinou výrobou pneumatik korejské společnosti v Evropě. Firma ji postavila za zhruba 22 miliard korun jako jednu z největších zahraničních průmyslových investic v Česku, získala přitom miliardové pobídky od státu.

Zaměstnává přes tisíc lidí a plánuje rozšíření o dalších zhruba 500 lidí. Při plné kapacitě má vyrábět 11 milionů kusů pneumatik ročně.

Reklama

Doporučované