Hlavní obsah

Krize v ostravských hutích se protahuje, stále chybí dohoda o energiích

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Výroba v Liberty Ostrava od prosince stojí. Nad datem jejího opětovného spuštění jsou otazníky.

Reklama

Hutníci z Liberty Ostrava se mají v úterý 9. ledna vrátit do práce. Podnik ale stále nemá zajištěné energie na obnovení výroby. Dodavatel elektřiny, tepla a plynů Tameh Czech čeká, až Liberty zaplatí téměř dvoumiliardový dluh.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šance zaměstnanců huti Liberty Ostrava na návrat do práce od úterý 9. ledna slábnou. Liberty totiž stále nemá na rozjezd výroby zajištěné energie. Zástupci Liberty a dodavatele energií Tameh Czech se totiž od začátku roku ani jednou nesetkali u jednacího stolu. Bez dohody obou firem přitom obnovení výroby v Liberty a Tamehu není možné.

„Žádná jednání mezi Tameh Czech a Liberty Ostrava v současnosti neprobíhají. Platí, že jakmile bude uhrazena značná část dvoumiliardového dluhu, Tameh bude schopen opět provoz spustit. Zároveň je třeba počítat s pozvolným náběhem provozu a dodávání energií, které může trvat i déle než týden,“ sdělil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Odbory ale naznačují, že je možné, že se jednání vedou mezi zahraničními vlastníky Liberty a Tamehu. „Všechno se bude odvíjet od toho, kdy se domluví dvě soukromé firmy. A to Liberty a Tameh. Já se však obávám, že se jednání neodehrává v Ostravě, ale že ho zahraniční majitelé vedou na vyšších úrovních,“ řekl odborový předák z Liberty Petr Slanina, který je rovněž zástupcem zaměstnanců v dozorčí radě Liberty Ostrava.

Liberty se k jednání s Tamehem vyjádřila jen obecně. „Liberty pracuje s příslušnými zainteresovanými stranami na hledání rychlého a schůdného řešení v oblasti dodávek elektřiny a dalších médií do hutě,“ odpověděla mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková na otázku ohledně jednání.

Platební domino

Výrobce elektřiny, tepla a technických plynů Tameh Czech sídlí přímo v ostravském areálu Nové hutě. Kvůli nezaplaceným fakturám od Liberty se firma dostala do druhotné platební neschopnosti a zkrachovala. Nehodlá však skončit, ale v případě úspěšné reorganizace plánuje pokračovat v byznysu.

Spoluvlastníkem Tamehu je ocelářský koncern ArcelorMittal. Ten do roku 2019 vlastnil i ostravskou Novou huť, než závod prodal současnému majiteli. Tím je skupina Liberty Steel z holdingu GFG Alliance britsko-indického byznysmena Sandžíva Gupty. Vztahy mezi ArcelorMittalem a Guptovou skupinou jsou od loňského roku napjaté.

Tameh přestal dodávat energie do huti 21. prosince. O den později začalo 6000 zaměstnancům Liberty a 300 pracovníkům Tamehu nucené volno. Jsou doma s úplnou náhradou mzdy z důvodu překážky na straně zaměstnavatele.

Původně se lidé měli do práce vrátit 3. ledna. Liberty ale krátce předtím oznámila, že předpokládaný návrat do provozu bude 9. ledna. Jak však vyplývá z aktuálních vztahů mezi Liberty a Tamehem, existuje vážné riziko, že pracovníci zůstanou doma i po 9. lednu.

Vypouštění vody

„Situace v Liberty je velmi vážná. My jsme nějaké informace od kolegů z Liberty dostali, nyní se tam vypouští voda, protože se čekají mrazy. To je další důkaz toho, že firma nemůže příští týden najet,“ uvedl ve čtvrtek předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

„My určitě víme, že osmého ta firma nenajede a že zaměstnanci budou opravdu doma delší časový úsek. Chtěl bych vyzvat hlavně majitele firmy, aby začal konstruktivně jednat, protože všichni víme, že je technologicky nemožné, aby se zaměstnanci vrátili 8. ledna do práce,“ citovala dále Ďurča Česká tisková kancelář.

Liberty Ostrava je známá též jako Nová huť. Podnik je předním tuzemským výrobcem oceli, železa a souvisejících výrobků. Do současné krize firmu přivedl chřadnoucí trh s ocelí a rostoucí ceny energií. Pozornost ale rovněž vzbuzuje osm miliard korun, které si mateřský holding hutí vytáhl z Ostravy ve formě půjček.

Za přispění Tomáše Svobody.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované